GP Sven Nys op Nieuwjaarsdag

Kan Toon Aerts partij geven aan Wout van Aert in Baal? Sinds 2000 wordt op de eerste dag van het jaar de veldrit de Grote Prijs van Sven Nys verreden in Baal. Deze cross maakt,  voor het tweede achtereenvolgend jaar,  deel uit van de X2o Badkamers Trofee veldrijden. 

Op 1 januari 2022 zal de vierde wedstrijd worden gereden in dit regelmatigheid klassement. Bijzonder is, dat dit een klassement op tijd is, en niet op punten zoals te doen gebruikelijk bij de andere klassement crossen. Per renner en per cross wordt de tijd bepaald, behorend bij dit klassement. Bovendien zijn er bonificaties te verdienen bij de eerste passage aan de streep. Veldrijden leent zich bijzonder goed voor het wedden op sport.

Prognose

RennerSterrenodds
Wout van Aert ⭐⭐⭐⭐⭐1.22
Toon Aerts ⭐⭐⭐⭐6.0
Tom Pidcock ⭐⭐⭐5.0
Michael Vanthourenhout ⭐⭐
Eli Iserbyt 8.0

Parcours

Op en rond  de lage heuvel van de Balenberg, alwaar Sven Nys zijn Cycle Center heeft opgebouwd, bevindt zich ook het parcours van de GP Sven Nys op nieuwjaarsdag. Het hele jaar door is het mogelijk om dit parcours te rijden met de crossfiets of ATB voor degene die dat graag wil, m.u.v. de periode rond nieuwjaar.

De Balenberg wordt langs alle kanten beklommen en er wordt optimaal gebruik gemaakt van het hoogteverschil zodat er boordevol pittige klimmetjes te bedwingen zijn. Ook is het natuurlijk veel draaien en keren. De specifieke ondergrond zorgt ervoor dat bij regen het parcours vettig, zwaar en verraderlijk genoemd kan worden.

Sven Nys heeft zelf het parcours uitgetekend en hij heeft er natuurlijk voor gezorgd dat dit op zijn lijf geschreven was. 12 maal maar liefst won hij zijn eigen Grote Prijs.

Favorieten

Wout van Aert

Wie zal nog twijfelen aan een volgende zege van Wout van Aert na zijn laatste demonstratie op het circuit van Zolder. Aan zijn arsenaal aan krachten lijkt geen eind te komen.

Toon Aerts

Toon Aerts heeft zijn zinnen gezet op het klassement van de X2o, en staat met bijna een minuut voorsprong aan de leiding. Op het thuisparcours van Sven Nys zal hij zijn baas door een goede prestatie extra willen plezieren. Of dit genoeg is om Wout van Aert te kloppen is echter hoogst twijfelachtig.

Tom Pidcock

Vorig jaar nog derde in Baal achter Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Onlangs tweede achter Wout in Heusden/Zolder. Zijn vormpeil groeit en het parcours ligt hem, zo heeft hij vorig jaar al bewezen.

Michael Vanthourenhout

Voor Michael geldt dat de wedstrijd om de wereldbeker op 2 januari voor hem mogelijk belangrijker is. In het klassement van de X2o staat hij nu vierde met mogelijkheden op een verbetering van zijn positie. Michael zal het dus zeker niet laten lopen.

Eli Iserbyt

Iserbyt staat op 43 seconden tweede in het klassement en zal trachten zijn positie te verdedigen. Echter ook in het achterhoofd van Iserbyt speelt mogelijk mee dat de wedstrijd in Hulst op 2 januari nog belangrijker voor hem is. In die strijd om de wereldbeker staat hij aan de leiding in het klassement.

Outsiders

Lander loockx en Corné van Kessel willen hun hoge posities in het klassement ten minste handhaven. Voor allebei is deze wedstrijd  belangrijker dan de cross in Hulst op 2 januari. Lars van der Haar kan op het parcours van zijn ploegleider de weg naar omhoog hopelijk weer vinden. Ook Daan Soete kan voor een verrassing en een mooie uitslag zorgen.

Huidige tussenstand X2o

1 Toon Aerts

2 Eli Iserbyt op 43 sec

3 Corné van Kessel op 4.21

Uitslag vorige editie GP Sven Nys op 01-01-2021

1 Van der Poel

2 Van Aert

3 Pidcock

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →