Komende week staat de eerste finale van de UEFA Conference League op het programma. De nieuwe competitie werd dit seizoen voor het eerst georganiseerd. Hoewel er aanvankelijk wat cynisch en laatdunkend naar het format gekeken werd zorgde het Nederlandse succes voor een ommeslag in de meningsvorming.

De finaleplaats en mogelijke titel van Feyenoord is een kers op de “coëfficiënten-taart”. Nederland heeft namelijk een geweldig Europees seizoen achter de rug. Zilverwerk in Rotterdam-Zuid is een reëel scenario. 

AS Roma

De giallorossi staan in de finale, iets waar op voorhand alleen van gedroomd kon worden. Nadat Roma aangewezen was op de Conference League waren ze daarmee een beetje het lachebekje van de Serie A. “Het is immers de Conference League”, maar nu de ploeg als enige Italiaanse in een Europese Finale staat zijn het de Romeinse fans die als laatste lachen. Roma draait een goed seizoen. In de laatste speelronde van de Serie A werd de Europa League veiliggesteld door op de zesde positie te eindigen. Tammy Abraham is topscorer in Rome met 17 treffers in de Italiaanse competitie. 

In de Conference League kwamen de giallorossi in de derde voorronde binnen. Daar moest gewonnen worden van Trabzonspor. Dit lukte zowel uit (1-2) als thuis (3-0). In de groepsfase kwamen de Romeinen tegenover CSKA Sofia, Zorja Loehansk en Bodo Glimt te staan. Alleen tegen Bodo Glimt werden punten verspeeld. In Noorwegen eindigde het in een pijnlijke 6-1 en in Rome was de eindstand 2-2. Toch ging Roma als groepshoofd de knock-out in. 

In de achtste finale werd er over twee wedstrijden nipt gewonnen van Vitesse. Een doelpunt van Tammy Abraham in de 90e minuut in Olimpico zorgde ervoor dat er geen verlenging gespeeld diende te worden. 

In de kwartfinale kwam de angstgegner uit de groepsfase Bodo Glimt weer op het pad. In Glimt ging Roma wederom onderuit en verloren ze met 2-1. Bij de wedstrijd in Rome kwam de ploeg al snel op een ruime voorsprong en met 4-0 als eindstand keek niemand meer naar de eerste wedstrijd. 

Ook de halve finale was alles behalve een makkelijke overwinning. In Leicester was er namelijk met de 1-1 niks beslist. In Rome moest het afgemaakt worden. Na elf minuten lag de 1-0 van Abraham binnen. De resterende tijd overleefde Roma. De finale was bereikt en Rome vierde feest. 

Feyenoord

Tirana wordt de komende dagen overspoeld met Feyenoord fans. Cyriel Dessers belt hoogstpersoonlijk werkgevers op om medewerkers vakantiedagen op te laten nemen voor deze bijzondere week. Feyenoord staat weer in een Europese finale. Twintig jaar na de UEFA Cup finale tegen Borussia Dortmund is het nu in de Conference League de beurt aan Roma. 

De ploeg van Arne Slot startte het seizoen met de eerste voorronde tegen Drita FC uit Kosovo. Na een 0-0 in Kosovo werd het thuis de grote Guus Til show die voor drie belangrijke doelpunten zorgde. Drita scoorde er in korte tijd twee binnen. In de tweede voorronde was het Zwitserse Luzern een maatje te klein voor Feyenoord. Met zowel uit als thuis werd met 3-0 gewonnen. De derde voorronde werd gespeeld tegen IF Elfsborg uit Zweden. De 5-0 in de Kuip was een goede uitgangspositie en dus maakte de 3-1 nederlaag in Zweden niet meer uit. Feyenoord stond in het hoofdtoernooi. 

In de groep kreeg Feyenoord te maken met Maccabi Haifa, Union Berlin en Slavia Praag. Feyenoord startte matig met een 0-0 gelijkspel in Israël maar bleef de hele groepsfase ongeslagen. Met 14 punten was Feyenoord veruit koploper. 

Tijdens de achtste finale wachtte Partizan. In Servië werd een zeer goede basis gebouwd voor de return met een 2-5 overwinning. In de Kuip eindigde het 3-1. Daarna volgde Slavia Praag. Een taaie tegenstander waar Feyenoord een zeer moeilijke thuiswedstrijd tegen speelde die in 3-3 eindigde. In Praag eindigde het 1-3 dankzij Dessers en Sinisterra. Ditzelfde duo legde de basis voor de finaleplek. De thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille eindigde in 3-2. In Marseille wisten beide teams niet tot scoren te komen waar Feyenoord een paar zeer grote kansen kreeg. Desalniettemin stond Feyenoord na 90 bloedstollende minuten officiëel in Tirana. 

