WK veldrijden 2022, kan Lars van der Haar verrassen?

Op 29 en 30 januari worden voor de 73ste keer de wereldkampioenschappen veldrijden gehouden. Fayetteville in de Verenigde Staten zal als gastheer optreden voor de deelnemende landen. Er zijn categorieën beloften, junioren en elite voor vrouwen en mannen.

Prognose Heren elite

RennerSterrenOdds
Tom Pidcock  ⭐⭐⭐⭐⭐1.75
Lars van der Haar  ⭐⭐⭐⭐8.0
Eli Iserbyt     ⭐⭐⭐3.0
Michael Vanthourenhout ⭐⭐12.0
Toon Aerts  8.0

Favorieten in Fayetteville.

Pidcock is nu de uitgesproken favoriet voor de wereldtitel. Wout van Aert kan vanwege zijn voorbereidingen op het wegseizoen de oversteek naar Amerika niet maken. Ook Mathieu van der Poel is door een rugblessure niet in staat zijn titel te verdedigen en zal er ook niet bij zijn.

Pidcock, door velen beschouwd als “een van de grote drie”, neemt daardoor de favorietenrol geheel op zijn schouders. Bang voor deze rol is Pidcock absoluut niet. Hij heeft al eens door laten schemeren in drie disciplines van het wielrennen kampioen te willen worden. In de cross, op de mountainbike en op de weg; liefst in één jaar. Dat lijkt een onmogelijk doel, maar hij zit op schema, gezien zijn olympische titel van afgelopen zomer.

Lars van der Haar

Het te verwachten snelle explosieve parcours van Fayetteville is op het lijf van Lars geschreven. Ook geldt dat voor zijn concurrenten Pidcock en Iserbyt. Op kampioenschappen kan Lars altijd wat extra leveren. Ook bij het E.K. cross, onlangs in Nederland, kon hij verrassen door de titel te grijpen. Mogelijk kan hij, slim als hij is, ook profiteren van de rivaliteit van de Belgische renners onderling.

Eli Iserbyt

Het seizoen is al geslaagd voor Eli. Winnaar wereldbeker en aan de kop in het Superprestige klassement. Afgelopen week heeft Eli wat gas terug genomen, en het klassement van de X2O wat laten lopen. Maar graag zal hij willen profiteren van de afwezigheid van Wout en Mathieu.

Michael Vanthourenhout

Gevaarlijke outsider en bij een goede dag tot heel veel in staat. Algemeen beschouwd als een van de meest talentvolle crossers. Mocht hij zijn schroom wat kwijt kunnen raken is hij een potentiele kandidaat voor de titel.

Toon Aarts

Het snelle parcours is niet zijn dingetje maar Toon kan zich wel heel goed focussen. Op de laatste drie WK’s eindigde hij steevast als derde op het podium.

Outsiders

Nederland gaat met slechts twee elite heren naar het wereldkampioenschap. Naast Lars van der Haar zal ook Corné van Kessel deelnemen. Een plek bij de eerste tien lijkt ook voor de Belgen Sweeck,  en de Fransman Dubau mogelijk. Ook voor Quinten Hermans was er een ereplaats gereserveerd maar hij zal niet aanwezig zijn op het wereldkampioenschap. Afgelopen zondag in Hoogerheide liet hij zich nog van een zeer goede kant zien; een dag later moest hij zich laten afmelden. Een positieve coronatest verhinderde dat hij mocht afreizen naar Fayetteville. Quinten zal worden vervangen door de talentvolle 22 jarige Toon Vandenbosch.

Vanuit Amerikaanse hoek zijn geen outsiders meer te verwachten. Een 8ste plaats van Gage Hecht was het beste resultaat van een Amerikaan, in een Wereldbeker wedstrijd met een matige bezetting. De Duitser Meisen, de Zwitser Kühn, de Spanjaard Orts worden ingeschat tussen de tiende en twintigste plaats.

Parcours in Fayetteville

Kosten nog moeite zijn gespaard, om in het Centennial Park, even buiten het centrum van Fayetteville, een aantrekkelijk parcours te maken, met een varia aan kunstmatige hindernissen. Bijna 3100 meter lang,  met in totaal 53 hoogtemeters per ronde. Twee bruggen, balkjes en een kasseienstrook. Ook een tweetal zwaartepunten in de vorm van een trap met 38 treden en een klim. Bijna 20 meter hoogte wordt overbrugd in de klim met een lengte van 250 meter.

Een gemiddeld percentage van 7,4%. Blikvanger is de Stonehenge waarlangs de renners rakelings rijden. Het parcours is identiek aan de laatste wereldbekerwedstrijd in Fayetteville in oktober 2021. De zeer natte editie kon niet verhinderen dat het een snelle cross werd. Zo nat zal het niet meer worden maar hard zal het wel gaan.

Het gedeelte bergop vraagt veel explosiviteit maar verder is het moeilijk om een verschil te maken op dit parcours. Mogelijk blijft een groep favorieten daardoor wat langer bijeen.

Uitslag laatste wereldkampioenschappen veldrijden.

1 Mathieu van der Poel

2 Wout van Aert

3 Toon Aerts

4 Tom Pidcock

5 Laurens Sweeck

Overige categorieën Wereldkampioenschappen veldrijden in Fayetteville .

Bij de elite dames een maximale bezetting van acht dames. Brand, Vos, Betsema, Worst, Alvarado, Kastelijn, van der Heijden en Bakker. Kata Blanca Vas zal de enige concurrente van Nederland voor eremetaal zijn. Lucinda Brand is favoriet. Ook Vos, Betsema, Worst en Alvorado zouden een medaille kunnen pakken.

Junior David Haverdings is de enige renner uit Nederland in deze categorie en meteen torenhoge favoriet. Leonie Bentveld, onlangs hard gevallen, en de piepjonge Laura Molengraaf zullen hoge ogen kunnen gooien bij de junioren dames maar Zoé Bäckstedt zal een maatje te groot zijn voor deze meiden.

Drie Nederlandse deelnemers bij de heren beloften. Pim Ronhaar, Mees Hendricks en Ryan Kamp zullen met de Belgen Thibeau Nys en Niels van der Putten gaan uitmaken wie er gaat winnen. Bij de beloften dames zal Nederland al het eremetaal wel mee naar huis nemen met Puck Pieterse, Fem van Empel en Europees kampioen Shirin van Anrooy.

De Nederlandse delegatie is beperkt in omvang uit financiële overwegingen. Enkel crossers, waarvan het niet onmogelijk zou zijn bij de eerste vijf te kunnen eindigen, zijn voor het wereldkampioenschap geselecteerd.

Veldrijden leent zich bijzonder goed voor het wedden op sport.

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws