Tip Grand Prix Monaco 2022

Charles Leclerc en zijn thuisrace is géén goede combinatie. De geboren Monegask spendeerde zijn complete leven in de straten waar ieder jaar de meest flamboyante race van het Formule-1 seizoen wordt verreden.

Hoewel de Ferrari-rijder ieder losliggend steentje op zijn duim kan aanwijzen heeft de Monegask altijd problemen tijdens deze race. Toch is hij voor komende zondag de favoriet voor de overwinning. 

Het Monaco-verleden van Leclerc

Het begon al tijdens het Formule 2 seizoen in 2017. Leclerc won het kampioenschap maar wist de twee races in Monaco niet te finishen. In 2018 kreeg hij een stoeltje in de Formule 1 bij Alfa Romeo. Tijdens zijn thuisrace kwalificeerde hij zich op de veertiende stek. Door een ongeluk in de 70e ronde met Brendon Hartley werd de race vroegtijdig beëindigd. Omdat Leclerc meer dan 90% van de race had gereden werd hij wel geclassificeerd. 

Één seizoen later kwalificeerde hij zich in Q1 op een zestiende positie, dit kwam mede door een strategische fout van het team. Leclerc zette tijdens de derde vrije training eerder op de dag nog de snelste tijd neer. Leclerc startte dus achteraan de grid. Als na 12 rondes kwam er een einde aan zijn race wegens een ongeluk. De Monegask maakte een fout en maakte contact met Nico Hulkenberg. Een lekke band en een DNF waren het gevolg hiervan. 

In 2020 ging de GP niet door wegens het Coronavirus. Vorig seizoen waren de sterren weer terug in Monte Carlo. Leclerc zette in FP2 de snelste tijd neer en zetten op zaterdag in FP3 liet hij de derde tijd noteren. In de kwalificatie wist Leclerc in zowel Q2 als Q3 de snelste tijd te pakken. De pole was binnen maar er gingen wat geruchten dat de auto van Leclerc niet 100% in orde was. Ferrari en de Monegask namen het risico en op de zondag stond Leclerc vooraan. Totdat de auto’s daadwerkelijk de baan op gingen en Ferrari met het nieuws moest komen dat Leclerc niet kon starten. De thuisrace eindigde wederom in een deceptie. 

Recentelijk ongeluk

Het verhaal is, helaas, nog steeds niet ten einde. Enkele weken terug was er een historische Grand Prix waarin Leclerc mocht rijden in de auto van drievoudig wereldkampioen Niki Lauda. De historische Ferrari uit de jaren ‘70 werd echter door Leclerc zijwaarts in de muur geparkeerd waardoor de achterkant schade opliep. Leclerc zelf was ook niet blij met het patroon in Monaco en twitterde;

When you thought you already had all the bad luck of the world in Monaco and you lose the brakes into rascasse with one of the most iconic historical Ferrari Formula 1 car.”

Ook in dit F1 seizoen is de pech van de Monegask nog niet voorbij. Vorige week leek er geen vuiltje aan de lucht toen Leclerc na de pole position rustig wegreed van het gehele veld. De Monegask was op weg naar een fabuleus weekend. Hij was de snelste in FP1, FP2, FP3, Q1 en Q3. Hij kon tijdens de race de strategie aanpassen op de rest, had hierdoor versere banden en zat in de cruise control op weg naar de finish. De Ferrari-motor begaf het echter na 26 rondjes. Hiermee verloor Leclerc de 25 punten, de koppositie in het wereldkampioenschap en Ferrari de leiding in het constructeurskampioenschap. 

Het is nog niet geheel duidelijk of Leclerc wederom nieuwe onderdelen aan de motor en de MGU-H laat steken. Hij heeft dit seizoen al twee van de drie vinkjes gezet. Bij een vierde wissel volgen gridstraffen. Voor dit weekend zijn er dus nog geen consequenties als de Italianen besluiten Leclerc een nieuwe krachtbron te geven. 

Leclerc is de snelste op het moment, dat bewees hij de vorige weekenden al. Ook de verreden races in Monaco lieten zien dat de geboren Monegask het in zich heeft om te winnen tijdens zijn thuisrace. Het is wachten op zijn eerste zege op het stratencircuit. 

Wedden op Leclerc

Een pole position van de Monegask levert bij Jack’s 1.8 keer je inzet op. Een race overwinning heeft een quotering van 2.1 keer je inzet. Eindigt Leclerc op het podium dan betaalt Jack’s je daar 1.3 keer je inzet voor uit. In het wereldkampioenschap is de odd van Leclerc gestegen naar tweeënhalf keer iedere euro inzet. Verstappen is de favoriet met een quotering van 1.6.

Zaterdag is het bewolkt maar lijkt er geen neerslag te vallen. Op dit moment lijkt er zondag een neerslagkans van 80%. Monaco in de regen gooit alle verwachtingen en draaiboeken overhoop. Live wedden is dan een zeer goede optie. Je kunt ook op voorhand een groot risico voor lief nemen. Een podiumplek van Fernando Alonso levert bijvoorbeeld 26 keer je inzet op.   

Nieuws