Hoe wed je op politiek?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je op politiek?

Hoe wed je op politiek?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Zoals we allemaal weten, houdt de overgrote meerderheid van de gokkers van wedden op sport of klassieke casinospellen. Maar afgezien van deze traditionele weddenschappen, zijn er recentelijk andere opties op de markt gekomen die snel aan populariteit winnen. Eén van de snelst groeiende markten is het wedden op politieke gebeurtenissen zoals verkiezingen.

Nieuwe tak van sport

Hoewel het tot voor kort als een niche markt werd beschouwd, is wedden op politiek een vaste favoriet geworden onder veel gokkers. Dat komt niet omdat de doorsnee gokker plotseling een “homo politicus”, of een man van de politiek, is geworden. Het komt eerder omdat hij erin winstgevende gok mogelijkheden ontdekte in deze nieuwe tak van sport.

Online bookmakers voeden deze trend door tal van weddenschappen en wed opties aan te bieden aan hun klanten. Het gaat niet alleen om weddenschappen over de uitslag van parlementsverkiezingen, maar ook om uitslagen van de verschillende referenda of om wie de volgende premier wordt. 

Tips

 1. Wed met je hoofd, niet met je hart

  Het lijkt misschien overbodig om erop te wijzen, maar wedden op politiek vereist dezelfde procedure als wedden op sport. Het gaat vooral om quotes versus kansen. Je wilt een ​​waardevolle weddenschap vinden waarbij de quote hoger is dan de werkelijke kans op een bepaalde gebeurtenis.

  Dit betekent dat je jouw geld niet in moet zetten op kandidaten simpelweg omdat jij in het echte leven op hen zou stemmen. Wedden op politiek doe je om geld te verdienen, niet om de wereld te verbeteren. 

 2. Informatie is goud waard

  Bij politiek wedden draait alles om het analyseren van data en toegang hebben tot betrouwbare informatiebronnen. “Voorkennis” die alleen beschikbaar is voor een kleine groep geselecteerde mensen kan waardevol zijn zolang de bron betrouwbaar is.

  Maar aangezien er een kleine kans is dat je een goede vriend hebt die voor een politiek analysebureau werkt, zullen het journaal en de peilingen jouw belangrijkste bronnen van onafhankelijke informatie zijn. Vooral tijdens de laatste dagen voor de verkiezingen wordt je ten zeerste aangeraden het nieuws op de voet te volgen en overeenkomstig te wedden.

 3. Volg de hype niet blindelings

  In tegenstelling tot sport zijn politieke weddenschappen nauw verweven met een algemene misvatting: “De meerderheid zal wel gelijk hebben”. Politieke analisten en opiniepeilers zullen sommige kandidaten de voorkeur geven boven de andere.

  Het gevolg hiervan is dat sommige enquêtes verkeerd worden uitgevoerd. Hierdoor kan het zo zijn dat gokkers, en kiezers, onbedoeld misleid worden. Veel mensen laten zich nou eenmaal beïnvloeden door inschattingen van opiniemakers. 

 4. Doe je eigen onderzoek

  Tenzij je de kost verdient met het uitvoeren van enquêtes, zal het relatief lastig zijn een goede steekproef te verzamelen van jouw  persoonlijke contacten. Rondgaan om vrienden en collega´s te vragen op wie of waarop ze gaan stemmen is ronduit onbeleefd en ook nog eens heel onbetrouwbaar.

  Aan de andere kant kan wel lonen om onpartijdige forumonderwerpen en opmerkingen van lezers op nieuwssites te lezen en grondig te analyseren. Hier vind je vaak waardevolle informatie, vooral tijdens de laatste stadia van een verkiezingscampagne. Let wel dat je oplet welke media je leest en kijkt. Want niet alle media zijn geheel onafhankelijk en zeker ook de lezers niet.

  Verder zijn media gericht op sensatie, dus kun je er zeker van zijn dat hun opvattingen overdreven zijn om meer mensen te overtuigen van een bepaald standpunt. 

 5. Steun de underdogs

  Een van de meest over het hoofd geziene strategieën bij politieke weddenschappen is het steunen van kleinere partijen. Net als bij sport weddenschappen besteden bookmakers meer aandacht aan favorieten waarop het meeste geld wordt ingezet.

  Maar inzetten op een kleine partij om de drempel te overschrijden en zetels in het parlement te krijgen, kan veel meer opleveren dan inzetten op een meerderheid van de zetels door de favoriete partij.

 6. Kracht van sociale media

  Met de opkomst van nep nieuws en de terugloop van conventionele media kanalen, vertrouwen mensen steeds meer op sociale media om het laatste nieuws bij te houden.

  Een “faux pas” van een kandidaat kan zijn of haar win kansen direct verkleinen. Je hoeft hier helemaal geen expert voor te zijn. Je hoeft slechts de belangrijkste kandidaten online te volgen en te kijken hoe het publiek op hun opmerkingen reageert.

 7. Belangrijkste politieke weddenschappen

  De presidentsverkiezingen in Amerika en voor Nederlanders de Tweede Kamerverkiezingen.

FAQ

🗳️ Welke Nederlandse politieke weddenschappen zijn er?

Tweede Kamerverkiezingen, de Gemeenteraadsverkiezingen, Eerste kamer verkiezingen en de Provinciale Staten. En dan zijn er ook nog Europese Parlementsverkiezingen.

🗳️ Waar kan ik het beste wedden op politiek?

Bij vrijwel alle bekende online bookmakers kan je prima terecht voor politieke weddenschappen. Welke wij aanraden lees je op onze bookmaker review pagina.

🗳️ Is wedden op politiek legaal?

Net als bij andere weddenschappen is wedden legaal voor Nederlanders mits ze dat doen bij bookmakers met een licentie binnen de Europese Unie. Bekende licenties zijn die uit Malta, Gibraltar en de Britse Kanaaleilanden.

🗳️ Kan je wedden op internationale verkiezingen?

Iedere bookmaker bepaalt zelf op welke verkiezingen je kan wedden. Maar over het algemeen kan je er vanuit gaan dat je kan inzetten op verkiezingen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en de andere EU lidstaten.