Hoe werkt een Over/under weddenschap?

 • Laatste update: 20 december 2021
Home Uitleg Hoe werkt een Over/under weddenschap?

Hoe werkt een Over/under weddenschap?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 20 december 2021
 • Leestijd: 5 minuten

De over/under weddenschap is de meest populaire sport weddenschap na de weddenschap op het eindresultaat van een wedstrijd. Voor de over/under weddenschap kiest de online bookmaker een getal waar jij op kan inzetten, meestal het totaal aantal gescoorde doelpunten in een wedstrijd.

Jij moet proberen te voorspellen of er meer of juist minder doelpunten gescoord gaan worden. In het voetbal is over/under dan 2.5 doelpunten de meest populaire weddenschap. Als jij inzet op “over” en er worden drie of meer doelpunten gescoord, dan win jij. Als jij inzet op “under” win jij als er 0, 1 of 2 doelpunten worden gescoord in de wedstrijd. 

Uitleg

 1. Over/under sportweddenschappen

  De over/under weddenschap is zo populair omdat het op vrijwel elke sport kan toegepast kan worden. Hieronder een aantal voorbeelden van over/under weddenschappen van bekende sporten:
  Bij voetbal zijn er bijvoorbeeld over/under weddenschappen voor totaal aantal doelpunten van wedstrijden, teams of individuele spelers. Verder kan je ook wedden op aantal corners en kaarten.
  Bij basketbal zie je over/under weddenschappen voor het totaal aantal punten van teams en individuele spelers, en voor totaal aantal rebounds, assists, blokkades en steals. 
  Bij tennis zijn er weddenschappen voor aantal gewonnen games, sets en breakpoints van de spelers. 
  over onder wedden

 2. Soorten over/under weddenschappen

  Er is een grote verscheidenheid aan over/under weddenschappen. Bekende voorbeelden zijn over/under 1.5, over/under 2.5, over/under 3.5 enzovoort. Bovendien zijn er veel variaties te vinden zoals over/under 1.5 in de eerste of tweede helft. 

  De verschillende over/under weddenschappen zijn vooral geschikt voor gokkers die graag op voetbalwedstrijden gokken. Weddenschappen van dit type met een gebroken getal, zoals bijvoorbeeld onder/under 2.5, hebben maar twee mogelijke uitkomsten. Je wint of verliest. Er is geen gelijkspel mogelijk. Je hebt dus een kans van 50% om de weddenschap te winnen. 

  Er zijn uiteraard ook over/under weddenschappen met een integer nummer. Bijvoorbeeld over/under 1. Bij deze weddenschappen zijn er drie mogelijke uitkomsten: boven, onder en gelijk aan. Dit noemt met daarom ook een 3-way weddenschap. De theoretische kans om te winnen is 33,33%. 

  Stel we nemen een voetbalwedstrijd en zetten in op een quote van over/under 2. Als je op “under” inzet win je als er 0 of 1 doelpunten worden gescoord in de wedstrijd. Als je op “over” inzet win je als er 3 of meer doelpunten gescoord worden.

  Eindigt de wedstrijd in 1-1, 2-0 of 0-2 dan is het totaal aantal doelpunten gelijk aan 2. In dat geval win je niet en verlies je ook niet. Je krijgt je inzet gewoon terugbetaald. 

 3. Hoe werkt een Aziatische over/under weddenschap?

  Een Aziatische variant kan bijvoorbeeld over/under 2.25 zijn. Dat lijkt op het eerste gezicht wat onlogisch. Om het beter te begrijpen kan je deze variant als twee weddenschappen beschouwen.

  Een over/under 2 weddenschap en een andere over/under 2.5 weddenschap. 
  Wanneer je inzet op de under 2.25 weddenschap voor het totaal aantal doelpunten van een voetbalwedstrijd betekent dat het volgende:

  -Je wint de weddenschap volledig als de wedstrijd eindigt met minder dan 2 doelpunten. Dat kan ook 0 doelpunten zijn.

  -Als er precies 2 doelpunten gescoord worden, dan wordt jouw inzet in tweeën verdeeld. De ene helft krijg je terug. De andere helft wordt vermenigvuldigd met de quote en krijg je uitgekeerd als nettowinst.

  -Als de wedstrijd eindigt met 3 of meer doelpunten, dan verlies je de weddenschap volledig.

  Als je andersom had gegokt en je je geld op over 2.25 had ingezet, had je alles verloren bij minder dan 2 doelpunten. Bij 3 doelpunten of meer had je gewonnen. Bij precies 2 doelpunten had je de helft van je inzet teruggekregen en de andere helft verloren. 

 4. Zo win je een over/under weddenschap

  Er is geen specifieke strategie om flink te winnen met over/under weddenschappen. Veel gokkers hebben de neiging om zich te baseren op wedstrijdstatistieken zoals totale en gemiddelde doelsaldo’s van teams en individuele spelers.

  Het bijhouden van welke spelers geblesseerd zijn is ook een acceptabele manier om je voor te bereiden op een over/under weddenschap. Het potentieel van de beschikbare spitsen is cruciaal voor het aantal doelpunten.

  Maar er zijn nog meer invloedrijke factoren die vaak over het hoofd gezien worden. Om een ​​duidelijk beeld te krijgen van het vermogen van een elftal om te scoren is het aan te raden om iets verder terug te kijken dan de vijf meest recente wedstrijden.

  De bookmaker baseert zijn quotes op resultaten van minimaal 20 wedstrijden of meer. Dat hangt af van de sport, de competitie, het totale aantal gespeelde wedstrijden en de frequentie. De huidige vorm van een team is belangrijk, maar je mist een hoop essentiële informatie als je je daartoe beperkt. 

FAQ

Wat gebeurt er als een over/under weddenschap exact eindigt?

Als je bijvoorbeeld op over 2 inzet en er worden precies 2 doelpunten gemaakt in een voetbalwedstrijd, dan heb jij noch gewonnen, noch verloren. De weddenschap wordt ongeldig verklaard en jij krijgt je inzet weer terug gestort. 

⬇️ Voor welke sporten zijn er over/under weddenschappen?

Voor heel veel sporten, voornamelijk voetbal, tennis en basketbal.

⬇️ Zijn er ook live over/under weddenschappen?

Ja zeker. Je zou bijvoorbeeld in kunnen zetten op het aantal gele kaarten in de tweede helft van een wedstrijd. 

⬇️ Tellen alle doelpunten mee?

In de meeste gevallen tellen alleen de gemaakte doelpunten in de reguliere 90 minuten met blessuretijd. Doelpunten uit verlenging en strafschoppen tellen doorgaans niet mee.