Na jaren van afwezigheid is de Gelderse derby weer terug nu NEC weer in de Eredivisie speelt. In de afgelopen decennia heeft deze wedstrijd zich ontwikkeld tot een van de meest beladen derby’s die ons land kent. NEC en Vitesse hebben een diepgewortelde haat aan elkaar. Qua clubs een beetje vergelijkbaar met Ajax en Feyenoord.

Waar Vitesse de rol van kapitaalkrachtige ploeg en NEC de rol van arbeiders/cult club op zich nemen. Qua intensiteit vanuit de fans is het echter eerder te vergelijken met een verhitte derby in Italië. 

In 1914 is de eerste Gelderse derby. In zijn totaliteit zijn er al meer dan 115 ontmoetingen tussen de twee rivalen gespeeld. Er hangt tussen Nijmegen en Arnhem op veel meer vlakken dan sport competitie. Nijmegen is de oudste stad van Nederland en heeft meer inwoners. Arnhem mag zich de hoofdstad van de provincie noemen. Tussen deze twee buursteden wordt dan ook de Gelderse derby gespeeld. Lange tijd zaten supporters van beide ploegen naast elkaar in het stadion.

De sfeer werd grimmig toen het hooliganisme de kop op stak in Nederland. Vanaf midden jaren ‘80 werd de derby vanuit supporters oogpunt steeds meer beladen. Uitsupporters waren lange tijd verboden en de politie en ME is in grote getalen aanwezig om de supportersgroepen uit elkaar te houden op wedstrijddagen. In de weken voorafgaand aan de wedstrijd laten supportersgroepen zich vaak in de buurstad zien met acties. Soms ludiek, soms grensoverschrijdend. 

Geschiedenis van de wedstrijd 

NEC heeft in de geschiedenis de meeste overwinningen maar Vitesse sluit langzaam aan. In het verleden was NEC vaak de favoriet, echter in de afgelopen ontmoetingen is Vitesse op voorhand favoriet voor de overwinning. Dat de twaalfde man invloed heeft is duidelijk zichtbaar.

Vitesse heeft het gigantisch moeilijk in de altijd stijf uitverkochte Goffert. NEC delft meestal het onderspit in het GelreDome. De wedstrijd eindigt ook geregeld in een gelijkspel. In de 116 gespeelde wedstrijden won NEC 43 maal, eindigde het 35 keer gelijk en won Vitesse 38 keer. 

Voorbeschouwing zondag 17-10-2021 Nec – Vitesse

Als we kijken naar de laatste vijf ontmoetingen wonnen de Arnhemmers twee keer in het GelreDome. NEC won één ontmoeting in de Goffert. En werd er twee keer gelijk gespeeld. In beide stadions één keer. De laatste ontmoeting in de Goffert was in 2016. Navarone Foor (ex-NEC) scoorde op aangeven van Ricky van Wolfswinkel de 0-1 binnen. Vlak voor tijd wist Dario Dumic de gelijkmaker te scoren. De Goffert ontplofte.

Komende zondag moet NEC het stellen zonder de lang geblesseerde Rens van Eijden en de Belg Mathias de Wolf. Vitesse heeft niet de beschikking over Tannane, Buitink en Bero. In de laatste competitiewedstrijd tegen Feyenoord kregen Bero en Buitink in de blessuretijd rood te zien. Reiziger en Schubert zijn geblesseerd. 

Tegen Feyenoord koos Letsch voor een verdedigende 5-3-2 en eerder werd tegen Fortuna 3-4-3 gespeeld. Tegen het voetbal dat coach Rogier Meijer speelt zal voornamelijk het middenveld en de vleugel verdediging van Vitesse op moeten passen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Vitesse meer balbezit hebben maar kan NEC dodelijk zijn op de counters. 

De vraag is of Meijer kiest voor Baretto én Schöne. De middenvelders hebben de meeste ervaring maar zullen in de loop van de wedstrijd gewisseld moeten worden aangezien 90 minuten in dit soort intense wedstrijden ietwat veel van het goede is. 

Wedopties bij Nec – Vitesse

De wedstrijd ligt compleet open. Bij BetCity heeft Vitesse een heel kleine favorietenrol. 2.25 keer je inzet krijg je terug voor de bezoekers tegenover 3.20 keer je inzet bij een gokje op het thuisteam. Een gelijkspel levert je 3.60 keer je inzet op. 

De optie ‘Beide teams scoren? Ja’  levert je 1.63 keer je ingezette bedrag op. In de afgelopen 5 wedstrijden in de Eredivisie gebeurde dit bij NEC drie maal en bij Vitesse vier maal. In de laatste vijf ontmoetingen tussen de beide teams gebeurde dit zelfs vier keer. 

Qua doelpuntenmakers heeft NEC Jonathan Okita en Ali Akman als scherpschutters in vorm. Voor de Turkse spits krijg je 3.50 keer je inzet terug. Denk je dat Okita voor zijn vierde van het seizoen tekent dan krijg je 3.9 keer je inzet terug. Aan Vitesse zijde is Openda is gevaarlijke speler. 3.0 keer je inzet bij een goal van hem. 

Met een handicap van NEC op 1-0 voor en NEC wint, krijg je 1.62 maal je inzet terug. Winst voor Vitesse levert dan 4.25 op. Dit kan een mooie weddenschap zijn als je een gokje op deze wedstrijd wilt maken.