Komend weekend staat de Noord-Londense Derby op het programma van de Premier League. Een wedstrijd waarbij de emotie vaak belangrijker is dan de stand op de ranglijst. Tottenham en Arsenal spelen de afgelopen jaren niet mee om de prijzen. Hierdoor maken of breken deze onderlinge wedstrijden het seizoen.

Op dit moment staan de beide ploegen in de subtop van de Premier League. Arsenal staat op de vijfde en Tottenham op de zesde stek. Deze wedstrijd is zeer belangrijk in de strijd om in de top vier te komen. De top vier krijgt namelijk een Champions League ticket voor volgend seizoen. Tottenham heeft nog een aantal extra wedstrijden aangezien ze er pas achttien gespeeld hebben. Arsenal heeft er 20 gespeeld. 

Tottenham Hotspur

De Spurs hebben een fluctuerend seizoen. Op het ene moment lijkt de ploeg van Conte het goed te doen om vervolgens weer diep weg te zakken. In welke vorm ze nu verkeren is daarom moeilijk te zeggen. Anders dan Arsenal zitten de Spurs nog in de strijd om de FA Cup. De prijs die Arsenal vaak weet te winnen. Door de winst op Morecambe kwamen ze bij de laatste 32 en spelen ze in februari tegen Brighton. Wel zijn ze uitgeschakeld in de Carabao (EFL) Cup.

Chelsea won met 2-0 en 0-1 van de Spurs. Op moment van schrijven zit Arsenal nog wél in dat toernooi. Ze zullen een lastige kluif aan Liverpool hebben. De laatste vijf Premier League wedstrijden werden verschillend afgerond. Er werd gewonnen van Watford (1-0), Crystal Palace (3-1) en Norwich (3-0). Er werd gelijkgespeeld tegen Southampton (1-1) en Liverpool (2-2). In deze wedstrijden kreeg de tegenstander een rode kaart.

Januari en februari zullen zeer belangrijke maanden worden aangezien de ploeg is uitgeschakeld in de Conference League. Hierdoor ligt alle focus op de Premier League en zullen ze jagen op de vierde positie. 

Arsenal 

Arsenal heeft eenzelfde seizoen als Tottenham maar de pieken zijn hoger en de dalen zijn dieper. Het diepe gat dat ze aan het begin van het seizoen hadden zijn ze inmiddels uitgekropen. Desondanks is het nog geen zekerheid dat de Gunners de wedstrijden gemakkelijk naar zich toe trekken. Het spel is echter wel een verbetering ten opzichte van het begin van het seizoen.

Zo wisten de Gunners het Manchester City heel moeilijk te maken in de wedstrijd gespeeld op nieuwjaarsdag. Door een omstreden rode kaart voor Gabriël aan Arsenal kant kon City uiteindelijk toch de drie punten meenemen uit Londen. Tegen Tottenham zijn de kaarten opnieuw geschud. Gelukkig draait de derby vaker om wilskracht en vechtlust dan om aantrekkelijk voetbal. In dat opzicht lijkt Arsenal, in beide gevallen, iets betere papieren te hebben. 

Missende spelers

De Africa Cup is in volle gang, hierdoor ontbreken een aantal belangrijke Premier League spelers. Tottenham mist geen enkele speler. Maar Arsenal moet een aantal sterkhouders missen in de North London Derby. Pierre Emerick Aubameyang (Gabon), Mohamed Elneny (Egypte), Thomas Partey (Ghana), Nicholas Pepe (Ivoorkust) en tot slot Omar Rekik (Tunesië) spelen voor de nationale elftallen.

Xhaka, Smith-Rowe en Odegaard zitten hoogstwaarschijnlijk op de blessurebank tegen Liverpool. Het middenveld vergt al enige tijd de nodige aandacht. Tegen Nottingham speelde Arteta 4-2-3-1. Hoe zwaar de blessures van Smith-Rowe en Odegaard zijn is nog afwachten. Of ze zondag fit genoeg zijn zal de tijd moeten leren. 

Geschiedenis van deze wedstrijd 

De Noord-Londense derby is al decennialang een kraker. Beide teams claimen hét gezicht van Noord Londen te zijn wat direct voor een felle strijd zorgt. We gaan zondag de 170e derby zien in de competitie. In totaal zijn er al 190 wedstrijden gespeeld tussen de beide ploegen. In de competitie staat het 68-54 voor Arsenal met 47 gelijke spelen. In alle competities staat het 79-60 voor de Gunners met 51 wedstrijden zonder winnaar. Het doelsaldo is 290-252. 

De wedstrijd wordt gespeeld in het Tottenham Hotspur Stadium. Het relatief nieuwe stadion van Tottenham dat White Hart Lane verving. Nog nooit heeft Tottenham een derby mogen spelen in een uitverkocht huis vanwege de COVID-beperkingen. Desalniettemin wonnen de Spurs beide gespeelde wedstrijden in het nieuwe onderkomen. Uit de laatste tien ontmoetingen in het thuisstadion van Tottenham wonnen de Spurs er zeven. Één wedstrijd werd gewonnen door Arsenal en twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel.  

Wedden op de Noord-Londense Derby 

De bookies geven Tottenham een licht voordeel ten opzichte van Arsenal. Bij Jack’s krijg je 2.55 keer je inzet terug op Tottenham tegenover 2.9 keer je inzet bij een overwinning van Arsenal. Een gelijkspel heeft een odd van 3.55

Harry Kane is topscorer aller tijden in de Noord Londense Derby. Hij wist al elf maal tegen de Gunners te scoren. Voor Tottenham prikte de spits er dit seizoen pas vier binnen maar weet hij komend weekend tegen Arsenal wél weer te scoren dan krijg je daar 2.38 keer je inzet voor terug. Aan Arsenal-zijde moeten de goals komen van onder andere Alexandre Lacazette. Hij vertegenwoordigt bij Jack’s een odd van 3.15

Een mooie betbuilder die je kunt gebruiken dit weekend is beide teams scoren, er worden meer dan 2.5 doelpunten gescoord en een dubbele kans op Arsenal of Tottenham voor 2.6 maal iedere ingezette euro. 

Ook interessant