Het is moeilijk om consequent te winnen als je op sport gokt. In feite beëindigen maar heel weinig mensen hun “carrière” met meer geld op hun bankroll dan wat ze in het begin hadden. Het roept de vraag op: “Waarom verliezen mensen zo vaak bij het wedden op sport?”.

Hoewel het niet gemakkelijk is om één antwoord te geven, zijn er meerdere redenen waarom het zo moeilijk is om de bookmakers te verslaan. Het goede nieuws is dat de meeste ervan met een beetje moeite kunnen worden opgelost.

In dit artikel lees je een overzicht van de vijf belangrijkste redenen waarom sportgokkers consequent verliezen, en wat je eraan kunt doen.

Je doet niet voldoende onderzoek

Tenzij sportweddenschappen je belangrijkste bron van inkomsten zijn (wat waarschijnlijk niet het geval is), zul je waarschijnlijk niet de tijd hebben om elke dag enkele uren onderzoek naar wedstrijden te doen.

En dat verklaart enigszins waarom je meer verliest dan wint. Wie wil winnen, heeft geen enkel excuus om helemaal geen onderzoek te doen voordat je een weddenschap aangaat.

Over het algemeen vertrouwen bookmakers op het maken van winsten bij de ongeïnformeerde gokkers. Dit betekent dat ze mensen nodig hebben die wedden op zaken als ‘instinct’ en ‘gevoel’. Deze zullen onvermijdelijk tot slechte beslissingen leiden. Wat je als instinct en gevoel beschouwt, is absoluut de valkuil van een gokker.

Je moet een reden hebben om te bepalen waarom je een bepaalde beslissing hebt genomen om op een team te wedden. Zelfs als het niet de belangrijkste reden ter wereld is, moet je gewoon een reden hebben die buiten je gevoelens valt. Er moet iets concreets zijn waarop je jouw weddenschap hebt gebaseerd.

Wat je kunt doen

Stop met wedden op wedstrijden zonder op zijn minst een beetje achtergrondinformatie over de teams en de wedstrijd te hebben. Zelfs het doorlezen van een of twee voorbeschouwingen van gerenommeerde sites kan voldoende informatie opleveren voor een betere weddenschap.

Het zal je verbazen hoe vaak je heel kort onderzoek doet en bij jezelf denkt: “Dat heb ik niet overwogen”. Bespaar jezelf de spijt die ontstaat wanneer je een weddenschap hebt gesloten zonder je “due diligence” te doen.

Je bent inhalig

Er zijn genoeg sportgokkers geweest die hun 100 euro in de loop van een dag of week probeerden om te zetten in 10.000 euro. Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar die spelers raken hun bankroll stuk voor stuk allemaal kwijt.

Als je sportgokken niet als een lange termijn strategie beschouwt, zul je het moeilijk hebben om elke vorm van winst vast te houden. Als elke euro die je wint, wordt ingezet bij de volgende weddenschap die je maakt, zal je bankroll uiteindelijk opraken.

Houd er rekening mee dat wanneer je hebt gedaan wat je van plan was: geld verdienen, je moet stoppen. Het misschien niet het meest opwindende om met een bescheiden overwinning genoegen te nemen, maar dat is wel wat je moet doen. Althans wanneer je op de lange termijn winst wilt maken.

Net zoals je moet weten wanneer je ‘moet stoppen terwijl je winst hebt’ in een casino, geldt dezelfde filosofie voor sportweddenschappen.

Wat je kunt doen

Het is best te begrijpen dat je niet direct stopt bij een kleine winst. Je hebt immers niet altijd geluk en als je stopt, voelt het alsof je geld laat liggen.

Een methode die je kunt gebruiken als je aan het winnen bent is het instellen van een ‘winlimiet’. Dit betekent dat als je dit bedrag bereik, je die dag geen extra weddenschappen meer zal plaatsen. Onthoud dat het niet gaat om hoeveel je wint, het gaat erom hoeveel je weet te behouden.

Je kunt jezelf niet weerhouden van een weddenschap

Als je eenmaal je favoriete bookmaker hebt gevonden, is het moeilijk om uit te loggen zonder een weddenschap te plaatsen. Helaas zullen de kansen van het wedkantoor soms zo worden bepaald dat je gewoon geen geweldige kans hebt om te winnen. Als dat gebeurt, log dan gewoon uit.

