Sinds jaar en dag is de Grand Slam de Darts de laatste krachtmeting en opstap voor het WK. De repetitie voor hét toernooi in December. Een opvallende naam uit het verleden heeft zich gekwalificeerd. Raymond van Barneveld zullen we weer terugzien op een tv toernooi.

De winnaar van het toernooi mag 125.000 Britse Ponden bijschrijven en maakt een mooie opmars in de Order of Merit. De grote afwezige is Dimitri van den Bergh. Hij kan er door een corona besmetting niet bij zijn.

Kwalificatie

De kwalificatie van het toernooi verliep anders dan de voorgaande jaren. Omdat de BDO toernooien niet meer door zijn gegaan konden spelers zich niet kwalificeren via de winter, zomer en herfst-toernooien. Spelers hebben zich moeten kwalificeren via PDC Players Championship-toernooien.

Ook een aantal Tour-kaarthouders kwalificeerden zich via de Qualifier gespeeld op 5 november. Uit deze groep kwam van Barneveld. Daarnaast zijn er nog een aantal gekwalificeerd vanuit de vroegere BDO-WDF toernooien, ook deze vallen onder de PDC vlag. 

Groepsfase

We starten met 32 spelers die elk drie groepswedstrijden speelt tegen de overige groepsgenoten. De spelers die op de eerste of tweede plek eindigen mogen door naar de knock-out fase. 

Groep A Gerwyn Price, Krzysztof Ratajski, Martin Schindler, Nathan Rafferty.

Gerwyn Price wordt als een zekerheidje gezien in de knock-out. Ratajski en Schindler zullen naar alle waarschijnlijkheid een gooi doen om de tweede plak waarbij de Pool net iets betere papieren heeft dan de Duitser. 

Groep B Jonny Clayton, Mervyn King, Bradley Brooks, Rusty Jake-Rodriguez.

Jonny Clayton zit in de beste fase die de Welshman ooit gekend heeft. Hij won dit jaar de Masters, de Premier League, de World Grand Prix en de World Series of Darts Finals. Clayton is een serieuze outsider voor de toernooiwinst maar kan al in de eerste knock-out ronde tegenover landgenoot Gerwyn Price komen te staan. De eerste uit groep A komt tegenover de nummer 2 uit groep B te staan en andersom.

Maar de rest van de groep heeft ook potentie. Mervyn King gooide tijdens de World Series Finals een van zijn beste wedstrijden ooit toen hij James Wade met 0-6 naar huis stuurde en een gemiddelde van 115.62 gooide. Of King deze trend door kan zetten is de vraag. Ook Brooks kan onverwachts goed uit de hoek komen en is niet voor niets wereldkampioen bij de jeugd geworden. Jake-Rodriguez zal hoogstwaarschijnlijk niet verder komen dan de poule. 

Groep C James Wade, Rob Cross, Boris Krcmar, Jim Williams

In groep C is van alles mogelijk. Wade en Cross zijn natuurlijk qua naam de favoriet maar zitten niet in de beste vorm. Boris Krcmar kan op basis van een resultaat misschien een van de twee heren net van plek twee afstoten. Williams zal het moeten hebben van een stunt. 

Groep D Chris Dobey, Ryan Joyce, Stephen Bunting, Rowby John-Rodriguez.

De vierde groep is een poule waarin drie spelers onderling uit zullen moeten vechten wie waar komt te staan. Dobey, Joyce en Bunting hebben alledrie de capaciteiten om te winnen en in de knock-out terecht te komen. 

Groep E Peter Wright, Gabriel Clemens, Mike de Decker, Fallon Sherrock.

Wright heeft een redelijk eenvoudige groep. De Schot zal flink door de mand vallen als hij geen resultaten weet toe boeken. Gabriel Clemens en Fallon Sherrock zullen naar alle waarschijnlijkheid strijden om de tweede positie. Heel België juicht voor Mike de Decker aangezien zowel de gebroeders Huybrechts als Dimitri van den Bergh afwezig zijn op het toernooi. 

