Versoepelde wetgeving en verbeterde toegankelijkheid tot online bookmakers hebben geleid tot een enorme toename van legaal gokken.

Vraag het een handjevol mensen in je de kroeg en er zullen zeker een paar “deskundige” gokkers zijn die jou graag hun advies willen geven. Vrijwel altijd is dat advies gebaseerd is op een “gevoel” of instinct. Helaas zal het luisteren naar deze personen je vaker verlies dan winst opleveren.

Met alle verkeerde informatie die er is, zul je snel verkeerde beslissingen nemen en veel geld verliezen. Vandaar dat we in dit artikel een aantal dingen op een rij hebben gezet waarmee je juist geld zult besparen of meer wint dan je anders zou hebben gedaan.

Slecht een klein percentage van spelers maakt winst

Een van de bekendste feiten over sportweddenschappen is dat maar heel weinig mensen daadwerkelijk geld verdienen. Dit betekent dat er zeker wel gokkers zijn die winst maken, maar dat zijn er in verhouding dus maar heel weinig.

Het is moeilijk om te winnen om een of twee redenen. De eerste is dat bookmakers professionals in dienst hebben die precies weten wat ze doen. De meeste gokkers zijn amateurs en weten dus aanzienlijk minder.

Weinig spelers maken winst
Weinig spelers maken winst!

Degenen die de uitbetalingen voor weddenschappen bepalen, hebben een reeks statistische modellen tot hun beschikking. Hier heeft het grote publiek eenvoudigweg geen toegang toe. Een tweede reden is de manier waarop de regels fluctueren op basis van inzetten, betekent ook dat de weegschaal altijd in het voordeel van de bookmaker zal doorslaan. Ze verdienen namelijk aan beide kanten van de inzetopties hun winst.

Het is mogelijk om winst te maken, maar slechts enkelen doen dat ook daadwerkelijk vaker dan dat ze verliezen. Dit betekent dat het absoluut cruciaal is om je geld nauwkeurig te volgen om te voorkomen dat je in een financieel moeilijke situatie terechtkomt.

Parlays zijn in het voordeel van de bookmaker

Je hebt vast wel eens wat vrienden die met elkaar wat weddenschappen af hebben gesloten. Of misschien heb je het zelf wel eens gedaan. Een Parlay wordt meestal gekozen om met weinig geld een klapper te maken.

Wat je misschien niet weet, is dat achter die complexe kansen, het wedkantoor eigenlijk een ingebouwd voordeel heeft met parlay-sportweddenschappen. Het lijkt misschien alsof de aantrekkelijke uitbetalingen zijn gebaseerd op puur statistische modellen. Maar de realiteit is dat het huis een goot voordeel heeft als een parlay speelt. Dit betekent dat zelfs als je wint, wat natuurlijk erg moeilijk is, je nog steeds niet wordt uitbetaald tegen het tarief dat je zou moeten krijgen.

Dus, wat betekent dat voor jou? Het advies is om weg te blijven van parlays met één uitzondering. En dat is een parlay met meerdere inzetten (vier of meer) waarbij je maar een klein bedrag inzet. Je loopt niet het risico om je bankroll te verpesten en hebt de spanning voor een mooie winst

Er bestaan geen winstmodellen

Mensen vergelijken beleggen in de aandelenmarkt graag met sportweddenschappen. Hoewel het enigszins vergelijkbaar kan zijn, zijn er toch enkele behoorlijk belangrijke verschillen. Namelijk het feit dat er geen echte modellen bestaan voor sportweddenschappen.

Als je ooit een diepe duik hebt genomen in het zoeken naar een goed goksysteem, ben je waarschijnlijk veel artikelen of boeken tegengekomen van ‘experts’ die beweren een onfeilbare manier te hebben gevonden om het huis te verslaan. We hopen dat je niet hebt betaald voor deze insider-inhoud, omdat het bijna allemaal foute informatie is die niet echt helpt.

Sport is enorm onvoorspelbaar. Zelf mensen die een specifieke strategie hebben gebruikt kunnen niet per se worden vertrouwd. Hoe goed je plan ook is, de kans is groot dat de bookmaker een veel beter plan heeft.

Consequent winnen bij sportweddenschappen, vergelijkbaar met wedden in een casino op tafelspelen, vereist een combinatie van strategie, vaardigheid en ja, een behoorlijke hoeveelheid geluk.