Het ding bij het wedden op sport is dat je nooit zonder wedstrijden komt te zitten om op te wedden. Hoewel je misschien alleen voor de amusementswaarde op een wedstrijd wilt wedden, moet je, als je voor het geld speelt, wachten tot je een weddenschap ziet waarvan je denkt dat die voor het oprapen ligt.

Selectief zijn met je spel is een doorgewinterde zet. Plaats geen weddenschap alleen maar om een weddenschap te plaatsen en word dan boos als de weddenschap niet lukt.

Wat je kunt doen

Deze is vanzelfsprekend. Stop gewoon met wedden op een wedstrijd als je niet echt zeker bent van je zaak.

Het is niet altijd gemakkelijk om dit te doen en het is simpel om jezelf over te halen om de weddenschap te plaatsen. Maar als je eenmaal de gewoonte hebt aangenomen om uit te loggen, wordt het gemakkelijker om weddenschappen te negeren. Zodra je de positieve impact van de resultaten ziet, zal het na verloop van tijd gemakkelijker worden.

Je probeert slimmer te zijn dan de bookmaker

En dit is niet zozeer in het algemeen, want er zullen zeker uitzonderingen zijn. Maar wedkantoren hebben doorgaans geen ‘gaten’ in hun aanbod van weddenschappen. Als je het wedkantoor te slim af wilt zijn, zal je dat dus nooit lukken, zelfs niet als je een paar keer geluk hebt.

Als je je afvraagt wat ik bedoel, zijn hier enkele voorbeelden:

·         Proberen om op verschillende favorieten tegelijk te wedden

·         Meerdere prop-weddenschappen gebruiken omdat je denkt dat het sportsbook de kansen verkeerd inschat

·         Een weddenschap plaatsen op een obscure gebeurtenis omdat je er ergens iets over hebt gelezen.

Naast deze weddenschappen wil ik hieraan toevoegen dat parlays in het algemeen niet in je voordeel zullen uitpakken. Wedkantoren bieden die aantrekkelijke uitbetalingen niet voor niets aan. Het is in ieder geval niet omdat ze zo vrijgevig zijn.

In de meeste gevallen zal vasthouden aan een meer conventionele weddenschap de beste manier zijn om blijvende winstgevendheid te ervaren.

Wat je kunt doen

Stop het merendeel van je tijd in de traditionele componenten van de gokstrategie. Zoek naar waarde bij underdogs. Ga op zoek naar bepaalde wedstrijden of teams waarvan je denkt dat ze bekend zijn. En voorkom dat je het slachtoffer wordt van de verleidelijke uitbetalingen op meervoudige parlays die bijna nooit voorkomen.

Je verdubbelt wanneer je hebt verloren

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat het een slecht idee is om verliezen proberen goed te maken.

Je kunt bijvoorbeeld op zondag voor €50,- per wedstrijd op verschillende wedstrijden hebben gewed, en in totaal €100,- verliezen. Het is waarschijnlijk verleidelijk om al je aandacht, en te veel van je bankroll, te besteden aan die laatste wedstrijd en €150,- in te zetten in de hoop je verliezen terug te verdienen.

Het bovenstaande voorbeeld vertegenwoordigt een mentaliteit die je op de lange termijn een aanzienlijk verlies zal opleveren. Een slimmere zet zou zijn om vast te houden aan je oorspronkelijke inzetbedrag van €50,- en te hopen dat je wat van het verlies terug wint. Het niet doen van exorbitante weddenschappen omdat je al geld hebt verloren, is vaak wat winstgevende gokkers onderscheidt van degenen die op de weg met ernstige financiële problemen te maken hebben.

Wat je kunt doen

Verliezen is een onderdeel van gokken. In feite is hoe je omgaat met verliezen een van de belangrijkste onderdelen van je gokstrategie.

Wat de betere gokkers van de zwakkere onderscheidt, is de mentaliteit dat je soms je verliezen moet accepteren om op koers moet blijven. Zelfs winstgevende gokkers maken ups en downs mee. Maar net als ondernemers zal de manier waarop ze met de downs omgaan uiteindelijk hun lot bepalen.

Conclusie

Als je het gevoel hebt dat je regelmatig verliest, dan is dat heel gewoon. Zelfs de best presterende professionele sportgokkers verliezen bijna de helft van hun weddenschappen. Het verschil is dat ze weten hoe ze moeten overleven totdat de zaken in hun voordeel beginnen te keren.

Als je je schuldig maakt aan een van deze 5 redenen om consequent te verliezen, verbeter ze dan een voor een en kijk daarna dan maar eens hoe je bankroll begint te groeien.

Ook interessant