Hoe wed je op een gelijkspel?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je op een gelijkspel?

Hoe wed je op een gelijkspel?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 5 minuten

Waarom zou je op een gelijkspel wedden? Je maakt meer kans de loterij te winnen. Dit is wat veel mensen zeggen als je laat blijken dat je interesse hebt in het wedden op een gelijkspel. Gelijkspel wordt beschouwd als een resultaat dat voornamelijk is gebaseerd op pech.

Meestal is het niet de intentie van een team om de wedstrijd in gelijkspel te laten eindigen. In voetbalcompetities krijg je immers drie punten voor een overwinning en slechts één voor gelijkspel.

Dat is wat de meeste gokkers denken. Maar dat klopt niet. Maar gelijke resultaten kunnen onderdeel zijn van een winstgevende strategie. Wedden op een gelijkspel geeft jou een gestage gestage lange termijn winst, mits je voldoende gedisciplineerd bent en bepaalde regels volgt tijdens je analyse.

Afgezien van enkele specifieke omstandigheden zal geen enkel voetbalteam de wedstrijd starten met als doel alleen maar een gelijk te spelen. Het eerlijk delen van de punten is inderdaad het minst gewenste resultaat. Daarom zijn de quotes meestal het hoogst van de drie 1×2 quotes, zeker als er geen echt verschil is tussen twee tegenstanders.

Uitleg

 1. Hoe voorspel je een gelijkspel van voetbalwedstrijden?

  Verwacht bij het het wedden op gelijkspel geen 50% win kans. Zelfs geen 40%. Voor de meeste quotes op een gelijkspel heb je zo een 30% win kans. Ook een accumulator weddenschap met twee wedstrijden kan winstgevend zijn. Echter een viervoud of vijfvoud brengt aardig wat risico met zich mee. 

  Kijk eens mee naar de volgende twee 1×2 quotes. De ene heeft een sterke thuis favoriet en wordt aangeboden als 1.65 – 3.30 – 5.75. De ander is een wedstrijd met gebalanceerd kansen en wordt aangeboden als 2.60 – 3.30 – 2.80. Wat valt op? De quote voor gelijkspel is in beide gevallen hetzelfde, namelijk 3.30.

  Als je de quotes mag geloven, hebben beide wedstrijden een gelijke kans op gelijkspel. Toch? Niets is minder waar. Dit is het bizarre aan quotes en één van de meest voorkomende denkfouten die gokkers maken wanneer ze op gelijke spelen wedden.

  Als je nog eens naar de twee sets met quotes kijkt zal je een enorm verschil zien. Bij de eerste set (1.65 – 3.30 – 5.75) is de quote voor gelijkspel de op één na hoogste van de drie. Maar in de tweede set (2.60 – 3.30 – 2.80) is het de hoogste quote.

  Volgens de bookmakers is de kans op een gelijkspel hoger als het niet de hoogste quote van de drie is. Hoe sneller je je dat realiseert, hoe sneller je de 1X2 quotes in twee groepen kan verdelen. Een groep waarin de quote voor de underdog hoger is en een groep waarin de quotes voor gelijkspel het hoogst zijn.

 2. Beste strategieën voor het wedden op gelijkspel

  Motivatie: De meeste gokkers werpen een blik op het klassement en kiezen twee teams die dichtbij elkaar staan op de lijst. Hun manier van denken is simpel: als twee teams dicht bij elkaar in de buurt zitten, is hun vorm vergelijkbaar.

  En als ze qua vorm vergelijkbaar zijn, is hun kans om gelijk te spelen groot. Maar dat is incorrect. Als er een klein verschil is, zijn ze allebei juist extra gemotiveerd om de wedstrijd te winnen. Door gelijk te spelen van de wedstrijd missen de teams twee punten.

  Het sleutelwoord voor deze wed strategie is ‘motivatie’. Zullen teams tevreden zijn met een gelijkspel, ongeacht of het ze lukt? Een team dat op zijn minst één punt probeert te bemachtigen, blijft verdedigen tot de laatste seconden. Dit zorgt voor een ideaal scenario bij het wedden op gelijke spelen.
   
  Minder doelpunten, betere kans: Je kunt je beter richten op laag scorende teams, dan proberen gelijke spelen te voorspellen. Natuurlijk zijn er ook gelijke spelen met veel doelpunten zoals een 2-2 of 3-3. Maar een team dat een goede spits mist, of een belangrijke spelmaker op het middenveld, heeft meer kans om gelijk te spelen. 

  Gestapeld gelijkspel: Opeenvolgend gelijk eindigen is meestal niet alleen een kwestie van pech. Het is ook tekenend voor de mentaliteit van een specifiek team of de manier van denken van de coach.

  Er zijn coaches die liever maar één punt pakken in een uitwedstrijd en zich concentreren op het winnen van hun thuiswedstrijden. Je moet dus op zoek naar teams die vaker een lange rij van gelijke spelen heeft. 

  Resultaten uit het verleden: De meeste gokkers vinden resultaten uit het verleden van voetbalteams onbelangrijk. Maar als het om gelijkspel resultaten gaat, worden ze als belangrijker beschouwd.

  Er zijn een aantal teams die eigenlijk altijd gelijk spelen tegen elkaar. Meestal is er een goede reden. Waarschijnlijk zijn de teams aan elkaar gewaagd, waarbij beide teams liever niet verliezen, dan wedstrijd winnen. Of een underdog die thuis speelt, waardoor de favoriet het moeilijk vindt om te winnen.

  Bekijk in ieder geval de resultaten van eerdere ontmoetingen tussen twee teams voordat je een weddenschap plaatst op gelijkspel. 

FAQ

Kan je winnen met wedden op gelijkspel?

Jazeker, het is heel erg goed mogelijk om veel geld te winnen met weddenschappen op een gelijkspel. Er zijn een flink aantal wedstrijden waarbij de kans op gelijkspel groot is. 

Wat als de quote voor gelijkspel het hoogste is bij een 1×2 weddenschap?

Dan verwacht de bookmaker dat één van de twee teams gaat winnen, bijvoorbeeld als beide teams hard drie punten nodig hebben.

Zijn resultaten uit het verleden belangrijk bij wedden op gelijkspel?

Zoals bij alle weddenschappen kunnen resultaten uit het verleden een belangrijke indicator zijn. Bijvoorbeeld of twee teams vaker gelijk eindigen.

Waar kan je het beste wedden op een gelijkspel?

Kies altijd een betrouwbare en legale bookmaker om te wedden. We hebben reviews geschreven over de grote bookmakers die je kan vertrouwen.