Vijfde manche X-2-O Herentals/ Wie klopt Wout in eigen huis?

Op 5 januari 2022 zal de vijfde wedstrijd van het regelmatigheid klassement, de X-2-O badkamer Trofee te Herentals, worden verreden. Zoals al wel bekend, is dit een klassement op tijd, en niet op punten zoals bij de andere klassement crossen.

Per renner en per cross wordt de tijd bepaald, behorend bij dit klassement. Bovendien zijn er bonificaties te verdienen bij de eerste passage aan de streep. Herentals organiseert voor het tweede jaar achtereen een wielercross.

Veldrijden leent zich bijzonder goed voor het wedden op sport.

Prognose

RennerSterrenodds
Wout van Aert ⭐⭐⭐⭐⭐
Tom Pidcock ⭐⭐⭐⭐
Lars van der Haar ⭐⭐⭐
Eli Iserbyt  ⭐⭐
Toon Aerts

Parcours

Het Sport Vlaanderen domein biedt de organisatoren de mogelijkheid en de ruimte voor een mooie cross. Ex-wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecke is de technisch verantwoordelijke en hij heeft, met hulp van Paul Herijgers,  een aantrekkelijk en gevarieerd parcours ontwikkeld. De Skiberg is het zwaartepunt in de cross. Buiten de cross is deze helling getransformeerd naar een hele mooie bike trail, die vrij toegankelijk is te bezoeken.

Eveneens ex-wereldkampioen Paul Herijgers  was hiervan de bedenker en ontwerper. Vorig jaar was het parcours door de overvloedige regenval zwaar en modderig. Dit jaar zijn de omstandigheden waarschijnlijk weer zwaar.

Favorieten

Wout van Aert

Op nauwelijks 4 km van de meet is Wout in Herentals woonachtig. De laatste 2 crossen kende Wout de nodige pech. In Baal kon een gedwongen schoenwissel na een schuiver niet verhinderen dat hij de zege pakte, maar in Hulst waren kettingproblemen er de oorzaak van, dat hij al na één ronde op een onoverbrugbare achterstand kwam. Zonder pech lijkt er echter niemand anders dan Wout van Aert, aanspraak te kunnen maken op de overwinning in zijn eigen achtertuin.

Tom Pidcock

Tweede in Baal en winnaar in Hulst. Zijn vormpeil blijft groeien richting einddoel W.K. Lars van der Haar heeft zijn goede benen terug gevonden. Geeft zelf aan dat hij nu mentaal ook weer in orde is na een periode van pech en blessureleed. Liet in Hulst zien op dat parcours nauwelijks onder te doen voor Pidcock en Iserbyt.

Eli Iserbyt werd in Hulst al definitief winnaar van het eindklassement van de wereldbeker. Daardoor is zijn seizoen al min of meer geslaagd. Op sommige momenten zal hij nu wat gas terug kunnen nemen om vervolgens weer te kunnen opbouwen richting WK. Staat echter nog steeds 2e in het klassement van de X-2-O. Benieuwd of hij zich voldoende kan opladen om zijn positie in dit klassement te kunnen verdedigen.

Toon Aerts heeft zijn zinnen gezet op het eindklassement van de X-2-O, en staat nu met ruim een minuut voorsprong aan de leiding. Het parcours met zware stroken zal hem goed liggen. Desondanks zal hij wat tekort komen voor de zege in Herentals.

Outsiders

Michael Vanthourenhout staat nog kort in het klassement. Hij zal zich daar willen handhaven. Sweeck is een vaste waarde tussen de 5e en 10e plaats; bij een heel goede dag kan hij verrassen met een plek bij de eerste vijf. Corné van Kessel zakte na een zware val in Baal verder weg uit het klassement. Bovendien stapte hij uit koers in Hulst.  Hij staat weer aan de start in Herentals maar zal nog tijd nodig hebben voor hij zich weer bij de eerste vijf kan voegen.

Huidige tussenstand X-2-O na vier manches

1 Toon Aerts

2 Eli Iserbyt op 1.20

3 Michael Vanthourenhout  op 6.21

4 Wout van Aert op 8.43

5 Corne van Kessel op 8.49

Uitslag vorige editie cross Herentals

1 Van Aert

2 Van der Poel

3 Vanthourenhout

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →