Rendement van sport weddenschappen

Het belangrijkste doel van wedden is om zoveel mogelijk geld te winnen. Het berekenen van mogelijke winsten is daarom een dagelijkse routine voor gokkers. Elke speler, ongeacht zijn ervaringsniveau, moet constant bijhouden of hij winst of verlies aan het maken is.

Alleen de nadruk leggen op hoge winstpercentages kan tot misleidende conclusies leiden. Een winstpercentage van 70% is hoog, maar kan zomaar leiden tot het verlies van je volledige saldo.

De meeste spelers berekenen hun winst of verlies simpelweg door te kijken naar het saldo op hun account. Ook baseren ze zich op dit bedrag bij het bepalen wat hun hun volgende inzet is. Dit is een veelgemaakte fout, aangezien iedereen denkt dat ze op de lange termijn gaan winnen. Zij denken dat hun winst het bedrag is dat ze in geld op kunnen nemen. Deze enigszins amateuristische tactiek is een van de belangrijkste redenen waarom de overgrote meerderheid van de spelers hun geld verliest, zelfs op korte termijn.

ROI

Je hoeft gelukkig geen accountant te zijn je winst en verlies nauwkeurig te berekenen. Wel is het handig om te weten wat Return on Investment (ROI) en winstpercentage betekent. Dit blijken uiterst nuttige hulpmiddelen te zijn. Deze twee termen worden voornamelijk gebruikt in de economie, maar ze zijn eenvoudig genoeg om door  iedereen begrepen te worden. 

  • ROI berekenen van sport weddenschappen
  • Wat is het winstpercentage bij weddenschappen?
  • FAQs

Berekenen van sport weddenschappen

ROI is de verhouding tussen het geld dat wordt gewonnen of verloren en de hoeveelheid geld dat geïnvesteerd is. Het wordt ook wel ‘winstvoet’ of gewoon ‘rendement’ genoemd. ROI wordt bijna altijd berekend over een bepaalde periode die de gokker vooraf bepaalt.

In de financiële wereld is dit meestal een fiscaal jaar, maar het is ook gebruikelijk om de ROI per maand te berekenen.

Bij weddenschappen wordt gekeken naar alle geplaatste weddenschappen in een bepaalde periode. De Return on Investment index leidt tot nauwkeurige conclusies wanneer het ingelegde geld een sterke invloed heeft op het resultaat. De formule is als volgt:

ROI = (winst of verlies / saldo) x 100%

Laten we een voorbeeld geven. Stel dat je hebt besloten om voor het hele seizoen €1.000 in te zetten op sportweddenschappen. Je opent een online account bij een betrouwbare bookmaker en stort €1.000. Verder verdeel je het saldo in 100 delen van €10 en zet je elke dag €10 in op een enkele weddenschap. Bovendien neem je geen geld op en stort je ook niks bij. 

Na een jaar van 365 x €10 weddenschappen met een succesratio van 53,4% (195 gewonnen en 170 verloren weddenschappen) en een gemiddelde quote van 1.92, heb jij jouw saldo zien stijgen tot €1.094. Na een jaar hebt je dus een Return on Investment van 9,4%.

Als je echter je ROI nauwkeuriger wilt berekenen, is het belangrijk om alles wat je uitgeeft om te wedden van je winst af te trekken. Deze omvatten de kosten van je internetverbinding, alle hardware of software die je mogelijk gebruikt, de arbeidsuren, en alle andere kosten zoals bankkosten en eventuele geldinjecties.

Wat is de opbrengst bij weddenschappen?

Het winstpercentage is de verhouding tussen winst, of verlies, en het totale geïnvesteerde kapitaal. Afhankelijk van de strategie die een gokker heeft gekozen, ligt een acceptabel lange termijn resultaat ergens tussen de 4% en 10% winst. Bij voetbalweddenschappen wordt een opbrengst van 6% of meer als succesvol beschouwd. De formule voor het winstratio is als volgt:

Winstpercentage: ((winst of verlies / aangewend kapitaal) -1) x 100%

Ook hier geven we een eenvoudig voorbeeld. Op de eerste dag van de maand zet je in totaal €150 in en win je €160. Je winstpercentage is dan ((160/150) -1) x 100% = 6,67%. De volgende dag zet je nog eens €130 in en verdien je €210. Je winstpercentage na twee dagen is dan ((160 + 210/ 150 + 130) -1) x 100% = 32,14%. De derde dag zet je €160 in en win je €95. Je winstpercentage na drie dagen is  ((160 + 210 + 95/ 150 + 130 + 160) -1) x 100% = 5,68%. 

De formule omvat alle inzetten, dus ook de inzetten die je niet zelf bekostigd hebt zoals geld terug opties voor een gelijkspel en bonussen. Veel gokkers berekenen hun winstpercentage verkeerd en denken dat ze hoge opbrengstresultaten hebben terwijl dat niet zo is. Er wordt vaak gedacht dat een hoger winstpercentage wil zeggen dat de gokker beter is. Het is echter vrij moeilijk om de reële opbrengst in te schatten zonder een aantal aanvullende feiten te analyseren. 

Allereerst moeten we het exacte aantal weddenschappen weten om de opbrengst te berekenen. Het is onmogelijk in te schatten of een gokker efficiënt is zonder te kijken naar de geschiedenis van weddenschappen. Ten tweede is de opbrengst sterk afhankelijk van de periode waar naar gekeken wordt. 

FAQ

Ben ik goed bezig als ik na een jaar gokken een rendement van 8% heb?

Ja dan heb je een aardig rendement bereikt. Als je hetzelfde geld voor een jaar op een spaarrekening had gezet was het rendement niet hoger dan 1% geweest.

Bij welke online bookmaker kan ik het meeste rendement behalen?

De hoogte van het rendement hangt niet samen met een specifieke bookmaker. Om zeker te zijn dat je jouw winsten altijd op kan nemen, is het belangrijk om bij een legale bookmaker te wedden. 

Wat is het verschil tussen het winstpercentage en rendement?

Het rendement kijkt naar de opbrengst in verhouding tot het begin saldo. Een winstpercentage kijkt naar de winst en gemaakte kosten om die winst te bereiken.