Groep F José de Souza, Luke Humphries, Mensur Suljovic, Matt Campbell.

Drie spelers voeren in deze groep de boventoon. Matt Campbell zal van heel goede huize moeten komen om resultaten te boeken in groep F. Jose de Souza en Mensur Suljovic zijn de favorieten voor de eerste en tweede stek maar Luke Humphries is een speler die zeker niet onderschat moet worden. 

Groep G Michael van Gerwen, Joe Cullen, John Henderson, Lisa Ashton.

Van Gerwen heeft gigantische honger en jaagt op de eerste plek in de Order of Merit. Op de World Series zagen we een goede wedstrijd tegen King, maar eindigde van Gerwen in de halve finale die werd verloren van Jonny Clayton. De tweede toernooiwinst van het jaar met de 29e Players Championship zal natuurlijk meehelpen aan het zelfvertrouwen. Anderhalve week geleden won van Gerwen de finale van Nathan Aspinall met 8-5. Het is een moeilijke poule. Joe Cullen maakt het van Gerwen altijd moeilijk en ook John Henderson weet hoe het is om van Gerwen te verslaan. Daarnaast heeft Lisa Ashton een gigantische bak ervaring, dus is ook zij nog niet verslagen. Van Gerwen zal flink moeten werken maar heeft wel de beste papieren voor een plek in de knock-out. 

Groep H Gary Anderson, Michael Smith, Raymond van Barneveld, Joe Davis. 

Poule H is misschien wel de mooiste groep die we kunnen hebben. Michael Smith heeft een prachtige worp en zorgt in de wedstrijden tegen zijn trainer Anderson altijd voor prachtige wedstrijden. Anderson tegen Barney zorgde in het verleden ook voor krakers. En Raymond tegenover Smith zal ook een heerlijke wedstrijd worden. Op papier zijn Smith en Anderson natuurlijk de favoriet voor de eerste twee plekken. Misschien kan Raymond een stunt neerzetten en op de tweede positie terecht komen. Van Barneveld zal starten tegen Smith, als hij daar al resultaat behaalt dan kan het zomaar eens een prachtig toernooi worden. 

Weddenschap op de Grand Slam of Darts

Je kunt bij het wedden op darten kiezen voor veel verschillende opties. Favorieten voor de toernooiwinst zijn Gerwyn Price en Michael van Gerwen. De beide heren leveren bij bet365 4.33 keer je inzet op. Peter Wright heeft een zeer mooie odd van 10 keer je inzet en dat is het overwegen waard. 

Je kunt natuurlijk ook op losse wedstrijden gokken. Een overwinning van Van Gerwen op bijvoorbeeld Lisa Ashton levert 1.10 op. Een mooiere odd heeft bijvoorbeeld een 170 finish in deze wedstrijd. Mocht of van Gerwen of Ashton de ‘big fish’ uitgooien dan heeft dat een odd van 13

Een riskante weddenschap maar met een leuke opbrengst is het gokken op een 9-darter. Bij de wedstrijd tussen van Gerwen en Ashton heeft dit een odd van 41. In de wedstrijd tussen Gabriel Clemens en Mike de Decker levert het 67 keer je inzet op. De quotering is dermate hoog omdat de kans op een 9-darter klein is. Over het hele toernooi krijg je 2.2 keer je inzet terug als er één negen-darter gegooid wordt in de hele week. Weet niemand de perfecte leg te creëren dan krijg je daar 1.61 keer je inzet voor terug. 


TIP Dag 1 → 13 nov. 

Combinatieweddenschap:

James Wade – Jim Williams → James Wade to win odd 1.5

Luke Humphries – Mensur Suljovic → Suljovic to win odd 2.1

Michael Smith – Raymond van Barneveld → Barney + 2.5 odd 1.36

Stephen Bunting – Ryan Joyce → Bunting to win odd 1.57

Michael van Gerwen – Lisa Ashton → Van Gerwen over 1.5 180’ers odd 1.83

5-fold heeft de odd van 12.37 bij bet365 

Ook interessant