Hoe beïnvloedt het weer sportweddenschappen?

Home Uitleg Hoe beïnvloedt het weer sportweddenschappen?

Hoe beïnvloedt het weer sportweddenschappen?

Kijk je wel eens naar de weersvoorspelling voordat je een weddenschap plaatst? Als je dat niet doet, is het misschien tijd dat je van gedachten verandert en de weersvoorspellingen vast onderdeel maakt van je pre-game analyse.

Weersomstandigheden beïnvloeden een ​​groot aantal belangrijke aspecten in een wedstrijd, van speel condities tot de mindset en het uithoudingsvermogen van individuele spelers. Deze factoren zijn van grote invloed zijn op de resultaten van sportweddenschappen.

De gemiddelde gokker negeert de weersomstandigheden. Verreweg de meeste van deze gokkers, vooral zij die wedden op lage quotes van niet uitgezonden competitiewedstrijden, begrijpen gewoonweg niet hoe belangrijk deze informatie is. Zij beseffen niet dat je met verschillende parameters moet rekening houden die verschillend zijn per locatie. 

Simpelweg uit het raam kijken naar de zon of de regen is totaal niet relevant voor een wedstrijd die duizenden kilometers verderop plaatsvindt. Je hoeft geen meteoroloog te worden, maar het is aan te raden om jezelf goed te informeren over weersvoorspelling van de locatie van de wedstrijd.

De invloed van het weer op wedden

  1. Heeft koud klimaat invloed op sportprestaties?

    Er zijn veel theorieën over hoe weersomstandigheden een wedstrijd beïnvloeden. Een populaire theorie leert ons dat je veel doelpuntloze gelijke spelen kan verwachten als het regent. De slechte speel condities op een natte grasmat maken creatief voetbal moeilijk.

    Maar bij deze theorie wordt alleen rekening gehouden met hoe het aanvallende team zal presteren. Wat deze “deskundigen” niet meenemen in hun theorie, is dat een slechte grasmat ook veel gevaren met zich meebrengt voor het verdedigende team.

    Glijdende tackles die verkeerd getimed zijn, onnauwkeurige passes en een gladde bal die moeilijk te houden is voor een keeper. Als het regent, heeft een verdedigend team het extra moeilijk dankzij dit soort fouten. 

    Een tweede veel voorkomende mythe betreft de temperatuur. Er wordt gezegd dat je beter niet in kan zetten op wedstrijden die worden gespeeld bij buitengewone temperaturen. Dat wil zeggen als de temperatuur onder nul is of juist boven de 35 graden Celsius.

    Dit is een voor de hand liggende beginnersfout, want deze theorie neemt niet in overweging of het team en de spelers gewend zijn aan een bepaalde temperatuur of niet.

    Een autochtone Russische speler zal bijvoorbeeld weinig nadeel ondervinden van het spelen bij temperaturen rond het vriespunt. Hij is immers opgegroeid met die lage temperaturen.

    Andersom geldt hetzelfde. Spelers die in de tropen zijn geboren, spelen prima bij heet en benauwd weer. Wanneer spelers van jongs af aan gewend zijn onder bepaalde omstandigheden te leven, zullen deze tijdens het voetballen weinig last hebben van, voor ons, extreme temperaturen.

    Nu volgt een slimme tip. Als je kijkt naar het weer, let dan juist op onverwachte omstandigheden. Denk aan een hittegolf in Rusland, sneeuw in Spanje, regen in Marokko of een verblindende zon in het Verenigd Koninkrijk.

    Let op de spelers die niet gewend zijn om onder dergelijke omstandigheden te spelen. Houdt er rekening mee dat hoe een bepaalde temperatuur ervaren wordt, relatief is. 13 graden Celsius is koud voor een Congolees, maar warm voor een Noor. 

  2. Het regent, maar waar?

    Regen is ook een belangrijke factor als het gaat om voetbal. Bij regen gaat het vooral om de condities van het veld. Regen, zelfs als het een zware bui is, heeft niet veel invloed op hoogwaardige grasmatten van Eredivisie clubs of Spaanse La Liga clubs.

    Het wordt een geheel ander verhaal als we kijken wat er met het veld van een Tweede divisie club gebeurt. Enkele druppels kunnen een standaard voetbalveld al snel veranderen in een modderpoel. Er zijn uitzonderingen, maar de algemene regel is dat hoe lager de competitie, hoe groter het weer invloed heeft op speel condities. 

    Houdt er ook rekening mee dat weersomstandigheden de prestaties van individuele spelers kunnen beïnvloeden. Sommige middenvelders zijn gevoelig voor regen, omdat ze dan moeite hebben met passes en elegante dribbels. Sterke spelers zullen juist profiteren van de regen. Met hun sterke lichamen kunnen zij vertraagde tegenstanders de baas zijn. 

  3. Andere klimaten

    In landen als Nederland met een gematigd klimaat zijn extreme weersomstandigheden zeldzaam. Ook is Nederland klein, dus de zon of regen treft alle wedstrijden van die dag. In grotere landen als Rusland, Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Australië ligt dat heel anders. Die landen liggen in verschillende klimaatzones en bestaan er grote regionale verschillen.  

    Zeker als het gaat om internationale competities moet je de regionale verschillen van het weer goed in de gaten houden. Het is aan te raden om klimaatverschillen tussen twee regio´s te analyseren alvorens je een weddenschap plaatst op een internationale wedstrijd. 

    Kijken naar de weersinformatie is bedoeld is als hulpmiddel om te bepalen of het weer invloed zal hebben op het spelgedrag en het uiteindelijke resultaat. Het is niet bedoeld om na te gaan of je überhaupt moet wedden op een bepaalde wedstrijd. 

FAQ

🌧️ Welke weersomstandigheden hebben het meeste invloed op een wedstrijd?

Extreme omstandigheden die anders zijn dan het team of de individuele speler gewend is. Het kan per team of speler erg verschillen.

🌧️ Wat is de invloed van regen op een voetbalwedstrijd?

In de ArenA zal regen weinig invloed hebben op de grasmat. Bij lagere clubs kan modder en gladheid ontstaan waardoor spelers slechter presteren.

🌧️ Veranderen de quotes bij slecht weer?

Meestal niet. Dit zijn dus uitgelezen momenten om bookmakers te slim af te zijn en flinke winsten te maken. 

🌧️ Is het verstandig om te wedden op een wedstrijd als het 40 graden Celsius is?

Je kunt prima wedden op een wedstrijd wanneer het daar 40 graden is. Als de teams uit warme landen komen zullen zij hier weinig van merken.