Zet in op de veldrit van Rucphen

Zaterdag 18 december 2021 zijn we toe aan de 10e cross om de wereldbeker. Het is dit jaar voor het eerst dat Rucphen deel uitmaakt van dit regelmatigheid klassement.

De cross in Rucphen stond in het teken van de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld. Reikhalzend keek de crosswereld uit naar zijn terugkeer. Een val eind november waarbij een knie geblesseerd raakte, gooide roet in het eten. Aanvankelijk nam hij 4 dagen extra rust waarbij hij zijn fiets niet aanraakte en ook reisde hij later af naar het trainingskamp dan aanvankelijk was gepland. Gewoonlijk heeft Mathieu niet veel tijd nodig om in vorm te komen maar hij geeft nu aan door zijn kwetsuur niet genoeg tijd te hebben gehad om de specifieke trainingen voor het veld te kunnen doen.

Wout van Aert scherpt in Spanje zijn vorm nog wat aan samen met de wegploeg van Jumbo-Visma. Verder zijn alle andere toppers wel aanwezig. Helaas geen publiek vanwege corona perikelen.

Onze prognose

RennersSterrenodds
Toon Aerts    ⭐⭐⭐⭐⭐
Michael Vanthourenhout ⭐⭐⭐⭐
Tom Pidcock   ⭐⭐⭐
Lars van der Haar ⭐⭐
Eli Iserbyt    

Parcours

Camiel van den Bergh, oud-crosser en destijds bekend om zijn kanonstart, heeft een afwisselend parcours gebouwd met veel uitdagingen. Het 3 km lange parcours kent 2 trappen en 2 bruggen. Een schuine strook, een  zandstrook en de balkjes zijn ook aanwezig. Blikvanger blijft de carrousel. Lange tijd zag het er naar uit dat het zeer modderig zou gaan worden maar de laatste voorspellingen gaan uit naar meer droog weer, droger parcours en dus een snellere cross.

Rennersveld

Toon Aerts en Lars van der Haar zijn teruggekeerd van hun trainingsstage in de Spaanse zon. Het is altijd weer afwachten hoe het vormpeil daarop reageert. Mogelijk wordt de explosiviteit wat minder door de lange duur trainingen. De lange zware stroken zouden Toon Aerts goed moeten liggen. Lars van der Haar verrast al het hele jaar. Een rugblessure wierp hem terug maar in Boom kon hij zich alweer van voren laten zien. Het parcours moet hem goed liggen aangezien hij al 4 maal eerder in Rucphen kon zegevieren.

Tom Pidcock leek na de lange rustperiode na het wegseizoen verlost te zijn van zijn knieklachten.  Dat is echter niet helemaal het geval. Toch is zijn vormpeil groeiende zo blijkt uit de 9e plek in Boom en de 3e plaats in Italië van vorige week. Tom komt beter tot zijn recht op een modderig parcours maar zal toch niet ver weg zijn van een ereplaats wanneer het parcours sneller blijkt te zijn.

Michael Vanthourenhout is na een periode van ziekte weer helemaal terug. Vorige week gaf hij van Aert lang partij. Op het technische parcours in Rucphen mag het een en ander van hem worden verwacht. Tenslotte Eli Iserbyt. Hij staat afgetekend aan de leiding in het klassement van de wereldbeker. Hij zal zijn positie met hand en tand willen verdedigen. Zijn hoog vorm lijkt hij echter wat kwijt te zijn; mogelijk heeft hij wat eerder in het seizoen gepiekt.

Winnaars in Rucphen

Bart Aernouts  2012
Philip Walsleben 2013
Lars van der Haar 2014-2015-2017-2019
Tom Meeusen 2016
David van der Poel 2018

Stand Wereldbeker

Eli Iserbyt  307
Toon Aerts    206
Michael Vanthourenhout 203
Quinten Hermans 196
Lars van der Haar 175
ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws