Hoe werken odds?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe werken odds?

Hoe werken odds?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 2 minuten

Er zijn veel vragen op het gebied van quotes en odds. Zeker ook omdat er twee systemen door elkaar gebruikt worden op de Europese bookmaker sites. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je vol vertrouwen gaan wedden. Hieronder de meest voorkomende onduidelijkheden over de odds.

Uitleg

 1. Hoe worden quotes berekend?

  De bookmaker schat in hoe groot de kans is dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt.

  Stel bijvoorbeeld dat de bookmaker denkt de kans dat er een 75% kans is Ajax de volgende wedstrijd wint, dan wordt de quote als volgt berekend: 1 / 0,75 = 1.33.

  In Engeland wordt het als volgt berekend: (1 / 0,70) – 1 = 1/3.

 2. Hoe vaak worden de kansen bijgewerkt?

  Over het algemeen zal een bookmaker zijn pagina met quotes met enige regelmaat updaten. De kans op een bepaalde uitkomst van een bepaalde wedstrijd verandert constant.

  Als een spits bijvoorbeeld geblesseerd raakt, dan verandert dat de win kans van dat team. Je kan ervan uitgaan dat een bookmaker de quotes met intervallen van 15 – 20  minuten ververst. 

 3. Zijn hogere quotes beter?

  Welke quotes beter zijn voor jou, ligt aan jouw inzet strategie. Een hogere quote heeft hogere uitbetalingen, maar de kans wordt steeds kleiner naarmate de quote hoger wordt.

  Lagere quotes leveren minder op, maar je bent wel zekerder van een uitbetaling. Het is meestal beter om op beide soorten weddenschappen in te zetten. Dan verspreid je het risico.

 4. Moet ik goed zijn in wiskunde?

  Het is handig om een beetje wiskunde te begrijpen, maar je hoeft absoluut geen nerd te zijn. Met een rekenmachine kom je al een heel eind.

  Het belangrijkste is dat je weet hoe de winst wordt berekend met de beide soorten quotes. Hoe de quotes tot stand komen is leuk om te weten, maar niet essentieel.  

FAQ

⚽ Waarom veranderen odds voor de wedstrijd?

Als veel mensen een zelfde weddenschap plaatsen dan veranderen de bookmaker de odds om hun eigen kans op winst te spreiden. Ook kunnen blessures van spelers de odds veranderen.

⚽ Waarom zijn de odds bij combi weddenschappen zo hoog?

Ze zijn in principe niet hoger dan bij een enkele weddenschap. De quotes zijn alleen met elkaar vermenigvuldigd. De winstmarge die iedere bookmaker op een weddenschap pakt is ook vermenigvuldigd. Dus op de lange duur kun je beter enkelvoudige weddenschappen op wedstrijden plaatsen.