Hoe wed je op over/under met Aziatische handicap?

 • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je op over/under met Aziatische handicap?

Hoe wed je op over/under met Aziatische handicap?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 08 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Wedden op een over/under weddenschap met een Aziatische handicap is enorm populair onder gokkers. In plaats van een keuze te moeten maken uit de drie opties van een standaard 1×2 weddenschap, hoef je alleen maar te voorspellen of de favoriet het vereiste doelsaldo zal bereiken of niet. 

Aziatische handicaps zijn echter niet alleen beperkt tot het wedden op wedstrijdresultaten. Je kan de handicap ook gebruiken voor sport weddenschappen op het totaal aantal doelpunten van een wedstrijd, ongeacht het elftal. Wie wel eens een bookmaker bezoekt, kent de over/under 2.5 weddenschap die betrekking heeft op het totaal aantal doelpunten in 90 minuten van een voetbalwedstrijd. 

Soorten van Aziatische handicaps

 1. Over/under 0.5 doelpunten

  De over/under 0.5 doelpunten weddenschap is één van de eenvoudigste sport weddenschappen die er is. In dit geval is de Aziatische handicap op een half doel gesteld. Dit betekent dat als je er voor kiest om in te zetten op over 0.5, je al wint zodra één van twee teams een doelpunt maakt.

  Als je inzet op under 0.5 win je als er geen enkel doelpunt wordt gescoord. De quote voor under 0.5 zal voorafgaand aan de wedstrijd gelijk zijn aan de 1×2 quote voor een 0-0 gelijkspel. Inzetten op over/under 0.5 kan juist heel erg winstgevend zijn als in-play weddenschap in de slotfase van een wedstrijd. 

 2. Over/under 0.75 doelpunten

  Handicaps voor kwart doelen zijn iets complexer. Om het principe te vereenvoudigen, kan je een simpele truc volgen.

  Splits je inzet in twee afzonderlijke weddenschappen. Een weddenschap voor een volledig doelpunt en een tweede voor een half doel. Dit betekent dat je in het geval van de over/under 0.75 weddenschap je inzet verdeelt in volgende weddenschappen: de helft van je inzet plaats je op handicap 0.5, de andere helft op handicap 1.

  Stel je zet je geld in op over 0.75 en er wordt uiteindelijk één doelpunt gescoord. In dit voorbeeld krijg je de helft van je inzet terug want handicap 1 eindigt gelijk. Je wint met de andere helft, immers 1 is over 0.5. Als je op under 0.5 had ingezet had je ook de helft terug gekregen, maar had je de andere helft verloren. 

  Als een wedstrijd eindigt op een doelpuntloos gelijkspel, verlies je je volledige inzet van over 0.75 en maak je winst op de complete inzet van under 0.75. Bij meer dan twee doelpunten is het net andersom. Je wint de complete inzet van over 0.75, maar ben alles kwijt van een under 0.75 weddenschap. 

 3. Over/under 1.0 doelpunten

  De over/under 1.0 weddenschap is een veilige Aziatische handicap. Als je inzet op meer dan 1 doelpunten (over 1.0) heb je meer dan één doel nodig om te winnen.

  Als de wedstrijd eindigt met precies één doelpunt, krijg je een volledige terugbetaling (push). Als de wedstrijd 0-0 gelijk blijft, dan ben je al je geld kwijt.

  Als je op under 1.0 inzet dan win je bij een 0-0 gelijkspel en verlies je als er twee op meer doelpunten worden gescoord. 

 4. Over/under 1.25 doelpunten

  Het principe van de weddenschap splitsen zoals bij over/under 0.75 geldt ook bij de over/under 1.25. In dit geval splits je de weddenschap op in een handicap 1 en een handicap 1.5.

  Als je op under 1.25 inzet, heb je een complete winst als het 0-0 blijft. Je wint de helft als er één doelpunt gescoord wordt. Bij twee of meer goals ben je alles kwijt. Als je daarentegen inzet op over 1.25 heb je een complete winst bij twee of meer doelpunten.  

FAQ

Aziatische handicaps kunnen nog wel eens verwarrend zijn, zeker die handicaps met een gebroken getal. Wij hebben de meest gestelde vragen over dit onderwerp verzameld. 

Welke doelpunten tellen niet mee voor de over/under weddenschap?

Dat wil nog wel eens verschillen per bookmaker. Maar als vuistregel kan je er vanuit gaan dat eigen doelpunten nooit meegeteld worden.

Ook tellen doelpunten uit een eventuele verlenging en de strafschoppen niet mee. Je zou kunnen zeggen dat alleen de doelpunten uit de normale 90 minuten en blessuretijd meetellen voor deze sport weddenschap. 

⚽ Is er ook een Aziatische handicap voor andere sporten?

Ja, het principe van een Aziatische handicap kan op alle sporten toegepast worden. Het hangt vooral af van de innovativiteit van de bookmaker. Naast voetbal zie je veel handicap quotes voor tennis, darts, basketbal, American Football, Rugby en cricket. 

Wat als de over/under weddenschap exact eindigt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat het totaal aantal doelpunten precies gelijk is aan het nummer van jouw over/under weddenschap. Dat is jammer want dan win je niks, het is immers niet “over” en ook niet “under”. Om dezelfde reden heb je dus ook niet verloren. De weddenschap is in dit geval ongeldig en je krijgt je volledige inzet weer terug. 

Kun je ook live wedden met een Aziatische handicap?

Ja dat kan heel goed. Het gebeurt zelfs ook heel vaak. Live wedden is sowieso al heel dynamisch, maar door er een handicap aan toe te voegen maak je het helemaal spannend.