Hoe zet je quotes om?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe zet je quotes om?

Hoe zet je quotes om?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 4 minuten

Miljoenen gokkers genieten wereldwijd van sport weddenschappen. Van de grote casino´s in Las Vegas tot de zolderkamertjes in Geldermalsen. Hoewel de essentie van het wedden vrijwel hetzelfde is waar je ook bent, zijn er toch een aantal regionale verschillen.

Waar je ook bent, het gaat om het voorspellen van de juiste uitkomst. Maar hoe de quotes worden uitgedrukt kan nogal verschillen. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste quotes zijn en hoe je deze omzet. Zo kan jij met gemak bij alle internationale bookmakers wedden. 

Omzetten quotes

 1. Wat zijn de verschillende soorten quotes?


  Europese decimale quotes: Zoals de naam al suggereert, worden deze quotes voornamelijk gebruikt door bookmakers in Europa. Quotes worden weergegeven als een decimaal getal, bijvoorbeeld 2.00 of 1.95.

  Om te weten wat je kan winnen, vermenigvuldig je de quote met je inzet. Stel je zet €10 in op een weddenschap met een Europese quote van 1.95, dan ontvang jij als je wint 1.95 x €10 = €19,50. Dit bedrag representeert zowel jouw originele inzet als jouw nettowinst. Dat wil zeggen dat quotes dus niet lager dan 1.00 kunnen zijn.

  Jouw nettowinst bereken je eenvoudig door alvast 1.00 van jouw quote af te trekken alvorens je het vermenigvuldigt. 

  Britse fractionele quotes: Ook hier geen verrassingen. Deze quotes worden gebruikt door bookmakers in Groot-Brittannië en Ierland. De fractionele quotes kennen een lange geschiedenis van minstens twee eeuwen. Hoewel ze op het eerst gezicht misschien verwarrend lijken, vertegenwoordigen ze in feite een eenvoudige wiskundige vergelijking.

  Het nummer boven de noemer vertegenwoordigt je mogelijke winst, als je een inzet plaatst die gelijk is aan het nummer onder de noemer. Stel je zet €1 in op een 5/1 quote, is jouw nettowinst €5 als je de weddenschap wint. 

  Amerikaanse quotes: Ook deze quotes verrassen niet. De Amerikaanse quotes worden voornamelijk door Amerikaanse bookmakers gebruikt. Deze quotes zijn in principe onderverdeeld in “positieve” en “negatieve” quotes. Elk nummer wordt voorafgegaan door een “+” of “-” teken.

  Negatieve quotes vertegenwoordigen over het algemeen de favorieten. Hoe hoger de negatieve quote, hoe groter de kans dat de favoriet wint. Het nummer geeft aan hoeveel geld je moet inzetten om €100 te winnen. Als je bijvoorbeeld zou wedden op een quote van -188, zou je €188 moeten inzetten om een ​​winst van €100 te winnen.

  Positieve quotes vertegenwoordigen de underdog. In dit geval betekent een hogere positieve quote dat de underdog minder kans heeft om te winnen. Jouw winst wordt op een andere manier berekend. De quote laten zien hoeveel je zult winnen als je een weddenschap van €100 plaatst. Dit betekent dus dat als je €100 inzet op +275 quote, je €275 wint als je correct had gegokt. 

 2. Hoe zet je de verschillende soorten quotes om?

  Hoewel je op internet verschillende converters kan vinden om quotes om te zetten, is het handig om zelf te weten hoe je de verschillende quote formaten converteert. Ten eerste moet je de volgende vraag beantwoorden:

  Kunnen de aangeboden quotes jouw inzet verdubbelen?
  Als het antwoord ja is, dan heb je alleen nog maar een pen en papier nodig. Laten we zeggen dat je €100 in wilt zetten op 2.50 decimale quote bij een Europese bookmaker. Met die quote hoop je op je een uitbetaling van €250. Dat is dan een nettowinst van €150 plus je inzet van €100.

  Stel dat je wilt zien welke quote bij een Britse bookmaker jou €150 kan opleveren bij een inzet van €100, dan ga je als volgt te werk. De Britten werken met breuken, en deze weddenschap zou je kunnen schrijven als 150/100. Als je dan de breuk vereenvoudigt, krijg je een fractionele quote van 3/2. 

  Om de decimale quote om te zetten naar een Amerikaanse quote, moet je een simpele truc volgen. Trek gewoon 1.00 af van je Europese quote en vermenigvuldig dit met 100. De volgende formule geldt: Amerikaanse quote = (Europese quote – 1) x 100. In dit voorbeeld betekent dat de Amerikaanse quote als volgt berekend wordt: (2.50 – 1) x 100 = +150.

 3. Wat als een decimale quote lager is dan 2.00?

  In dit geval moeten we de quotes op een andere manier converteren. Dit keer zetten we €100 in op 1.50 Europese quote. Als we goed gokken zou onze uitbetaling €150 zijn: €50 nettowinst en onze €100 inzet. 

  Wij zouden dus €50 winnen voor elke ingezette €100. Fractioneel vertaalt dit zich in 50/100. Als je wederom de breuk vereenvoudigt, krijg je een Britse quote van 1/2.
  Europese quotes die lager dan zijn dan 2.00 krijgen in het Amerikaanse quote systeem een minteken.

  De truc voor het converteren van de twee quotes blijft hetzelfde. Amerikaanse quote = 100 / (Europese quote – 1). Oftewel 100 / 1.50 – 1.00 = -200.

FAQ

Zijn er nog meer soorten quotes?

Ja er zijn meer regionale quotes zoals de Hong Kong quote, de Maleisische quote en de Indonesische quote. Bij Europese bookmakers zal je deze weinig tegenkomen. 
 

Welke quotes gebruiken Nederlandse bookmakers?

Over het algemeen zal je Europese en Britse quotes tegenkomen bij Europese bookmakers.

Worden Amerikaanse quotes ook in Nederland gebruikt?

Ja, veel bookmakers kiezen ervoor om quotes op de verschillende manieren aan te bieden zodat de gokker zelf kan kiezen.

Wat betekent een positieve Amerikaanse quote?

Een positieve Amerikaanse quote wil zeggen dat de weddenschap in het voordeel is van de underdog. En dat de vergelijkbare decimale quote kleiner is dan 2.0.
 

Nieuws