12e Wereldbekerwedstrijd te Dendermonde

Zondag 26 december 2021 zal de 12e wedstrijd om de wereldbeker worden verreden in Dendermonde ook wel de Charles Ambiancecross genoemd.

Veldrijden is een specifieke tak van het wedden op sport. Doe je voordeel met de analyse.

De Ambiancecross verhuisde twee jaar geleden naar Dendermonde. De eerste edities van deze cross werden georganiseerd op het Puyenbroeck domein in Wachtebeke. Aangezien echter de organisatoren niet meer gratis mochten beschikken over  het terrein was men genoodzaakt een alternatieve locatie te zoeken. Deze heeft men dus in Dendermonde gevonden.

Wint Wout weer in Dendermonde?

Onze prognose

RennerSterrenOdds
Wout van Aert    ⭐⭐⭐⭐⭐1.7
Toon Aerts   ⭐⭐⭐⭐10.0
Tom Pidcock  ⭐⭐⭐5.0
Mathieu van der Poel  ⭐⭐3.5
Michael Vanthourenhout 10.0

Parcours

Ook het parcours in Dendermonde heeft zijn technische uitdagingen. Een zandstrook, een wasbord, een tweetal trappen en een brug. Ook zijn er twee heuvelzones. Het is bekend dat de ondergrond in Dendermonde moeite heeft om veel water te verwerken in tegenstelling tot bijvoorbeeld een zandparcours.

Ten opzichte van het vorig jaar zullen er minder loopstroken zijn ook al omdat de organisatoren enkele aanpassingen hebben gemaakt waaronder enkele asfaltstroken. Echter vanaf donderdag tot aan de wedstrijddag op zondag wordt er de nodige regen voorspeld. Het zal dan toch weer veel lopen worden voor de heren coureurs.

De grote drie.

Het cross-seizoen is al over de helft en Dendermonde is de eerste mogelijkheid om “de grote drie”  samen in een veldrit te zien. Wout van Aert heeft zijn eerste drie veldritten gedomineerd en is daarom de uitgesproken favoriet. Afgelopen week heeft hij nog een stage gedaan met de wegploeg van de Jumbo-Visma en daarbij onder goede omstandigheden nog extra vormpeil kunnen kweken. Mocht hij een parcours vinden vergelijkbaar met vorig jaar in Dendermonde, dan zal Wout wederom zegevieren zo is de verwachting.

Pidcock pakte vorige week zijn eerste zege in Rucphen op een snel parcours. Nog beter kan hij uit de voeten op een klimparcours en ook is hij een uitstekend loper. Mathieu van der Poel is eindelijk klaar om zijn eerste cross te kunnen rijden. Hij heeft de nodige tegenslag gehad met rug en knieklachten tgv valpartijen. Volgens zijn vader Adrie heeft hij nog een aantal crossen nodig  om mee te kunnen doen voor de zege, maar dat zou ook valse bescheidenheid kunnen zijn.

Overige kanshebbers

Michael Vanthourenhout heeft de grote vorm te pakken en boekte afgelopen zondag in Namen zijn mooiste zege in zijn loopbaan tot dusver. Toon Aerts, vorig jaar derde in Dendermonde, houdt van zware omstandigheden en verzoekt de weergoden om veel regen. Niet bij de eerste prognose maar Quinten Hermans kan voor een verrassing zorgen. Hij is vrijwel steeds bij de eerste vijf te zien behalve de eerste week na terugkeer van zijn hoogtestage. 

Eli Iserbyt staat nog altijd afgetekend aan de leiding in de wereldbeker. Hij geeft de voorkeur aan lichte en snelle omlopen maar zal die niet in Dendermonde gaan vinden. Toch kan hij mogelijk een ereplaats bereiken. Van der Haar, van Kessel en Sweeck lijken op dit moment wat tekort te komen.

Laatste winnaar

Vorig jaar won Wout van Aerts met bijna drie minuten voorsprong op de nummer twee Mathieu van der Poel. Vanwege stormachtige omstandigheden stond het doorgaan tot op het laatst op losse schroeven maar uiteindelijk ging de cross door. Als gevolg van de vele regen veranderde het parcours steeds meer in een modderpoel en werden de loopstroken steeds langer en de fietsmogelijkheden steeds minder. Tegen Wout was op dat parcours geen kruid gewassen.

Stand Wereldbeker

Iserbyt    358
Vanthourenhout 268
T. Aerts   251
Hermans  240
Van der Haar  210
ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws