Milaan San Remo op 19 maart 2022

Op 19 maart 2022 wordt voor de 113e keer  Milaan San Remo gereden, het eerste grote monument van het seizoen.

Overleven de sprinters de Poggio?

Wordt het een sprinter of komt de winnaar uit een klein groepje dat zich op de laatste beklimming weet los te maken van het peloton.

Prognose

Wout van Aert ⭐⭐⭐⭐⭐
Sonny Colbrelli ⭐⭐⭐⭐
Mathieu van der Poel⭐⭐⭐
Tadej Pogacar ⭐⭐
Fabio Jakobsen

Favorieten

Wout van Aert is de absolute topfavoriet voor Milaan San Remo. Fantastische uitslagen al dit jaar maar zijn sprint lijkt wat minder scherp dan vorig jaar.

Sonny Colbrelli heeft bewezen een niet al te zware klim te kunnen overleven. Wanneer hem dat lukt zullen zijn sprinterscapaciteiten hem deze editie ver brengen.

Mathieu van der Poel is sinds januari uit koers geweest in verband met rugproblemen. Hij maakt zijn rentree in deze klassieker en behoort altijd tot een van de favorieten in dit soort wedstrijden.

Tadej Pogacar is tot dusver de man van het voorjaar. Wordt het een trilogie voor Tadaj na zijn winst in de Strade Bianche en de Tirreno Adriatico? Zijn sprint zal daar niet goed genoeg voor zijn en om alleen aan te komen zal de Poggio  niet zwaar genoeg zijn, maar ver zal hij niet zijn van de winnaar op 19 maart.

Fabio Jakobsen mag, door het afzeggen van Julian Allaphilipe, starten voor de Quickstep ploeg. Hij is in vorm, hoewel de Poggio een beetje te hoog voor hem gegrepen lijkt weet je het nooit. Hij heeft i.i.g. een sterke ploeg achter zich staan.

Dark Horses

De  andere sprinters, Nacer Bouhanni, Michael Matthews zijn  potentiële kandidaten voor de overwinning maar het is zeer twijfelachtig of ze kunnen aanhaken tot de top van de Poggio.

Primoz Roglic heeft al laten zien in uitstekende vorm te verkeren maar zal op het moment suprême een knechtenrol vervullen voor Wout van Aert.

Sören Kragh Andersen werkt hard om op niveau terug te komen.

Tom Pidcock heeft wat competitie tekort maar mag als Dark Horse tip niet ontbreken. Philip Gilbert heeft zijn allerlaatste minieme kans om bij winst zich winnaar van alle monumenten te mogen noemen.

Parcours

De start van de langste eendaagse profwedstrijd van het jaar  is op het bekende plein van Milaan, de Piazza del Duomo.  Bijna 300 km is de tocht richting het zuidwesten, door Lombardije, naar de kust van de Bloemen Riviera.

Halverwege ligt de eerste beklimming, de Turchino. Na 240 km vormen drie Capi, de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta, de eerstvolgende obstakels van belang voor de renners.

Op 30 km van de meet is de top van de Cipressa, de voorlaatste klim. Na een razendsnelle afdaling is rechtsaf draaiend daar plotseling de voet van de Poggio, de laatste klim. Hier ontploft de koers.  Amper 4 km, aan nog geen 4% gemiddeld, is het dan aan de explosieve krachtpatsers die hier het verschil proberen te maken. Ook is het aan de sprinters om zo lang mogelijk aan te haken, dan wel het verschil zo klein mogelijk te houden op de top, in de hoop dan met een groepje terug te kunnen keren bij de eersten. Na de spectaculaire afdaling van de Poggio is het nog 2 km vlak naar de finish in San Remo.

5 laatste winnaars

2017 Michael Kwiatkowski

2018 Vincenzo Nibali

2019 Julian Alaphilippe

2020 Wout van Aert

2021 Jasper Stuyven

Bij wedwiki vind je de beste bookmakers om te wedden op wielrennen!

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws