Niet alleen de spelers en teams waar op wordt gewed hebben soms last van flinke dips. Ook als sportgokker zul je hoogstwaarschijnlijk af en toe met flinke tegenslagen te maken krijgen. Vraag jezelf af hoe je weer uit die dip kunt komen.

In dit artikel lees je meer over de concrete dingen die je kunt doen om als sportgokker uit je dip te komen.

Neem gewoon een vrije dag

Professionele sporters kunnen moeilijk een dagje vrije nemen. Immers, ze zijn gebonden aan contracten en een dip is nog steeds geen ziekte. Van hen wordt verwacht dat ze zich door hun dipje heen bijten en gewoon op komen draven. Maar als sportgokker heb je die vrijheid wel.

Sportgokkers wedden doorgaans dagelijks en op de belangrijkste wedstrijden van die dag. Maar er is niemand die je daartoe verplicht. Een dip kan ertoe leiden dat je niet scherp bent en bepaalde belangrijke factoren over het hoofd ziet. Het is dan wellicht beter om gewoon een dagje over te slaan en nergens op te wedden.

Als je geen succes hebt, is het soms het beste om gewoon een nacht (of beter nog, een week) vrij te nemen van weddenschappen. Je maakt natuurlijk geen winst, maar nog belangrijker is dat je het risico op grote verliezen hiermee vermijdt.

In een tijd waarin het lijkt alsof elke weddenschap die je doet verlies oplevert, kan het geruststellend zijn om te weten dat je morgen wakker wordt met een bankroll die er hetzelfde uitziet als de vorige dag. Je verliezende streak zal een keer ten einde komen en geluk zal je zeker weer toelachen. Zorg ervoor dat je financiële situatie niet verslechterd tegen de tijd dat dit eindelijk gebeurt.

Zet minder geld in

Het idee om minder geld in te zetten als je geen (of veel) van je plays wint, klinkt vrij voor de hand liggend. Het zal je echter verbazen dat sportgokkers die in een dip zitten, vaak juist precies het tegenovergestelde doen. Ze zetten niet minder, maar juist meer in dan ze normaal gesproken zouden doen.

En dat is zonder twijfel een van de grootste fouten bij sportweddenschappen die iemand kan maken. Probeer nooit geld terug te winnen dat verloren is gegaan tijdens een slechte verliezende reeks. Dit fenomeen, dat bekend staat als ‘je verliezen najagen’, komt vrij vaak voor bij amateur gokkers.

In theorie is het enigszins begrijpelijk waarom iemand de drang zou krijgen om te verdubbelen wanneer het verliezen begint. Niemand leeft graag in het rood, en als sommige grotere weddenschappen je weer uit die rode cijfers kunnen halen, waarom zou je dan niet het risico nemen?

Maar het is veel beter om, wanneer je een verliezende streak hebt, minder geld in te zetten dan je normaal zou doen. Een afnemende bankroll betekent dat je inzetten proportioneel kleiner moeten worden.

Als  je bankroll bijvoorbeeld €1.000,- is en je inzet tussen de aanbevolen 2% (€20,-) en 5% (€50,-), moet je jezelf aanpassen wanneer je bankroll kleiner wordt. Het is een onhoudbare strategie om dezelfde inzet te behouden als toen het goed ging.

Wed meer op de underdogs

Tijdens een dipje hebben veel sportgokkers de neiging om te zoeken naar gemakkelijke winsten en vooral te wedden op de favorieten. Dit is om een ​aantal verschillende redenen geen goede strategie.

Ten eerste, als je gaat vertrouwen op favorieten om je bankroll terug te krijgen naar waar het moet zijn, zou je in nog diepere problemen kunnen komen dan voorheen. Het is bekend dat de “favoriete geldlijn” geen goede manier is om in te zetten vanwege de lagere waarde van de spelen. Dit verandert niet alleen omdat je aan het verliezen bent. Je verliest dus hetzelfde bedrag dan normaal, terwijl winsten je niet het maximale opleveren.

Als je begint met het inzetten op de favorieten, val je precies in de val die bookmakers speciaal voor beginnende sportgokkers hebben gezet. Als algemene vuistregel geldt dat elke keer dat je denkt dat een weddenschap voor de hand lijkt te liggen, is het meestal andersom.

Het is geen geheim dat de massa de voorkeur geeft aan favorieten. Psychologisch is het gewoon moeilijk om je zuurverdiende geld in een team te steken waarvan je denkt dat het gaat verliezen, zelfs als er een aanzienlijke uitbetaling bij komt kijken.

Voor de meeste sportgokkers gaat het inzetten op de underdog simpelweg in tegen een gevoel van logica. Waarom zou je inzetten op een team waarvan de massa verwacht dat ze gaan verliezen.

Het oude gezegde luidt: “als je altijd doet wat je altijd deed, zul je altijd krijgen, wat je altijd kreeg. Wie altijd op de favoriet wedt, zal op de lange termijn weinig tot geen winst maken. En wie dat blijft doen, zal dus altijd op een bepaald moment door de bankroll heen zijn.

Pak het dus eens wat anders aan en zet wat meer in op de underdog. Je zou zomaar verrast kunnen worden door de resultaten.

Stop met Parlay inzetten

Elke sportgokker (vooral amateurs) zijn dol op parlay weddenschappen. Die hoge uitbetalingen voor een relatief kleine weddenschap zijn eerlijk gezegd ook zeer aantrekkelijk. Maar uiteindelijk schaden ze in de meeste gevallen je totale bankroll.

Voor elke multi leg parlay waarop je wed, heb je waarschijnlijk meer geld verloren door ze in het verleden te proberen. Niet alleen dat, maar de kansen zijn lang niet zo groot als je misschien denkt. In de meeste gevallen krijg je zelfs slechtere kansen op je weddenschappen totdat je bij een vier- of vijf-leg parlay komt. Dit betekent dat als je een twee- of drie wedstrijden parlay doet, wat waarschijnlijk het meest voorkomt, die hoge uitbetaling niet alles is wat het lijkt.

Als het goed met je gaat en je een succesvolle week hebt gehad, kun je gerust een parley weddenschap plaatsen.. Maar als je in een dipje zit en je echt moeite hebt om je hoofd boven water te houden, doe je er verstandig aan om niet op parley’s te wedden.

Bedenk hoe moeilijk het is om één weddenschap te winnen. Bedenk nu dat je twee van de drie kunt winnen – wat een hoog slagingspercentage is – en toch zonder gewonnen geld uitkomt.

Doe meer onderzoek

Geluk is duidelijk een enorme factor bij elke vorm van gokken, dus ook bij het sportgokken. Het meest opvallende verschil tussen sportgokken en bijvoorbeeld blackjack is echter wel dat het onderzoek dat je doet naar sportgokken een grote impact kan hebben op je succes.

Soms win je weddenschappen vanwege het voorwerk dat je deed bij het evalueren van de wedstrijd. En soms win je ondanks het gebrek aan tijd en moeite dat je erin hebt gestopt. Een ding is echter zeker: het verschil in winstpercentage van 5% dat amateurs van professionals onderscheidt, komt neer op het maken van slimmere sportweddenschappen.

Een beetje extra mentaal werk verzetten voordat je de weddenschappen sluit, kan nooit schade doen. Als je het gevoel hebt dat je bankroll afzakt, probeer dan meer moeite en onderzoek te doen naar je keuzes en kijk of de zaken veranderen. Onthoud dat de marge tussen een winstgevende gokker en een verliezende gokker erg klein is.

Blijf op koers

Als je dit artikel hebt gelezen en het gevoel hebt dat je al deze dingen al hebt geprobeerd, is het enige advies dat je nog hebt: blijf op de koers.

Het maakt niet uit over wat voor soort gokken je het hebt, de ups en downs zijn inherent aan het gokken. Soms is het ergste dat je kunt doen, irrationele besluiten nemen. Beslissingen die je nooit zou nemen wanneer je helemaal in je element bent.

Wees er gerust op dat de situatie weer zal veranderen. Zorg ervoor dat je dan nog wel wat geld over hebt op je bankroll voor sportweddenschappen.

Conclusie

Niemand houdt van verliezen, maar zelfs de beste sportgokkers raken af en toe in een dip. Hoe je daarmee omgaat, zal bepalen hoe succesvol je daar later weer uitkomt.

Probeer de volgende keer dat je aan het verliezen bent, deze tips en kijk of ook jij er je voordeel mee kunt doen.

Ook interessant