Hoe wed je met een handicap?

 • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je met een handicap?

Hoe wed je met een handicap?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 08 oktober 2021
 • Leestijd: 5 minuten

Wedden met een handicap wordt door veel Europese bookmakers aangeboden. Het lijkt eerst een beetje gek, maar het maakt het wedden uiteindelijk juist spannender. Met een handicap geef jij een van de twee teams, of individuele sporters, een virtuele voorsprong.

Dat kan traditioneel zwakkere teams gelijkwaardig maken met tegenstanders waar ze normaal meestal van zouden verliezen. Op het oog saaie wedstrijden met een voorspelbare uitkomst, worden met een handicap ineens weer interessant om op te wedden.

Uitleg handicap wedden

 1. Wat is wedden met een handicap?

  Wedden met een handicap is een alternatieve wijze om op sportwedstrijden te wedden. Als een professionele sprinter op de 100 m bijvoorbeeld tegen een amateur gaat rennen, zou je verwachten dat de professionele sprinter elke keer wint.

  Dit zou saai zijn om op te wedden, en de quotes zullen altijd laag zijn. Maar hoe zou het zijn als je de amateur sprinter 50 meter voorsprong geeft? Dan zou het een stuk moeilijker zijn om de uitkomst te voorspellen. Het wedden wordt dan ineens wel weer leuk. 

  Dit is nou precies hoe wedden met een handicap werkt. Je geeft een bepaalde uitkomst een voordeel, en tegelijkertijd geef je de andere uitkomst een nadeel. De win kansen worden daardoor gelijkmatiger. 
  handicap wedden

 2. Hoe werkt een handicap?

  Wedden met een handicap is handig uit te leggen aan de hand van een voetbalwedstrijd. Hieronder een aantal wedstrijden met de handicap tussen de haakjes. Per wedstrijd is er een uitleg van wat de handicap nou betekent in de praktijk. 

  0.5 handicap: AZ Alkmaar (-0.5) tegen Heracles (0.5)
  -Heracles begint het spel in feite met een half doelpunt voorsprong.
  -Als je op AZ Alkmaar inzet en zij winnen de wedstrijd, dan win jij de weddenschap. 
  -Als je echter op AZ Alkmaar inzet en de wedstrijd eindigt gelijk, dan verlies jij de wedstrijd. 
  -Als je op Heracles inzet, win je de weddenschap als Heracles wint of bij een gelijkspel. 

  1 handicap: Ajax (-1.0) tegen Sparta (1.0)
  -Sparta begint het spel effectief met één doelpunt voorsprong.
  -Als je op Ajax inzet, dan moeten ze met minimaal twee doelpunten winnen. 
  -Als je echter op Ajax inzet, en ze winnen slechts met één doelpunt winnen, dan blijft het een virtueel gelijkspel en krijg jij je inzet terug. 
  -Als je op Sparta inzet, win je de weddenschap als Sparta wint of als de twee teams gelijk spelen. Als Sparta de wedstrijd met één doelpunt verliest wordt je inzet terugbetaald.

  1.5 handicap: Feyenoord (-1,5) tegen RKC Waalwijk (1,5)
  -RKC Waalwijk begint de wedstrijd met een voorsprong van anderhalve doelpunt. 
  -In dit geval, als de handicap een half doelpunt heeft, is er geen mogelijkheid dat de weddenschap met een virtueel gelijkspel eindigt. 
  -Als je op Feyenoord inzet, dan moeten ze met minimaal twee doelpunten meer winnen. 
  -Als je echter op RKC Waalwijk inzet, dan win je de weddenschap als RKC wint, gelijk speelt of met slechts één doelpunt verschil verliest. 

 3. Voor welke sporten kunnen handicaps worden gebruikt?

  Alhoewel voetbal één van de populairste sporten is om met een handicap te wedden, worden er ook vaak handicaps aangeboden voor andere sporten. Hier volgt een greep uit de verschillende mogelijkheden:

  Tennis: Bij tennis kan je handicaps geven aan een game of aan de hele set. De handicap wordt bij elke game of set toegepast en aan het einde van de wedstrijd bepaalt de virtuele eindscore met handicap of jij jouw weddenschap wint of verliest. 

  Rugby: Bij deze sport begint het team met de handicap met een punten voordeel. Deze zogenaamde punten handicap zal vaak groter zijn dan bij voetbal, omdat er doorgaans veel punten worden gescoord bij een rugbywedstrijd. 

  Golf: Bij veel bookmakers kun je handicaps plaatsen op het aantal beurten van spelers. Je zou een speler bijvoorbeeld een +3 achterstand kunnen geven. 

 4. Wat is wedden met een Aziatische handicap?

  Je zult bij veel bookmakers de mogelijkheid tot een Aziatische handicap tegenkomen. Zoals de naam suggereert, is deze handicap erg populair in Azië. Maar ook in Nederland en in Europa zie je de Aziatische handicap steeds vaker.

  Het is een variant op de klassieke handicap.
  Het principe van deze handicap is hetzelfde. Ook met de Aziatische handicap geef je een team of speler een virtuele voorsprong op de tegenpartij.

  Wat de Aziatische handicap anders maakt, is dat er niet ingezet kan worden op een gelijkspel. En mocht er toch sprake zijn van een gelijkspel, dan krijg je je inzet terug. 

 5. Wat is het voordeel van een halve handicap?

  Door het halve punt is het niet mogelijk dat de wedstrijd gelijk eindigt. Er is dus altijd een winnaar en een verliezer. Dat maakt het wedden spannender.

 6. Waar kan ik wedden met een handicap?

  Vrijwel alle bookmakers in Europa zullen de mogelijkheid bieden om te wedden met een handicap. Het is namelijk erg populair onder de gokkers.

FAQ

♿ Kun je de underdog ook een achterstand geven?

Dat kan wel maar de kans om te winnen wordt dan wel heel klein. De quotes zullen natuurlijk wel heel hoog zijn.

♿ Welke bookmakers bieden handicap wedden aan?

Alle bookmakers hebben deze weddenschappen. Kijk voor de beste bookmakers op onze bookmaker pagina.

♿ Waarom bestaat de handicap met halve punten?

Op deze manier zal het nooit een gelijkspel worden. Het wordt dus een 2-way weddenschap. Sommige spelers vinden dit prettig.

Nieuws