De wedstrijden tussen Ajax en PSV zijn betiteld als ‘de Topper’. De twee clubs mogen zich in dit millennium dan ook de twee grootste Nederlandse ploegen noemen.

Respectievelijk pakte PSV vanaf 1 januari 2000 tien kampioenschappen tegenover acht schalen van Ajax. De wedstrijden tussen de beide ploegen is uitgegroeid tot een derby waarbij voornamelijk vanuit Eindhovense kant de rivaliteit ten opzichte van Ajax groot is.

Ook Ajacieden schuiven steeds meer naar de concurrentie met PSV. Historisch gezien is de wedstrijd tussen de Godenzonen en Feyenoord dé wedstrijd van het jaar. Maar door de strijd om het kampioenschap is de rivaliteit meer verschoven naar PSV. 

Geschiedenis Ajax – PSV

De eerste ontmoeting tussen de beide ploegen is bijna een eeuw geleden. In 1928 stonden Ajax en PSV tegenover elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd. In het Houten Stadion te Amsterdam troffen de beide ploegen elkaar en voor de 4000 aanwezigen werd het een spektakel. De wedstrijd eindigde in 4-4. In de eerste helft kwam PSV 0-2 voor maar werd het ook weer 2-2 om vervolgens 2-3 te eindigen. In de tweede helft maakte Ajax twee keer de achterstand gelijk en zo eindigde de vriendschappelijke ontmoeting in 4-4.

Twee jaar later op tweede kerstdag werd het publiek getrakteerd op een doelpuntenfestijn. Het eindigde 10-2 voor de Amsterdammers. Wim Volkers tekende voor vier doelpunten. 

De eerste officiële ontmoeting was een paar maanden later in de kampioenscompetitie. Ajax bleef enkele wedstrijden ongeslagen. Zowel in Eindhoven als in Amsterdam. Op 26 mei 1935 won PSV voor het eerst tegen Ajax. Ook deze wedstrijd eindigde in ruime cijfers. Met maarliefst 4-1 werd Ajax in Eindhoven aan de kant geschoven. De eerste wedstrijd in de Eredivisie zoals we die vandaag de dag kennen werd gespeeld op 9 december 1956. In het Philips Stadion won Ajax met 2-3. 

Statistieken

In totaliteit met alle competities meegerekend zijn er 176 wedstrijden gespeeld tussen de twee ploegen. Ajax won 79 wedstrijden, PSV wist 65 keer de driepunter te pakken. 32 keer eindigde het onbeslist. Ajax scoorde 316 keer, PSV 288 keer. In de Eredivisie werd er 130 maal tussen de twee ploegen gespeeld. Ajax wint 50 keer, PSV 53 keer. 27 keer delen de beide ploegen de punten. 

Als we naar de laatste 10 ontmoetingen kijken in alle competities speelt wint PSV 3 keer, Ajax wint vier keer en drie keer eindigt het gelijk. Neem je alleen de laatste 10 wedstrijden in de ArenA dan wint Ajax vijf keer in eigen huis. PSV steelt 3 keer de punten en twee keer eindigt het onbeslist.

Een opvallend feitje is dat beide teams in deze tien ontmoetingen zes van de tien keer allebei de ploegen scoren. De meest recente ontmoeting is in de Johan Cruijff Schaal. Waar Ajax als dubbel-winnaar en PSV als runner up uit de Eredivisie strijden om de eerste prijs van het seizoen. Ajax gaf totaal niet thuis en kreeg van een sprankelend PSV met 0-4 op de broek.

Wedden op de topper Ajax – PSV

Voor komende zondag zegt de 0-4 niet heel veel meer. Ajax is door de bookies aangewezen als favoriet. Je krijgt bij BetCity 1.55 keer je inzet terug bij een overwinning van Ajax. Zet je in op de uitploeg dan is de odd 5.7. Een salonremise levert 4.60 keer iedere euro op.

Als je vertrouwen in de Amsterdammers hebt dan is Ajax wint en beide teams scoren een mooie odd met 2.7 keer voor iedere euro. Denk je dat mister 1-0 Davey Klaassen de score opent, dan krijg je daar 7.5 keer je inzet voor terug. Aan PSV zijde vertegenwoordigt de Israëlische spits Eran Zahavi een odd van 3.5. De uitblinker van de Johan Cruijff schaal Noni Madueke is normaal goed om op te wedden maar doet vanwege een blessure niet mee.

Statistieken Ajax - PSV
Statistieken Ajax – PSV