Hoe werkt een Aziatische handicap?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe werkt een Aziatische handicap?

Hoe werkt een Aziatische handicap?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Wedden met een Aziatische handicap is van oudsher de meest populaire manier om op voetbal te wedden in Zuidoost-Azië en het Verre Oosten. Bookmakers gebruiken een handicap om een ​​sportwedstrijd gelijkmatiger te maken.

De gokkers hebben met een handicap meer opties om op in te zetten. Vaak wordt een handicap gebruikt om het zwakkere team, of de underdog zoals het die ook wordt genoemd, een voorsprong toe te kennen.

De Aziatische handicap (AH) is de laatste jaren ook in Europa steeds populairder geworden. Als je nog onbekend bent met het fenomeen, lees dan deze uitleg goed door. In het begin lijkt het misschien een beetje overweldigend, maar het is echt de moeite waard. Je hebt namelijk een kans van 50% om te winnen. Dat is natuurlijk een hele verbetering vergeleken met de 33% statistische win kans van een traditionele 1×2 weddenschap. Met een Aziatische handicap kan je zelfs winnen als jouw team gelijk speelt of de wedstrijd verliest.

Soorten Aziatische handicaps

 1. Aziatische handicap 0.0 of Draw No Bet

  Bookmakers bieden dit type handicap meestal aan als de kans dat één van beide teams de wedstrijd wint redelijk gelijk is. Je gokt in feite zonder de mogelijkheid van een gelijkspel. De inzet wordt terugbetaald in het geval van een gelijke stand. Jij wint de weddenschap als je geselecteerde team de wedstrijd wint.

 2. Aziatische handicap -0.25 / + 0.25

  Als je inzet op het team met een handicap van -0,25, win je als dat team op de grasmat wint, ongeacht de score. Bij een gelijkspel verlies je 50% van je inzet en wordt de andere helft teruggestort op je account.

  Als je ervoor kiest om op de tegenpartij wedden met een +0,25 AH, win je opnieuw als het team de wedstrijd wint. Maar als het een gelijkspel wordt krijg je de helft van je inzet terugbetaald, terwijl de andere helft dan wordt beschouwd als een gewonnen weddenschap. 

 3. Aziatische handicap -0.5 / + 0.5

  Dit is misschien wel de gemakkelijkst te begrijpen Aziatische handicap. De favoriet moet een simpele voorsprong van een half doelpunt overwinnen. Als je inzet op een -0,5 AH quote, win je als dat team daadwerkelijk wint.

  Een weddenschap plaatsen met een handicap van +0,5 op de underdog is hetzelfde als wedden op een “double chance” weddenschap. Mogelijk merkt je toch een klein verschil tussen de AH +0,5 en de “double chance” quotes. Dat komt omdat bookmakers een betere marge hebben op traditionele 3-way weddenschappen.

 4. Aziatische handicap -0.75 / + 0.75

  Als je deze handicap kiest, verdeel je technisch je weddenschap in twee. Als je de -0.75 handicap kiest moet de favoriet zowel de -0.5 als de -1 handicap overwinnen. Je wint beide weddenschappen als het team de wedstrijd wint met twee of meer doelpunten.

  Als het wint met één doelpunt, wordt de helft van je inzet terug gegeven en je wint de andere helft tegen de geboden quote. Hetzelfde gebeurt als je de underdog selecteert. Dan plaats je de helft van je inzet op de +0,5 handicap en de andere helft op de +1 handicap. Je wint als de underdog wint of gelijk speelt. Als de underdog met maximaal één doelpunt verliest, verlies jij de helft van je inzet.

 5. Aziatische handicapAH -1 / + 1

  Handicaps met hele nummers zijn makkelijk te begrijpen. Als je voor de handicap -1 kiest, moet het sterkere team met minimaal twee doelpunten winnen. Als je team met slechts één doelpunt wint, wordt je inzet terugbetaald.

  Als je het team selecteert met de het doelpunt voorsprong (+1), win je als het elftal er in slaagt een nederlaag te voorkomen. Als jouw gekozen team dan met slechts één doelpunt verliest, wordt je inzet terugbetaald. Het is een veilige manier om op underdogs te wedden, aangezien jij niet verliest zolang ze hun nederlaag beperken tot slechts één doelpunt.

FAQ

Zijn er Aziatische handicaps hoger dan AH -1/ +1?

In principe zit er geen limiet aan de hoogte van de handicap. Maar hoe hoger het getal, hoe kleiner de kans dat je wint. Normaal gesproken zie je geen handicaps hoger dan 2.5 bij voetbalwedstrijden.

Wat is het verschil met een Europese handicap?

Een Europese handicap bestaat alleen maar uit hele getallen. Er zijn dus nog steeds drie uitkomsten mogelijk. Mocht de wedstrijd na bijtelling van de handicap gelijk eindigen, verlies jij de weddenschap. 

Waar kan ik het beste met een Aziatische handicap wedden?

Er zijn heel veel online bookmakers waar je met een Aziatische handicap kan wedden. Check onze review pagina voor bookmakers waar je legaal kunt wedden. 

Nieuws