Hoe werkt Lay the draw?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe werkt Lay the draw?

Hoe werkt Lay the draw?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 5 minuten

De lay the draw wed strategie is misschien wel de meest gebruikte strategie als het gaat om handelen in voetbal quotes. De eenvoud, samen met de hoge win percentages, maken het een van de meest populaire manieren om een ​​weddenschap af te sluiten.

Het is een vrij eenvoudige strategie die zelfs door nieuwelingen kan worden gebruikt om te wedden op exchanges. Zolang ze maar een duidelijk vastgesteld plan volgen.

Niemand weet wie deze strategie heeft uitgevonden. De term verscheen enkele jaren geleden op bet exchange websites zoals Betfair. En het was een onmiddellijk succes. 

Maar wat houdt het nou precies in en hoe kan het worden gebruikt? Blijft deze strategie winstgevend of is het nu al niet meer relevant? Hebben de bookmakers een manier gevonden om het tegen te gaan, of is het nog steeds mogelijk geld te verdienen op deze manier?

Lay the draw uitgelegd

 1. Wat betekent lay the draw?

  Deze manier van wedden wordt vaak gebruikt op zogenaamde betting exchanges. Dat zijn speciale beurzen om te handelen in sport weddenschappen. De lay the draw strategie heeft maar één doel, het vermijden van een gelijkspel. Het wordt bijna uitsluitend gebruikt in het voetbal, maar technisch gezien kan het toegepast worden op alle sporten. 

  De strategie gaat uit van het volgende principe. Data laten zien dat ongeveer 30% van de voetbalwedstrijden gelijk eindigen. Als jij dus inzet op het feit dat het geen gelijkspel wordt, heb je 70% kans dat je wint. Als je zorgvuldig wedstrijden kiest die aan bepaalde criteria voldoen, kan dit percentage nog verder toenemen. Daarom zijn er zoveel gokkers die flink verdienen aan deze strategie.

 2. Zo kies je de juiste wedstrijd

  De basisregel is om wedstrijden met een duidelijke favoriet te kiezen. Wedstrijden waarbij er dus een kleine kans is op een gelijkspel. Een sterk team dat thuis speelt tegen een kleine tegenstander zal geen genoegen nemen met een gelijkspel. Zij zullen alles geven tot de laatste seconde van de blessuretijd.

  De quotes voor een gelijkspel zijn hoger, waardoor je risico ook groter wordt. Maar, de kans op een gelijkspel ligt in sommige competities zelfs onder de 25%, wat een theoretische win kans van 75% oplevert.

  Wedstrijden waarbij een gelijkspel niet wenselijk is, zijn ook erg interessant. Dat zijn bijvoorbeeld wedstrijden uit de slotfase van een competitie. Of wedstrijden in de knock-out fase van internationale competities. Wanneer beide teams punten nodig hebben, is de kans op gelijkspel een stuk kleiner dan gebruikelijk. 

 3. Lay the draw voorbeeld

  Stel dat je de lay the draw strategie wilt toepassen op een quote van 3.30 en €100 wilt inzetten. Dat betekent dat je een risico aangaat van nog eens €230. Immers, als de wedstrijd toch in een gelijkspel eindigt, moet jij de collega gokker €330 uitbetalen. 

  Je kan tijdens de wedstrijd ingrijpen als je denkt dat het nodig is om jouw inzet te beschermen. Als één van de teams scoort, zal de quote voor een gelijkspel stijgen. Zeker als de favoriet het net vindt. Dit betekent dat nieuwe quotes hoger zijn dan de pre-match quotes en jij meer winst kan behalen. 

  Naarmate de wedstrijd vordert en het doelpunt voorsprong blijft, zullen de quotes voor een gelijkspel nog verder toenemen. De kans op een gelijkspel wordt namelijk alsmaar kleiner. Als er een tweede goal wordt gescoord door hetzelfde team, dan zullen de quotes voor gelijkspel boven de 10.00 stijgen. De potentiële lay the draw winst neemt ook steeds verder toe. 

 4. 5 lay the draw strategiën

  Er zijn vijf lay the draw basisstrategieën:

  1. Pre-match lay the draw: Je kiest een wedstrijd voordat deze begint, zet je geld in volgens het lay the draw principe en wacht rustig af tot het einde van de wedstrijd. 

  2. Halftijd lay the draw: In dit geval zet je in op wedstrijden die in de rust gelijk staan. Je risico is ongeveer half zo klein in vergelijking met het inzetten voorafgaand aan een wedstrijd. 

  3. Halftijd lay the score: Dit is een alternatieve strategie waarbij je in de rust niet op gelijkspel inzet, maar op een specifieke gelijke score. Bijvoorbeeld 0-0, 1-1 of 2-2. Het risico is vele malen hoger, maar jouw mogelijke winsten ook. 

  4. Lay the halftime draw: In dit geval plaats je de weddenschap pre-match, maar zet je in op een gelijkspel tussenstand na de eerste helft. De quote voor deze weddenschappen liggen meestal rond de 2.0. 

  5. Lay the 0-0 halftime draw: Bij deze optie zet je in op een lay the draw met de specifiek 0-0 tussenstand na de eerste helft van de wedstrijd. Het is de moeite waard om dit te proberen als je zeker weet dat er in de eerste helft minimaal een doelpunt wordt gemaakt. 

FAQ

Waar kun je het beste inzetten volgens het lay the draw principe?

Dit soort weddenschappen sluit je af bij een Betting Exchange. Een bekend voorbeeld is Betfair. Check onze review pagina voor meer informatie over deze online bookmaker. 
 

Kun je veel geld verdienen met lay the draw?

Er zijn gokkers die hun brood verdienen met lay the draw weddenschappen. Er zijn flinke winsten te behalen, maar er kleven natuurlijk ook risico´s aan.
 

Op wat voor wedstrijden kan je het beste inzetten?

Je kan het beste kiezen voor wedstrijden waarbij de kans klein is dat het gelijk eindigt. Dus als er een duidelijke favoriet is of als beide teams punten hard nodig hebben. 

Wat zijn de winkansen van lay the draw?

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je tussen de 70 – 75% kans hebt dat de wedstrijd niet gelijk eindigt.