Strade Bianche op 5 maart 2022

Op 5 maart 2022 wordt voor de 16e keer de Strade Bianche gereden. Deze Italiaanse koers door Toscane met start- en finishplaats in Siena kent geen lange geschiedenis maar is in enkele jaren al wel uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze wedstrijden van het voorjaar.

Wie trotseert de omstandigheden tijdens de Strade Bianche het best?

Prognose

RennerSterrenOdds
Tom Pidcock      ⭐⭐⭐⭐⭐
Tadaj Pogacar  ⭐⭐⭐⭐
Julian Alaphilippe   ⭐⭐⭐
Jacob Fuglsang⭐⭐
Tiesj Benoot

Favorieten

Tom Pidcock. Waar hij met ambitie aan de streep staat behoort hij tot de favorieten. Zijn skills vanuit andere disciplines neemt hij op 5 maart nog eens extra mee.

Tadaj Pogacar. Vorig jaar een mooie vijfde plaats in Siena. Dit jaar met een sterke ploeg aan de start. Zijn ploegmaat Davide Formolo, 2 jaar geleden imponerend met een mooie 2e plaats in de  Strade Bianche  achter van Aert, zal Pogacar lang tot steun kunnen zijn.

Julian Alaphilippe. De huidige wereldkampioen zal zijn trui graag willen laten zien op dit podium. Vorig jaar nog tweede en in 2019 overtuigend winnaar. Ook dit jaar kan hij weer rekenen op een uiterst sterke ploeg met onder meer de sterke Deense renner Kasper Asgreen

Jacob Fuglsang. De laatste drie jaren speelde hij steeds een vooraanstaande rol in de Strade Bianche. Vorig jaar nog 9e. In 2020 een vijfde stek en in 2019 werd hij tweede. Jacob is de onbetwiste kopman van de Israël-Premier Tech ploeg en zal alle steun krijgen om ook dit jaar weer een mooi resultaat te kunnen bereiken.

Tiesj Benoot. Wie kent het beeld nog van Tiesj, die geheel zwart besmeurd, in 2018 als winnaar in Siena aan de streep kwam. In nog drie andere edities bereikte hij een top 10 notering. In het openingsweekend heeft hij laten zien dat hij in zijn nieuwe Jumbo-Visma ploeg stilaan weer op zijn oude niveau komt.

Dark Horses

Tom Dumoulin heeft zichzelf mentaal weer hervonden. In de UAE Tour stelde Tom bergop teleur maar zijn tijdrit was prima en dat geeft toch wat vertrouwen voor de Strade Bianche. In 2014 stond hij al aan de start in Siena. Hij debuteerde met een 12e plek. Drie jaar later noteerde hij een vijfde plaats. Samen met Tiesj  Benoot zal Tom zich zeker laten zien namens de Jumbo-Visma ploeg.

Michael Gogl is door de afwezigheid van Mathieu van der Poel tot kopman van de Alpecin-Fenix ploeg gebombardeerd . De laatste 2 jaar tweemaal een top-tien notering. Hij heeft deze wedstrijd al geruime tijd aangestipt waardoor veel van hem mag worden verwacht.

Magnus Cort heeft Milaan San Remo pas als zijn grote doel in het voorjaar, maar kan al eerder verrassen. In Spanje won hij dit jaar al overtuigend de eerste etappe van de Gran Camino.

Zdenek Stybar zal in eerste instantie zijn kopman Alaphilippe tot steun moeten zijn maar dat neemt niet weg dat hij de finale niet kan halen. Wanneer dat het geval is zal hij ook kansen krijgen. Al 5 maal top 7 in de Strade,  wat hem tot een gevaarlijke outsider maakt.

Michael Kwiatkowski heeft eerder laten zien op dit parcours goed uit de voeten te kunnen en kan een mooie ereplaats behalen, mits hij zich niet teveel moet wegcijferen voor zijn kopman Alaphilippe.

Romain Bardet is de onbetwiste kopman van de DSM ploeg en zal graag zijn visitekaartje af willen geven

Afwezigen

Mathieu van der Poel kan zijn titel van vorig jaar niet verdedigen omdat het herstel van zijn rugblessure nog tijd vergt. Hij is echter op de terugweg. Bernal, nr. drie van vorig jaar,  zal er na zijn ernstig trainingsongeval van eind januari ook niet bij zijn. Wout van Aert kent dit jaar een ander programma en start op 6 maart in Parijs-Nice. Er blijven echter nog genoeg favorieten over.

Parcours

Bijna 190 km door het glooiende landschap van Toscane hebben de renners voor hun kiezen bij de start in Siena. Daarin ruim 60 km aan onverharde wegen die zijn verdeeld over 11 stroken. De wondermooie heuvelachtige streek van Toscane geeft schitterende vergezichten wanneer de karavaan zich door het landschap slingert. 

De zandwegen, die met grind en kiezels zijn ingestrooid om deze beter begaanbaar te maken,  geven bij droogte stof en bij regen modder. In beide gevallen zijn de gaten en putten moeilijk te onderkennen voor de renners met lekke banden als mogelijk gevolg. Op de plaatsen waar het grind, de kiezels en het zand wat los liggen, ligt het gevaar van schuivers en of valpartijen op de loer.

Er wordt veel gevraagd van de behendigheid op de fiets en het is geen toeval dat, de laatste drie jaren, steeds een  van origine  veldrijder zegevierde. Met nog 50 km te gaan is de Monte Sante Marie met 11,5 km de langste en tevens zwaarste strook. Veelvuldig is het klimmen en dalen met hoge stijgingspercentages in deze fase van de koers. In de smalle straatjes van Siena is er nog de steile beklimming richting de finish op de bekende Piazza del Campo.

10 laatste winnaars

2012 Cancallara

2013 M. Moser

2014 Kwiatkowsky

2015 Stybar

2016 Cancallara

2017 Kwiatkowsky

2018 Benoot

2019 Alaphilippe

2020 van Aert

2021 Van der Poel

Opvallend

Vorig jaar kon Mathieu van der Poel met een indrukwekkende krachtsexplosie in de laatste km in de straten van Siena zijn medevluchters Alaphilippe en Bernal  afschudden Van oorsprong is Mathieu een veldrijder, evenals van Aert, Alaphilippe en Stybar. Ook Kwiatkowski heeft in zijn jonge jaren vaak in het veld gereden Zij konden op dit specifieke terrein profiteren van hun, in het veld opgedane, extra technische vaardigheden. Zal er ook dit jaar weer een veldrijder de zege kunnen pakken?

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →