De World Cup of Darts 2022 wordt gespeeld tussen donderdag 16 juni en zondag 19 juni. Verspreid over 32 landen teams spelen 64 darters om de World Cup of Darts. Het door Cazoo gesponsorde evenement zal worden gespeeld in de Eissporthalle in Frankfurt.

Grote afwezige is Michael van Gerwen. Hij heeft carpaal tunnel syndroom en zal middels een operatie de klachten proberen te verhelpen. Team Nederland zal worden vertegenwoordigd door Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode. 

Opzet van het toernooi

Het toernooi is bijzonder in meerdere opzichten. Het is namelijk een van de weinige PDC toernooien waar in koppels moet worden gespeeld. De koppelwedstrijden brengen een heel andere dynamiek. Spelers moeten nu veel langer op een beurt wachten om te gooien wat een andere vorm van concentratie met zich meebrengt. Daarnaast is het tijdens een ‘wegzet-beurt’ belangrijk om rekening te houden met de tegenstander. Naast de koppel-wedstrijden zijn er ook single-partijen. 

Er zijn 8 geplaatste landen die instromen in de eerste ronde. Engeland, Wales, Nederland, België, Australië, Noord-Ierland, Duitsland en Schotland zijn geplaatst bij de laatste zestien. De winnaar van het toernooi mag 70.000 Britse ponden bijschrijven. Dit telt niet mee op de individuele Order of Merit. De totale prijzenpot van het toernooi is 350.000 Britse ponden. 

Eerdere winnaars

Het toernooi werd in 2010 geïntroduceerd. Een finale tussen Nederland en Wales was het resultaat. Van Barneveld en Stompé versloegen in de single-finale Barrie Bates maar verloren van Mark Webster. De koppel-finale moest de beslissing geven, daar versloegen Barney en the Matchstick Wales en veroverden ze de eerste titel. 

Na één jaar afwezigheid keerde het toernooi in 2012 terug. De finale was toen nóg spannender. Er moest een sudden-death leg gespeeld worden tussen Engeland en Australië. Het zal de nachtmerrie worden van Australië, zowel Whitlock als Nicholson missen twee pijlen op de winnende dubbel. Engeland pakt haar eerste titel. 

In de jaren die volgen is het stuivertje wisselen tussen Nederland en Engeland. De Engelsen winnen in 2013, 2015 en 2016. Nederland wint in 2014, 2017 en 2018. Pas in 2019 staat er een ander land op de ranglijst. Schotland, dat al twee keer eerder verliezend finalist was, wint met Gary Anderson en Peter Wright van Ierland. In 2020 won Wales met Price en Clayton. En in 2021 won Schotland haar tweede titel met Wright en Henderson. 

Kanshebbers

Dit jaar zijn de vertrouwde duo’s weer favoriet voor de overwinning. Voornamelijk Wales en Engeland gooien hoge ogen. Wales wordt vertegenwoordigt door Gerwyn Price en Jonny Clayton. Engeland door Michael Smith en James Wade. Nederland, Australië en Schotland komen vallen daar net onder. Oranje zal worden gedragen door Dirk van Duijvenbode en Danny Noppert. Voor Australië spelen Simon Whitlock en Damon Heta. Schotland wordt vertegenwoordigd door Peter Wright en John Henderson. Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts kunnen ver in het toernooi komen maar zullen wel een voorronde moeten spelen. 

Wedden op de World Cup of Darts 2022

Je kunt rechtstreeks inzetten op de winnaar middels een outright weddenschap. Dit kun je vóór het toernooi begint doen of tijdens het toernooi. Let op, tijdens het toernooi verlaagt de odd van het land waarop je inzet omdat de kans groter wordt dat het land wint.

Daarnaast kun je inzetten op de losse wedstrijden die zullen worden afgewerkt. Tijdens alle wedstrijden heb je natuurlijk de verschillende opties met betrekking tot finishes, gemiddelden en 9-darters. 

We zien steeds vaker 9-darters op tv maar er is nog nooit een 9-darter gegooid tijdens de World Cup of Darts. Tijdens een koppelwedstrijd is dit nagenoeg onmogelijk omdat er dan twee spelers voor de perfecte leg moeten zorgen. Individueel is dit al een unicum, laat staan voor twee man gecombineerd. De odd voor een 9-darter is dan ook gigantisch hoog.  

Ook interessant