Geschiedenis van deze wedstrijd 

De beide ploegen stonden twee keer eerder tegenover elkaar. In het seizoen 2014-2015 troffen de beide ploegen elkaar bij de laatste 32 van de Europa League. In Stadio Olimpico eindigde het 1-1 door goals van Gervinho en Kazim-Richards. 

De return in Rotterdam was een knotsgekke wedstrijd. Roma kwam na rust op een 0-1 voorsprong. Mitchell te Vrede kreeg een directe rode kaart na een overtreding te hebben gemaakt. Clément Turpin twijfelde geen moment en gaf de kaart. Een VAR was er toen nog niet, geel leek echter meer op zijn plek. Nadat er, mede door de kaart, dingen het veld op werden gegooid staakte de Fransman de wedstrijd. Tijdens deze afkoelperiode besloot Rutte, Manu in te brengen voor Boulahrouz. Na drie minuten te hebben gespeeld maakte juist hij de gelijkmaker in de één op één situatie met de keeper. Erwin Mulder kreeg vanaf de bank een rode kaart. Feyenoord stond al met tien man op het veld. Mocht er in de resterende tijd iets met Vermeer gebeuren kon Rutten niemand meer inbrengen. Enkele minuten na de gelijkmaker van Feyenoord geeft Torosidis zijn tweede assist van de avond en maakt Gervinho het af. De wedstrijd eindigde met vijf gele kaarten en twee rode kaarten. 

Feyenoord speelde in het verleden naast de wedstrijden tegen AS Roma zestien wedstrijden tegen Italiaanse tegenstanders. Zeven gingen gewonnen, drie eindigden gelijk en twee wedstrijden werden verloren. Uit de wedstrijden tegen Italiaanse tegenstanders is AS Roma de enige ploeg waar Feyenoord niet van won, van Vincenza, AC Milan, Internazionale, Lazio, Juventus en Napoli werd wél één of meerdere keren gewonnen. 

De balans van AS Roma tegen Nederlandse clubs is goed. Hoewel er nooit veel goals vallen wint Roma tot op heden alle knock-out wedstrijden tegen de Nederlandse ploegen. Gezegd moet worden dat deze knock-out wedstrijden altijd over twee partijen worden verdeeld. 

Naast de twee wedstrijden tegen Feyenoord speelde Roma tegen PSV waarbij Roma en PSV allebei één ontmoeting wonnen met 1-0. Roma ging via de toss uiteindelijk door naar de kwartfinale van de Europacup II in 1969. Tegen Vitesse speelde Roma de meest recente ontmoeting. Roma ging hier uiteindelijk via 1-1 en 1-0 door. De giallorossi speelden vier keer tegen Ajax. De eerste keer tijdens de Champions League groepsfase in 2002 waarbij het in Amsterdam 2-1 voor Ajax en in Rome 1-1 eindigde. Vorig seizoen speelde Ajax in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma. In Amsterdam won Roma met 1-2 en in Rome kwamen de beide ploegen niet verder dan 1-1.  

De balans in Europese finales speelt weer in het voordeel van Feyenoord. Feyenoord speelde in het verleden drie Europese finales en won ze allen. De eerste was de Europacup I in 1970. Daarna volgden de UEFA Cup in 1974 en 2002. 

Roma heeft minder goede herinneringen aan Europese finales. De Romeinen bereikten in 1984 de finale van de Europacup I maar verloren deze op strafschoppen tegen Liverpool. In 1991 stonden de giallorossi tegenover de nerazzurri in een compleet Italiaanse finale van de UEFA Cup. Inter won de eerste wedstrijd in eigen huis met 2-0. AS Roma won de return met 1-0. Niet genoeg voor de beker. 

Wedden op de Conference League finale  

AS Roma is bij de bookmakers licht favoriet voor de overwinning. Bij Jack’s krijg je 2.35 keer je inzet terug bij de winst van de Romeinen tegenover 3.05 keer je inzet op Feyenoord. Een gelijkspel na 90 minuten heeft een quotering van 3.50

Finales zijn meestal wedstrijden waar niet bijster veel in wordt gescoord. Met het spel dat Mourinho speelt wordt het voor Feyenoord lastig om veel te kunnen scoren. Minder dan 2.5 doelpunt heeft een odd van 1.93.

Aan Roma zijde is een goal van Tammy Abraham niet ongebruikelijk. Je krijgt 3.05 keer je inzet terug bij een doelpunt van de spits. Aan Feyenoord kant staat Cyriel Dessers bovenaan het lijstje, een goal van de Belg heeft een odd van 3.30. Voeg je de beide heren in een combinatieweddenschap dan krijg je bijna een tientje per euro terug.