14e wedstrijd van de UCI wereldbeker veldrijden in Flamanville.

Op 16 januari 2022 worden in Flamanville de wereldbeker wedstrijden veldrijden gehouden. Vanwege Corona weliswaar onder strikte voorwaarden, maar publiek is weer beperkt welkom wanneer het wielercircus in Normandië in Frankrijk is aangeland.

Jammer dat een aantal toppers er niet bij kunnen zijn. Het WK nadert en enkele renners geven de voorkeur aan een extra trainingskamp als voorbereiding daarop. Jammer aan de ene kant, maar dit biedt ook mogelijkheden voor anderen om zich van voren te laten zien.

Zijn de Belgen de baas in Flamanville op 16 Januari?

Prognose

RennerSterrenOdds
Eli Iserbyt       ⭐⭐⭐⭐⭐
Laurens Sweeck   ⭐⭐⭐⭐
Michael Vanthourenhout     ⭐⭐⭐
Quinten Hermans ⭐⭐
Toon Aerts 

Parcours

Het wereldbeker parcours leende zich eerder in 2020 aan het Franse kampioenschap van dat jaar. Het bevindt zich in en rond de tuin van het plaatselijke kasteel, dat tijdens de wedstrijd op de achtergrond veelvuldig is te zien. Dat biedt een prachtig decor.

Het is een modern, snel en licht geaccidenteerd parcours. Een lange trap en balkjes zijn aanwezig. Er is een spectaculaire afdeling die in twee gedeelten wordt genomen en spectaculaire sprongen van de renners te zien zouden kunnen geven. Er zijn korte explosieve klimmetjes en veel draaien en keren.

Favorieten

  • Eli Iserbyt.

Eli heeft het klassement van de wereldbeker al op zak. De verwachting was, dat ook hij deze cross mogelijk zou overslaan,  met het oog op het WK twee weken later. Eli is er echter gewoon bij. Vorige week stapte Eli uit de wedstrijd van het Belgisch Kampioenschap. Dat is niet te doen gebruikelijk. Heeft hij wat teveel gas terug genomen?? Eli vindt het parcours op zijn maat en zal zich willen revancheren voor zijn mislukte BK.

  • Laurens Sweeck

Richting de kampioenschappen kent Laurens een groeiende vorm. Bij het BK een mooie tweede plaats achter de ongenaakbare Wout van Aert. Hij zal zich willen laten zien in een, tot nu toe, overwegend tegenvallend seizoen.

  • Michael Vanthourenhout   

Ook Michael kende een mislukt BK. Hij is eveneens van de Pauwels Sauzen-Bingoal ploeg, zoals Eli. Past deze prestatiedip in de voorbereiding naar het WK?  Heeft Michael ook even rust genomen om zich weer ten volle te kunnen opladen? Staat nog steeds tweede in het klassement van de wereldbeker en wil deze positie natuurlijk handhaven.

  • Quinten Hermans

Zijn BK was in orde met een mooie podiumplaats. Quinten kent een zeer regelmatig seizoen, dat hem vrijwel steeds bij de eerste vijf brengt. Mag daarom niet ontbreken in de prognose.

  • Toon Aerts

Het BK viel tegen voor Toon. Een 7e plaats is ondermaats  te noemen voor Toon. Bij een mooie prestatie in de laatste twee wereldbeker wedstrijden kan hij nog een plaatsje klimmen in het klassement.

Dark Horses 

Joshua Dubau, de Franse crosser, zal zich in zijn eigen land graag van voren laten zien. Vorige week mocht hij zich tot Frans kampioen laten kronen en ook behaalde hij in de zware cross van Namen een mooie 9e plaats. Corné van Kessel moet in staat zijn lang mee te kunnen doen voor een ereplaats.

Tussenstand Wereldbeker na Dendermonde

Iserbyt 405
Vanthourenhout  305
Toon Aerts  297
Hermans  280
Van der Haar 251

Veldrijden leent zich erg goed voor het wedden op sport!

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws