Hoe wed je op voetbal?

 • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je op voetbal?

Hoe wed je op voetbal?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 08 oktober 2021
 • Leestijd: 5 minuten

Voetbal weddenschappen zijn echt de koning van sportweddenschappen. Het leeuwendeel van de totale aantal geplaatste weddenschappen zijn voetbal weddenschappen, maar liefst 60% volgens schattingen.

William Hill was de eerste bookmaker die in 1934 vaste voetbal quotes aanbood. Sinds eind jaren negentig kwam er een doorbraak met online wedden. Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de voetbal weddenschappen online geplaatst, een belangrijke factor die aanzienlijke veranderingen heeft veroorzaakt in de producten die bookmakers aanbieden.

Er zijn zoveel mogelijkheden dat er vaak meer dan 100 verschillende weddenschappen voor één enkele voetbalwedstrijd worden aangeboden. Desondanks blijven de klassieke 3-way weddenschappen, de zogenaamde 1×2 weddenschappen, het meest geliefd onder gokkers van over de hele wereld. 

Andere populaire voetbal weddenschappen gaan om het aantal gescoorde doelpunten in een wedstrijd in de vorm van een over/under weddenschap of een Both Teams to Score (BTTS) weddenschap.

Uitleg voetbal wedden

 1. Belangrijkste voetbal weddenschappen

  1×2: De meest populaire en meest eenvoudige weddenschap is de weddenschap waarin jij inzet op de winnaar van de wedstrijd. Je kan inzetten op de thuisploeg (1) of het uit team (2). Denk je dat het gelijkspel wordt dan zet jij je geld op X. Hoewel elke bookmaker zijn eigen regels heeft, geldt over het algemeen dat het wedstrijdresultaat bepaald wordt in 90 minuten plus blessuretijd.

  Double Chance: Deze dubbele kans wordt vaak afgekort tot DC. Bij deze weddenschap kies jij voor een combinatie van twee uitkomsten. Je hebt zo dus een dubbele kans om te winnen. Je hebt de volgende drie opties:

  1 of X: Je wint als de thuisploeg wint of gelijk speelt. 
  1 of 2: Je wint deze weddenschap als één van beide teams wint.
  X of 2: Je wint als het uit team wint of gelijk speelt.

  Over/under: In dit geval zet je in op het totale aantal doelpunten dat door beide teams wordt gescoord in een wedstrijd. De meest voorkomende limiet is 2.5 doelpunten, dus over/under 2.5. Om een weddenschap van over 2.5 te winnen moeten er drie of meer doelpunten gescoord worden. Andersom geldt dat er bij under 2.5 niet meer dan twee keer gescoord mag worden. 

  BTTS: De afkorting staat voor Both Teams to Score. Sommige bookmakers noemen deze weddenschap ook wel “Goal-Goal/ No Goal”. Bij deze weddenschap gaat het erom of beide teams scoren. Is dat zo dan win je de weddenschap.

  Totaal aantal doelpunten: Bij deze weddenschap zet jij in op een specifiek aantal doelpunten voor een bepaalde voetbalwedstrijd. Het gaat dan meestal om intervallen. De meest voorkomende zijn: 0-1 doelpunten, 2-3 doelpunten, 4-6 doelpunten en 7+ doelpunten. Sommige bookmakers verkleinen het interval van bijvoorbeeld 4-6 doelpunten naar 4-5 doelpunten. Dit vergroot je risico en er worden dan hogere quotes geboden door de bookmaker. 

  Asian Handicap: Deze handicap is vooral op Aziatische markten erg populair. Maar de laatste jaren wint het aan populariteit bij de Europese bookmakers. In plaat van lagere quotes, wordt er een doel handicap geplaatst op het zwakkere team. Die handicap moet door het sterkere team overschreden worden om de weddenschap te winnen en vice versa.

  Het belangrijkste aspect van een Aziatische handicap is dat het de drie mogelijke uitkomsten van een voetbalwedstrijd reduceert tot twee. Als je bijvoorbeeld inzet voor een handicap van -1.5, dan win je als jouw gekozen team wint met twee of meer doelpunten. Je verliest in dit geval bij alle andere uitkomsten van de wedstrijd. 

  HT-FT: Deze afkorting staat voor Halftime-Fulltime. Bij deze weddenschap moet je de uitkomst van zowel de halftijdse als voltijdse resultaten correct voorspellen. Er zijn negen verschillende opties om uit te kiezen: 1/1, 1/X, 1/2, X/1, X/X, X/2, 2/1, 2/X en 2/2. Het cijfer 1 staat voor de thuisploeg, 2 is het uit team en X is een gelijkspel. 

 2. Speciale voetbal weddenschappen

  Bookmakers zijn de laatste jaren enorm gegroeid en we hebben een aanzienlijke stijging gezien in de mogelijkheden om op een voetbalwedstrijd te wedden.

  Bookmakers bieden je veel meer opties dan alleen wie er gaat winnen of hoeveel doelpunten er worden gescoord. Enkele voorbeelden van speciale weddenschappen zijn:

  -Correcte eindstand van de wedstrijd
  -Doelpunten van individuele spelers
  -Aantal genomen corners
  -Aantal gele en rode kaarten
  -Gescoorde en gemiste strafschoppen

  Recentelijk zie je ook steeds meer combo weddenschappen bij de grote online bookmakers. Combo weddenschappen zijn een combinatie van twee of meer voetbal weddenschappen. Je loopt natuurlijk extra risico, omdat je twee aspecten correct moet voorspellen om te winnen. Je winsten zullen ook zeker hoger zijn vanwege de verhoogde quotes.

  Enkele van de meest populaire combo weddenschappen zijn: 
  -Winnaar + totaal aantal doelpunten
  -Winnaar + BTTS
  -Totaal aantal doelpunten + BTTS
  -Correcte eindstand + HT-FT

FAQ

Kun je ook live wedden op voetbal weddenschappen?

Live wedden op voetbalwedstrijden is uitermate populair. Het geeft een extra dimensie aan het winnen. De quotes evolueren namelijk met de wedstrijd mee. Vooral inzetten op quotes na rust kan heel lucratief zijn. 

Waar kan ik het beste op voetbal wedden?

Er zijn veel betrouwbare online bookmakers waar Nederlanders legaal mogen wedden. Om jou te helpen een keuze te maken hebben wij reviews geschreven over de belangrijkste bookmakers. 

Wat betekent de 1×2 weddenschap?

Dit is de basis voetbal weddenschap. Feitelijk zet jij in op één van de drie uitkomsten van de wedstrijd. Of de thuisploeg wint (1), of het uit team (2) of het wordt een gelijkspel (X). 

Wat is een handicap?

Een handicap is niks meer dan een voorsprong (of achterstand) van een aantal doelpunten. Meestal wordt er een negatieve handicap aan een sterk team toegekend zodat de uitslag niet zo voorspelbaar is. 

Nieuws