Hoe zet je in op een moneyline?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe zet je in op een moneyline?

Hoe zet je in op een moneyline?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Moneyline weddenschappen zijn de eenvoudigste sport weddenschappen die je maar kunt vinden. Deze specifieke term wordt meestal gebruikt bij Amerikaanse sporten als basketbal en honkbal.

Voor die sporten is de punten spread de meest gebruikte weddenschap. Maar in plaats van een weddenschappen te plaatsen op het verschil in punten, zet je met een moneyline in op het winnende team.

Het ziet er misschien gemakkelijk uit. Maar als je gewend bent om de favoriet te steunen, zijn de quotes lager in vergelijking met wedden op de punten spread.

Negatieve cijfers geven aan hoeveel geld je moet inzetten om €100 te winnen. Een Europese (decimale) quote van 1.50 is gelijk aan -200 in Amerika. Positieve cijfers geven aan hoeveel geld je kunt winnen als je €100 inzet. Een quote van 3.00 ‘Europese stijl’ is gelijk aan +300.

Uitleg

 1. Hoe werkt de moneyline?

  De moneyline gebruikt quotes, in plaats van een punten handicap, om het theoretische krachtsverschil en de win kansen van beide teams in evenwicht te brengen.

  De bookmakers geven lagere quotes aan favorieten en veel hogere aan underdogs. Het doel ligt voor de hand: een zo evenwichtig mogelijke gokmarkt creëren door de uitbetaling van de favoriet te verlagen en die van underdog te verhogen. Dit betekent dat een inzet op de moneyline heel winstgevend kan zijn.

 2. Moneyline vs Spread

  Moneyline is een totaal ander soort weddenschap, dat een geheel andere aanpak vereist om op lange termijn winstgevend te zijn.

  Moneyline weddenschappen zijn gemakkelijker te begrijpen en veel minder stressvol. Het enige wat jouw team moet doen, is winnen. Zelfs al zou dat met een kleine marge zijn. Jij hoeft je dus geen zorgen meer te maken over het feit dat jouw geselecteerde team de wedstrijd wint, maar niet genoeg punten scoort zodat jij ook de spread weddenschap wint. 

  Als je goed bent in het vinden van verrassende underdogs, dan is wedden op moneylines iets voor jou. Als jouw geselecteerde underdog wint, zelfs al is het maar met één punt, krijg je veel meer geld in vergelijking met wedden op een positieve spread line.

  Een basketbal underdog met een quotering van 3.50 is een veel betere keuze dan wedden op hetzelfde team met een +9,5 punten spread tegen een quotering van 1.92. Natuurlijk kun je in de laatste minuten van de wedstrijd een beetje angstig worden, maar uiteindelijk is het de stress waard.

 3. Moneyline strategie

  Veel moneyline strategieën lijken vooral gericht op het inzetten op underdogs. Hoewel dit de makkelijkste en meest winstgevende manier lijkt, is het niet de enige.

  Wanneer de gemiddelde quote op een winnende weddenschappen 4.00 bedraagt, hoef je slechts 26% van je weddenschappen te winnen om winst te maken.

  Met een winstpercentage van 30% zou je al veel geld kunnen verdienen. Je moet echter niet overdreven optimistisch zijn. Het is moeilijk om zo’n win percentage te behalen met wedden op moneylines.

  Je strategie hangt af van twee variabelen: win percentage en gemiddelde quotes. Als je favorieten kiest met een gemiddelde notering van 1.20, moet je een winstpercentage van 84% hebben om op de lange termijn winstgevend te zijn. Dit betekent vijf van de zes weddenschappen winnen. Aan de andere kant heb je met een gemiddelde quotering van 3.00 slechts een winstpercentage van 34% nodig om winstgevend te zijn.

  Je hoeft alleen maar een beetje te studeren over impliciete waarschijnlijkheid. Deze term wordt gebruikt bij sport weddenschappen om de quotes om te zetten in winstpercentages.

  Dit maakt het gemakkelijker voor je om de quotes van bookmakers te vergelijken met je eigen geschatte percentages, op basis van je eigen wedstrijdanalyse. 

 4. NBA moneyline

  Als het gaat om NBA moneylines, of basketbal moneylines in het algemeen, is dit de veiligste weddenschap. Als je bekend bent met de reguliere seizoen wedstrijden, weet je dat elk team een ​​uitdagende reeks van 82 wedstrijden in minder dan zes maanden speelt.

  Dat betekent dat slechte speeldagen veel voorkomen, zelfs bij de grote favorieten. Je kunt wedden op underdogs die het op moeten nemen tegen een vermoeide gigant uit de competitie. 

  Kies wedstrijden tussen teams met vergelijkbare kracht en zet in op het uit team, die heeft standaard hogere quotes. Bemoei je niet met de punten marge. Dat zal niet alleen je winst verminderen, maar uiteindelijk ook zenuwslopend voor je zijn.

  Stel dat je inzet op een ​​spread van 8,5 punten. Hoe zou je je voelen als jouw team met 8 punten leidt, maar toch niet de moeite neemt om in de laatste seconden nog een poging te doen voor meer punten.

FAQ

Bij welke sporten kun je op moneyline inzetten?

Dit type weddenschap wordt voornamelijk aangeboden op Amerikaanse sporten en sporten waar er veel punten worden gescoord. Voornamelijk basketbal en honkbal.

Wat is het verschil tussen een moneyline en een spread?

Met een moneyline zet je geld in op een winnaar van de wedstrijd. Bij een spread zet je in op het puntenverschil tussen de winnaar en de verliezer.

Hoe werken de Amerikaanse quotes?

De negatieve quotes zijn voor de favoriet en de positieve quotes voor de underdog.

Waar kan je het beste op moneylines wedden?

Zoals met alle weddenschappen, is aan te raden om een bookmaker te kiezen met een licentie. Check onze review pagina voor de beste online bookmakers. 

Nieuws