Bankroll is de sleutel tot succes

Zoals ik hierboven al zei, is er geen gokstrategie die succes zal garanderen, maar er is er wel een die je kan helpen voorkomen dat je in een ernstig moeilijke financiële situatie terechtkomt. Namelijk een effectief beheerde bankroll voor het wedden op sport.

Je bankroll fungeert als een vangnet dat je ervan weerhoudt geld weg te gooien. Je voorkomt dat geld  een echt probleem wordt op andere gebieden van je leven. Als je niet bekend bent met het concept, is het goede nieuws dat het gemakkelijk te leren is. Het slechte nieuws is dat het veel discipline en gewetensvolle inspanning kost om het goed te laten functioneren.

Hier is hoe je het instelt: Ten eerste zet je een bedrag opzij dat je alleen wilt gebruiken voor sportweddenschappen. Dit zou een geldbedrag moeten zijn waarvan je het gevoel hebt dat je het mag verliezen. Je wilt natuurlijk niet alles kwijtraken, maar zo moet het wel worden benaderd. In feite kun je het zien als een aankoop, waarbij zodra het geld is uitgegeven, de waarde in het product zelf ligt.

Nadat je het geldbedrag opzij hebt gezet, bepaal je een bereik of percentage voor de hoogte van je inzetten. In feite stellen de gokgoeroes meestal voor om tussen 2% en 4% van je bankroll in te zetten voor een enkele wedstrijd. Als je bankroll €1.000,- is, zou dat betekenen dat je niet minder dan €20,- maar niet meer dan €50,- op een weddenschap zou inzetten.

Het klinkt misschien vervelend of vervelend om zulke kleine inzetten te plaatsen, maar als je serieus wilt worden om een duurzaam winstgevende gokker te worden, dan is dit de manier om het te doen.

Zodra je het bedrag en de parameters hebt ingevoerd, is de volgende stap om erachter te komen hoe je de cashflow gaat volgen. Het kan zo complex zijn als een spreadsheet met voorgeprogrammeerde functies, of zo simpel als een pen en papier. Het komt erop neer dat je alleen maar hoeft te weten waar je aan toe bent.

Doe soms een stapje terug

Wedden op sport hoort leuk te zijn. Het is een manier om extra spanning toe te voegen aan games waar sportfans anders geen interesse in zouden hebben.

In het beste geval kunnen sportweddenschappen een lucratieve bijkomstigheid zijn, zij het een die merkbaar onbetrouwbaar is. In het ergste geval kunnen de gevolgen ernstig zijn en je in financieel gevaar brengen.

Hoewel het moeilijk kan zijn om een stap terug te doen, kan het soms het beste voor je zijn. Wanneer je bankroll begint te slinken, zou het doel moeten zijn om er langer mee te doen in plaats van het opnieuw aan te vullen.

Series horen erbij

Hoe slim je ook bent, je zult soms series van verlies mee gaan maken. Het goede nieuws is dat hetzelfde geldt voor winnende series.

De aard van weddenschappen, zoals alle vormen van gokken, betekent dat winnende of verlieslijdende series gewoon onderdeel van het spel zijn. Dit is nog een andere reden waarom je bankroll zo belangrijk is. Het laat je in het algemeen weten waar je aan toe bent.

Erken dat je, om succesvol te zijn, je winnende series moet maximaliseren. Mijn suggestie zou zijn dat als je een goede week hebt, niet hebzuchtig wordt. Hoe meer je wint, hoe minder geld je moet inzetten op de wedstrijden.

Een lange termijn benadering is een slimme strategie voor wedden op sport. Breng je succes niet in gevaar door je geluk te beproeven; of het nu bij het wedkantoor of aan de roulettetafel is, de gevolgen zijn het gewoon niet waard.

Conclusie

Wedden kan je liefde voor sport naar een hoger niveau tillen. Maar het is noodzakelijk om het in het juiste perspectief te zien. Neem geen extra hypotheek op je huis om je bankroll te kunnen aanvullen. Maak duidelijk onderscheid tussen geld voor het wedden en geld dat voor andere zaken nodig is.

Als je het op een verantwoorde manier doet, is wedden op sport geweldig. Als het op een verantwoorde en intelligente manier wordt gedaan, kan het je aan het einde van de maand een paar extra euro’s opleveren. Maar eerst aan de slag dus met het creëren van je bankroll, een volgsysteem samen te stellen een wedkantoor kiezen dat bij je past.