Hoe groot is de tijdsdruk bij live wedden?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe groot is de tijdsdruk bij live wedden?

Hoe groot is de tijdsdruk bij live wedden?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Als je op voetbal gokt, moet je niet teveel aandacht schenken aan de teams, managers en scheidsrechters. Het draait allemaal om psychologie en tijd. Deze uitspraak wordt toegeschreven aan William Hill, een mythische figuur uit de geschiedenis van sport weddenschappen die in de vorige eeuw leefde.

Hoewel niemand zeker weet of meneer Hill het echt heeft gezegd, of dat het gewoonweg iets is dat bijdraagt ​​aan zijn mythe, kun je de logica ervan op geen enkele manier betwisten. Zeker als het gaat om live weddenschappen is dit gezegde zo waar als maar zijn kan.

Voor een in-play weddenschap is de resterende tijd van een wedstrijd niet alleen cruciaal voor de gokker, maar juist ook voor de bookmaker. Wanneer je een weddenschap plaatst voordat de wedstrijd begint, is de tijdsdruk minder belangrijk dan als je wedt gedurende de wedstrijd.

Meestal worden de pre-game quotes uitvoerig geanalyseerd door de bookmaker en worden er zelden significante fouten gemaakt. Tijdens live weddenschappen is de bookmaker verplicht om de quotes te wijzigen, zelfs als er geen spel veranderende factoren plaatsvinden zoals een doelpunt of een rode kaart. Nu is de bookmaker net zo kwetsbaar als de gokker. Ook hij moet de quotes aanpassen aan de resterende tijd.

Tijdsdruk bij live wedden

 1. Waar zetten de meeste gokkers op in?

  Laten we bij het begin beginnen. Een groep Canadese psychologen deed ooit onderzoek naar hoe de hersenen van een gemiddelde gokker reageren op prikkels tijdens een voetbalwedstrijd.

  Na vele uren data verzamelen kwamen ze tot de volgende conclusie:
  De meerderheid van de inzetten wordt geplaatst op weddenschappen die de huidige resultaten ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het niet meer scoren van doelpunten.

  Het is wellicht lastig om aan te nemen, maar het is gebleken dat meer dan 78% van al het geld wordt ingezet op live weddenschappen die de huidige stand van zaken extrapoleren. En dat geldt voor alle soorten weddenschappen, van de gebruikelijke 1X2 weddenschap tot speciale weddenschappen zoals over/under, beide teams scoren en de correcte score.

  Dit gaat altijd zo, ongeacht de hoogte van de quotes. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de quotes op het huidige resultaat steeds korter. Na 25-30 minuten speeltijd kan de quote op een gelijkspel van 3.00 dalen tot onder de 2.50.

  Gokkers zullen op deze ondergewaardeerde quotes blijven inzetten, omdat ze denken dat het veiliger is om op deze manier te wedden dan een eventueel toekomstig resultaat na te jagen.

 2. Overgewaardeerde en ondergewaardeerde quotes

  De basisregel is dat quotes op bestaande uitkomsten in de meeste gevallen ondergewaardeerd zijn. Dat is zo omdat de bookmaker gokkers probeert te verleiden om op andere uitkomsten in te zetten, tegen hogere quotes.

  Daarom zie je soms de volgende opties in een live wedstrijd die 1-1 gelijk staat en op weg is naar de 80e minuut: ‘under 2.5 doelpunten’ tegen een quote van 1.20, en ‘over 2.5 doelpunten’ tegen een quote zo hoog als 4.50. En dat terwijl dingen in de laatste 10 minuten drastisch kunnen veranderen met één enkel doelpunt.

 3. Over/under 1.5 doelpunt is de perfecte balans

  Deze tendens van de voorkeur geven aan een uitkomst die de huidige stand van zaken extrapoleert, in plaats van inzetten op een gewijzigde uitkomst, zie je terug bij alle soorten weddenschappen. Behalve bij de over/under 1.5 doelpunt.

  Bij deze specifieke weddenschappen doen de bookmakers geen moeite om de inzetten te beheren. Ongeacht of een team 0-0 gelijk staat en dat er nog maar 10 minuten speeltijd over is, of dat er een 1-0 verschil is, gokkers zetten altijd vrijwel gelijk in op beide optie. Gemiddeld genomen zet 52% in op ´over 1.5´ en 48% op ´under 1.5´.

  Toch zijn de bookmakers totaal niet blij met deze weddenschap. Ze hebben weinig middelen om deze bijna 50/50 verdeling te beïnvloeden. En het kan ze aardig wat kosten als er wel twee of meer goals gescoord worden, zeker tegen het einde van de wedstrijd.

  Er wordt gretig ingezet op quotes zo hoog als 5.0 als een team goal na goal scoort of als het incasserende team ineens aanvallend reageert. Ook daarvoor is er een logische verklaring.

  Wanneer een doelpunt wordt gescoord tijdens de laatste 10 minuten van het spel, zal het incasserende team sterk reageren door de tijdsdruk. Er zal agressiever en aanvallender gespeeld worden met veel spelers voorin het veld. Daarmee krijgt het winnende team juist meer kansen om door de verdediging heen te breken en nogmaals te scoren.

  Ongeacht je gok stijl, het is verstandiger om in te zetten op resultaten die in de loop van de wedstrijd zullen veranderen, dan op een extrapolatie van het huidige resultaat. De quotes zijn veel scherper en winstgevender.

FAQ

⏲️ Waar kun je het beste live wedden?

Je kan inzetten op in-play weddenschappen bij de meeste grote en betrouwbare online bookmakers. Op onze review pagina heb je een uitgebreid overzicht.

⏲️ Kun je bonus geld ook inzetten op een live weddenschap?

In de meeste gevallen is dit geen enkel probleem. Vaak zitten er wel vereisten aan de hoogte van de quote waarop je inzet, bijvoorbeeld dat het minimaal een 2.20 quote moet zijn. 
 

⏲️ Veranderen de quotes live tijdens de wedstrijd?

Ja, de quotes worden in realtime aangepast aan de ontwikkelingen van de wedstrijd en de resterende speeltijd die steeds korter wordt. 
 

⏲️ Kun je beter voorafgaand of tijdens een wedstrijd inzetten?

Als je van spanning houdt kan je beter tijdens een wedstrijd inzetten. Door de toenemende tijdsdruk worden de quotes steeds scherper en kan je genieten van de volledige ervaring.