Hoe leg je probabiliteit uit?

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Uitleg Hoe leg je probabiliteit uit?

Hoe leg je probabiliteit uit?

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 3 minuten

Als je gaat wedden dan heb je de mogelijkheid om een bepaalde uitkomst te voorspellen. Als jouw voorspelling correct is, dan win je geld. Voor elke gebeurtenis zijn er een aantal mogelijke resultaten.

Neem bijvoorbeeld een dobbelsteen. Als iemand een dobbelsteen gooit, zijn er zes mogelijke uitkomsten. Dus als je wedt dat de persoon een 1 gooit, is er een kans van 16,67% dat dit zal gebeuren. 

Probabiliteit

 1. Betekenis bij wedden

  In de meest simpele vorm is probabiliteit de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst. De quote van een sport weddenschappen geeft aan hoe waarschijnlijk een bepaalde uitkomst is.

  Bookmakers in Europa drukken quotes uit in decimalen, terwijl de Engelsen gebruik maken van fracties. Een Engelse quote van 4/7 staat gelijk aan een Europese quote van 1,57. 

 2. Berekening met decimale quotes

  De meeste Europese bookmakers maken gebruik van decimale getallen om de kans op een bepaalde uitkomst te quoteren. Er bestaat een alternatief, namelijk het Britse systeem op basis van breuken. Hierover straks meer.

  Met decimalen bereken je de kans op een bepaalde uitkomst als volgt: Kans (%) = 1 / quote * 100 procent.

  10.0 kan worden berekend als 1 / 10 = 0,10 – Er is een kans van 10% op die specifieke uitkomst. 

  5.0 kan worden berekend als 1 / 5 = 0,20 – Er is een kans van 20% op die specifieke uitkomst. 

  Winst berekenen
  Hier draait het natuurlijk om. Je berekent jouw winst heel simpel met de volgende formule: winst = (quote * inzet) – inzet. Laten we het illustreren met dezelfde voorbeelden:

  10.0 kan worden berekend als (10,0 * inzet van €10)= €100 – €10 = winst van €90.

  5.0 kan worden berekend als (5,0 * inzet van €10)= €50 – €10 = winst van €40.

 3. Berekening met fractionele quotes

  Als je op een Engelse site gaat gokken, dan is het iets ingewikkelder om je winst te bereken. Stel je voor dat de quote bestaat uit A/B. Dan bereken je jouw winst door jouw inzet door B te delen en dan met A te vermenigvuldigen.

  Dus: jouw inzet * A / B. 
  9/1 kan worden berekend als €10 * 9 /1 = winst van €90.
  4/1 kan worden berekend als €10 * 4 / 1 = winst van €40.

 4. Decimale quotes vs fractionele quotes

  Op wiskundig gebied is de ene manier van quoteren niet beter dan de andere. Maar over het algemeen is er wel een voorkeur voor decimale quotes.

  De fractionele quotes hebben een lange geschiedenis in het Verenigd Koninkrijk, maar ook daar zie je steeds vaker decimale quotes. 

  Er zijn twee belangrijke verschillen. Over het algemeen zijn decimale kansen gemakkelijker te begrijpen. Daarmee wordt het wedden op sporten toegankelijker en hopen bookmakers meer klanten aan te spreken. 

  Het tweede verschil tussen de formaten is dat de fractionele kansen alleen jouw winsten vertegenwoordigen. Dat zag je hierboven in de berekening al. Je hoeft je eigen inzet er niet meer vanaf te trekken, zoals wel het geval is bij decimale quotes. 

Nieuws