Komende zondag staat de Gelderse Derby Vitesse – NEC op het programma. De wedstrijd die in oktober voor het eerst sinds jaren weer mocht worden gespeeld. Er ging gigantisch veel fout die dag. Ongeregeldheden zijn niet onbekend bij deze wedstrijd, politie is dan ook in grote getalen aanwezig.

De misstanden na afloop van deze editie waren echter buiten proporties. Het Goffertpark werd het toneel van vernieling. Ook stortte tijdens het vieren van de overwinning van de bezoekers een deel van het uitvak van het stadion in. Gelukkigerwijs liep dit voor het publiek met een sisser af. Dit had op alle mogelijke manieren vele malen erger kunnen aflopen.

Voor NEC volgde een periode waarin zonder publiek moest worden gespeeld in eigen huis. Komende zondag kan het seizoen voor beide ploegen worden beslist. Een uitoverwinning in Arnhem wordt in Nijmegen gevierd als een kampioenschap. De derbywinst van Vitesse zorgt in Arnhem voor een flink feest en zorgt misschien voor een ommekeer na een loodzware februari. Om 12.15 wordt er in het GelreDome afgetrapt. 

Vitesse 

Waar Vitesse goed aan het seizoen was gestart zakt het kaartenhuis in februari compleet in elkaar. Uit de laatste zes wedstrijden gingen er vijf verloren en werd er alleen afgelopen zondag tegen Utrecht één punt gepakt. Ze liggen uit de KNVB Beker, staan op de zesde plek en zijn de aansluiting met Twente en AZ kwijt dat vijf en acht punten meer hebben. Met het gelijkspel tegen Utrecht schoten beide ploegen niet veel op. In de Conference League heeft Vitesse een taaie wedstrijd donderdagavond in Arnhem.

De ploeg moet met 2 doelpunten verschil winnen om rechtstreeks door te gaan. De 2-1 nederlaag tegen Rapid Wien vorige week was een bittere pil. Hoewel de statistieken na 90 minuten flink in het voordeel van de Arnhemmers zijn deden de twee goals al vroeg in de wedstrijd Vitesse de das om. De voorbereiding voor zondag is dus ook erg kort. Echter kan tegen NEC het weer ineens omslaan. Derbywinst zorgt voor nieuwe energie, en dat lijken ze hard nodig te hebben in Arnhem. 

Nec

De Nijmegenaren speelden tegen RKC Waalwijk voor het eerst weer in een volle Goffert. De support was er zeker in de Bloedkuul maar het resultaat viel uiteindelijk tegen. RKC kwam al vroeg op voorsprong en hoewel NEC het spel maakte kwamen ze maar niet tot scoren. Pas in de 88e minuut maakte Jonathan Okita de 1-1. De beide ploegen deelden de punten. Na de winterstop werden er zeven wedstrijden gespeeld. Er werden twee wedstrijden gewonnen.

Opvallend is dat NEC beter presteert in de uitwedstrijden. Beide overwinningen werden in het Noorden behaald tegen FC Groningen (KNVB Beker) en tegen sc Heerenveen. Er werd gelijkgespeeld tegen Heracles (thuis), PEC (uit) en dus tegen RKC. Twee wedstrijden gingen verloren tegen Feyenoord (1-4) en tegen Go Ahead in de beker. De voorbereiding voor zondag is in volle gang. NEC heeft een kleine kans zondag en zal deze moeten grijpen. 

Wedden op Vitesse – NEC, de Gelderse Derby 

Zowel Vitesse, als NEC komen nauwelijks tot scoren de afgelopen wedstrijden. Vitesse scoorde in het kalenderjaar 2022 zes doelpunten. NEC wist ook pas zes goals te scoren. Hoewel een derby natuurlijk altijd rare uitslagen kan hebben lijkt op voorhand een grote uitslag niet reëel. Minder dan 2.5 doelpunten heeft bij Jack’s een odd van 2.04

De keren dat NEC weet te winnen in het GelreDome zijn heel beperkt. De laatste keer was in 2012 toen er met 0-1 werd gewonnen door de Nijmegenaren. Een weddenschap op NEC verviervoudigt je inzet (4.25). Gezien de vorm van Vitesse en de moeilijke wedstrijd die donderdagavond wordt gespeeld is er een kleine kans voor NEC. 

Vitesse is bij de bookies de favoriet voor de overwinning. Je krijgt 1.82 keer je inzet terug voor de thuisploeg. Een gelijkspel vertegenwoordigt 4 maal je inzet. 

Uit de laatste vijf ontmoetingen in Arnhem won Vitesse er vier en eindigde het één keer gelijk. De uitslagen bleven beperkt tot (2-1, 1-0, 1-1, 4-1 en 2-0). Op basis van deze ontmoetingen is een de volgende bet builder een mooie optie; Vitesse wint, er vallen minder dan 3.5 doelpunten en Vitesse scoort meer dan 1.5 doelpunt. Deze weddenschap is goed voor 3.65 keer iedere ingezette euro. 

Of de oud Vitesse speler Wilfried Bony speelminuten krijgt in de GelreDome is de vraag. De Ivoriaan kampt met een blessure en het is nog onzeker of hij kan spelen tegen Vitesse. Mocht hij wel minuten krijgen en hij weet de laatste goal weten te maken dan betaalt Jack’s je daar 8.0 keer je inzet voor uit.  

Ook interessant