Hoe wed je op wielrennen?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe wed je op wielrennen?

Hoe wed je op wielrennen?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Wielrennen biedt fantastische mogelijkheden voor enthousiaste wielerfans om te gokken. Hoewel de Tour de France de meeste actie oplevert, zit het wielerseizoen vol met internationale rondes en sportevenementen.

Weddenschappen op wielrennen is, net als golf, interessant voor gokkers van over de hele wereld omdat de deelnemers ook overal vandaan komen. Je zult zien dat er veel quotes te vinden zijn voor wielrennen bij de grote online bookmakers. 

Wedden op wielrennen

 1. Europese wielerrondes

  Het belangrijkste evenement op de wielerkalender is de Tour de France. De Tour is, samen met de Giro d’Italia en de Vuelta de España, onderdeel van de drie grote rondes van het Europese wielrennen.

  De Tour blijft echter de meest prestigieuze van de drie en het winnen van de felbegeerde gele trui is het hoogtepunt van de carrière van elke wielrenner.

  Alle wielerkoersen worden opgesplitst in dagen, ook wel etappes genoemd. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen verschillende soorten etappes, namelijk: bergetappes, vlakke etappes en tijdritten. Op al deze onderdelen kun je wedden. Wielrenners strijden tijdens deze etappes om het recht om de gekleurde of bolletjes truien te dragen.

  De belangrijkste truien zijn voor de algemene leiders van een klassement. Bijvoorbeeld de renner met de laagste totale tijd of met het meest aantal punten. De felbegeerde gele trui is de onderscheiding van de Tour de France voor de algemene leider van de Tour.

 2. Wielrennen op de Olympische Spelen

  Tijdens de Olympische Spelen is de wielersport onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:  baanwielrennen, weg wielrennen, mountainbiken en BMX. Bij de grote online bookmakers kun je prima terecht voor scherpe quotes voor al deze soorten wielrennen.

  De baan- en weg wielren quotes zijn veelal onderverdeeld in sprint- en uithoudingsraces. 

  Bij sprintraces draait alles om snelheid en atletiek. De renners strijden tegen elkaar in een kort aantal rondes. Bij de uithoudingsraces draait alles om het uithoudingsvermogen en het behouden van de concentratie over een langere afstand. Het uiteindelijke doel is in beide gevallen hetzelfde. De wielrenner die een bepaalde afstand in zo kort mogelijke tijd aflegt, wint. 

 3. Veel geld winnen met tijdritten

  De slimme gokker kan veel geld winnen met wielrennen. Het is soms lastig om de juiste etappewinnaars te voorspellen, maar als je lang genoeg blijft inzetten kan je toch aardig succes hebben. Het is juist op de lange termijn dat je veel geld kan winnen met weddenschappen op wielrennen. 

  Er zijn verschillende soorten races, die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben als het gaat om wieler weddenschappen. De vier belangrijkste soorten zijn de sprintetappe, bergetappe, eendaagse race en de tijdritten. Omdat de tijdritten snel resultaten bieden en vaak hoge winsten, gaan we hier wat dieper op in. 

  In de tijdrit is het belangrijk om te kijken naar het profiel van de etappe, de lengte van de tijdrit en de volgorde van de startposities. Vergeet ook niet naar het weer te kijken. Met name bij de kortere ritten kan een verandering in de weersomstandigheden een reële impact hebben op de resultaten. Daar wordt in de quotes vaak geen rekening mee gehouden.

  De ideale situatie voor tijdritten is wanneer de meerderheid van de favorieten laag op de startlijst staat en de race later op de middag begint. Als het rond het middaguur of aan het begin van de middag begint te regenen, kan het glad zijn voor de latere renners. Dat geeft de wielrenners die eerder in de ochtend vertrokken zijn een een betere kans om te winnen. 

  Het perfecte voorbeeld hiervan was de tijdrit Parijs-Nice van maart 2012. Het werd verwacht dat of Tony Martin, of Bradley Wiggins of Levi Leipheimer de etappe zouden winnen. Echter, na de eerste helft van de etappe stond de Zweed Gustav Larsson bovenaan het klassement. Zijn quotes waren 151. Na de lunch zorgde de regen ervoor dat de grote favorieten het moeilijk hadden. Uiteindelijk won Larsson met een seconde verschil van Bradley Wiggins, de wereldkampioen tijdrijden. 

  Hoe korter de tijdrit, hoe meer impact dit kan hebben. De tijdrit Parijs-Nice was slechts 9,4 km, met een winnende tijd van slechts 11 minuten en 19 seconden. Hoe korter de race, hoe meer een fout je kan kosten. Evenzo kan het seconden langer duren om één ​​of twee bochten iets langzamer te nemen op een glad oppervlak. Dat maakt verschil uit in een korte race.

  Het andere belangrijke ding om naar te kijken bij het wedden op tijdritten is het profiel en verloop van de koers. Sommige tijdritten zullen vlak en bijna perfect recht zijn, andere ritten hebben meerdere scherpe bochten, terwijl weer andere heuvels ritten bergachtig zijn.

  Het profiel van de tijdrit heeft een direct invloed op welke renners waarschijnlijk de snelste tijden gaan neerzetten.

  Zoals bij elke sport, hangt het succes van de wielrenner mede af van zijn stijl en vaardigheid. Die moeten immers passen bij de soort koers die hij rijdt. De bookmakers kijken meestal alleen naar de resultaten van de individuele renners, en niet naar de omstandigheden van de tour. Op dit gebied kan jij, de gokker, de bookmakers slimmer af zijn en flinke winsten maken

FAQ

Is wedden op wielrennen legaal in Nederland?

Nederlanders kunnen legaal wedden bij online bookmakers die een licentie hebben in een Europees land. 

Welke bookmakers hebben veel weddenschappen voor wielrennen?

Alle grote bookmakers bieden quotes aan voor wielrennen. Vooral Ladbrokes en UniBet staan bekend om hun grote aanbod. 

Wat is de bekendste wielerronde in Nederland?

De BinckBank Tour wordt elk jaar in augustus gereden en loopt door Nederland en België. In 2017 werd deze Nederlandse wielerronde door onze eigen Tom Dumoulin gewonnen. 
 

Nieuws