Sportweddenschappen zijn al eeuwenlang dagelijks tijdverdrijf voor miljoenen mensen van over de hele wereld. Tijd genoeg dus voor het ontstaan van allerlei mythes. Zeker nu in ons informatietijdperk doen er enkele hardnekkige mythes de ronde over bookmakers en sport weddenschappen.

Op de lange termijn win je nooit

Dit is de meest voorkomende mythe van allemaal. Elke cultuur heeft wel een gezegde over gokken en het verliezen van je geld. Voor de duidelijkheid, wedden is niet hetzelfde als gokken.

Natuurlijk je hebt wel een beetje geluk af en toe, maar er komt veel meer bij kijken om een sport weddenschap te winnen. Het grote verschil met gokken op Roulette of video slots is dat wat jij wint niet afhangt van een wiskundige berekening, maar van de prestaties van sporters. Als jij die prestaties goed inschat, kun jij op de lange termijn wel degelijk winnen.

Bookmakers manipuleren de uitslagen

Nog zo een typische mythe is dat bookmakers wedstrijdresultaten manipuleren. Het zogenaamde matchfixing. Het is een mythe die wordt gevoed door verschillende complottheorieën.

Maar bookmakers hoeven de resultaten helemaal niet te manipuleren. Zij verdienen al aardig met het normale verdienmodel. En waarom zouden ze dat in gevaar brengen met illegale praktijken?

Het is makkelijker om te winnen met hoge inzetten

Deze mythe komt altijd bovendrijven na weekeinden waarin alle favorieten hun wedstrijden hebben gewonnen. De redenatie is maar al te bekend: als je nou €1.000 op Feyenoord had ingezet om thuis met een quote van 1.20 te winnen, had je moeiteloos €200 verdiend.

Om datzelfde bedrag te winnen met een lagere inzet zul je op risicovollere quotes in moeten zetten. En dan waarschijnlijk niets gewonnen. Het is juist de inzet met hoge bedragen die risicovoller zijn. Eén keer verkeerd gokken heeft een grote impact op jouw financiën.

Bookmakers weten het altijd beter

Dit is een mythe die door de bookmakers zelf wordt gecultiveerd. Je bent vaak geneigd te geloven dat bookmaker door zijn ervaring beschikt over voorkennis.

Ook veel gokkers denken dat bookmakers werken met geavanceerde algoritmes om de statistieken te analyseren. Wat een bookmaker voorspelt moet dus wel uitkomen. Maar niets is minder waar, bookmakers zijn ook maar mensen die fouten maken en details over het hoofd zien. 

Het volgen van experts is de zekerste manier om te winnen

Je kunt de profs het beste vertrouwen, nietwaar? Je gaat ervan uit dat degene die een bepaald niveau bereikt, weet waar hij, of zij, het over heeft. Zeker als die persoon voor zijn mening wordt betaald.

Maar professionele tipgevers zijn niet beter of slimmer dan jij. Hun enige voordeel is dat zij betaald krijgen om wedstrijden te analyseren, aangezien dit hun baan is. Afgezien daarvan zijn het gewone mensen met hun ups en downs, en hits en missers.

Populaire weddenschappen winnen is zeldzaam

Dat is een interessante mythe en een tegenhanger van de “bookmakers weten het beter” mythe die we al besproken hebben. Deze mythe gaat uit van het volgende principe: hoe meer geld een bepaald resultaat ontvangt, hoe kleiner de kans dat je wint. Dit is wederom een favoriet onder complottheoretici. Mensen zijn van nature achterdochtig, dus het is logisch dat we patronen lijken te zien van bedrijven die ons bespelen. 

Weddenschappen met hoge quotes win je nooit

Je verwacht niet echt dat je een bookmaker verslaat door in te zetten op quotes die hoger zijn dan 5.00. Behalve als je een bodemloze bankrekening hebt natuurlijk. Maar winst maken met hoge quotes is net zo makkelijk, of moeilijk, als bij normale weddenschappen met lage quotes. Het komt allemaal neer op kans en een goede win strategie. 

Online bookmakers zullen je verbannen als je veel wint

Bookies houden van verliezers en haten winnaars, zo lijkt het. Maar zo zwart wit ligt de realiteit niet. Als je veel wint zul je je ook vaker terugkomen om je geluk te beproeven. Winnaars zijn dus net zo interessant als verliezers voor een slimme bookmaker.

Wel zal een bookmaker op de achtergrond controles uitvoeren als blijkt dat jij wel heel erg vaak wint. Er zou namelijk sprake van fraude kunnen zijn. Ze kunnen je alleen verbannen als ze werkelijk hard bewijs van fraude vinden. 

Je wint vaker als je inzet op totaal aantal goals in plaats van de wedstrijdresultaten

Dit is een mythe die puur op wiskunde is gebaseerd. Wiskundig gezien heb je meer kans om te winnen als je moet kiezen tussen twee mogelijke uitkomsten in plaats van drie. Het gaat om een win kans van 50% versus 33,33%. Maar wedden op sport weddenschappen is geen wiskunde. Er zijn heel veel factoren die jouw werkelijke win kans beïnvloeden en geen van allen zijn wiskundig. 

Je verliest vaker als je inzet op late goals

Elke gokker heeft wel een verhaal te vertellen over het verliezen van een klein fortuin door een laat doelpunt. Maar in werkelijkheid zijn er ook vele keren geweest dat je een weddenschap net aan won vanwege een laat doelpunt. 

FAQ

🏈 Waar kun je het beste op sporten wedden?

Er zijn veel betrouwbare online bookmakers. Check onze review pagina voor suggesties.

🏈 Is wedden op sporten in Nederland legaal?

Zolang je wedt bij een legale bookmaker binnen Europa wel.

🏈 Kun je veel geld winnen met sport weddenschappen?

Ja dat kan zeker. Als je een goede strategie aanhoudt, is het goed mogelijk om op de lange termijn veel geld te winnen.

🏈 Moet je met veel geld inzetten om te winnen?

Nee hoor, met kleine inzet bedragen heb je net zoveel kans om een sport weddenschap te winnen.