Wedden op ADO Den Haag

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op ADO Den Haag

Wedden op ADO Den Haag

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

ADO (Alles Door Oefening) Den Haag is een echte volksclub. De stadsclub is op 1 februari 1905 opgericht in stadscafé Het Hof van Berlijn en staat daarnaast erg bekend om het Haagse Kwartiertje. Tijdens het Haagse kwartiertje (het laatste kwartier van de tweede helft) wordt er extra luid aangemoedigd door de supporters van ADO. FC Den Haag (later ADO) kent een rijke historie.

Nog vóór de oprichting van de Eredivisie kon ADO zich kampioen van Nederland noemen. In de oorlogsjaren ‘42 en ‘43 won ADO tweemaal op rij de kampioensdivisie. De vierde ploeg uit de stad Den Haag die kampioen van Nederland werd na HBS, HVV en Quick. Geen van de drie genoemde ploegen spelen nog op het hoogste niveau, ADO Den Haag wel.

Sinds eind jaren ‘50 is ADO met her en der seizoenen Eerste divisie toch wel een bekend gezicht op het hoogste niveau betaald voetbal. De jaren ‘90 en begin ‘00’s kunnen worden omschreven als een mindere periode. Precies tien seizoenen lang speelde ADO Den Haag in de Eerste divisie. In 2001 werd het dieptepunt bereikt toen ze zestiende eindigden. Inmiddels is de ploeg weer lange tijd terug in de Eredivisie.

Financieel gezien was er een overname nodig door United Vansen in handen van de Chinese heer Wang. Het werd na Vitesse de tweede Eredivisieclub die werd overgenomen door een buitenlandse eigenaar. Een goed huwelijk kan het niet genoemd worden, lange tijd moesten ze in Den Haag wachten op de zak met geld. Inmiddels zijn de gemoederen enigszins bedaard en is het redelijk rustig in Den Haag. Ook de resultaten gaan weer de juiste richting op. In 2015 eindigde de ploeg dertiende, twee seizoenen op rij daarna werd de elfde plek bemachtigd en in 2018 werd het linkerrijtje behaald door op de zevende positie te eindigen.

Inzetten op ADO Den Haag

De prestaties van Ado Den haag verschillen per seizoen. Dus ga je wedden op Ado dan bekijk je goed de resultaten van de laatste weken. Er was een tijd dat er altijd werd gescoord in het Haags kwartiertje en dit is ook een van de wed mogelijkheden bij de bookmakers. Je kunt een inzet doen op een doelpunt in de laatste 15 minuten.

Waar kun je onder andere op wedden:

Statistieken

ADO Den Haag gaat vér terug in de geschiedenis. Nog voor de oprichting van de Eredivisie werd de club landskampioen (1941 en 1942). Sinds 1914 speelt ADO Den Haag voetbal en de ploeg heeft zich op weten te werken van de Derde Klasse tot aan de Eredivisie.

De begroting van ADO wordt op 15.6 miljoen geschat (2019), waarmee het in de middenmoot van de Nederlandse Eredivisie behoort. Het doel van ADO Den Haag is dan ook om in het linkerrijtje te eindigen. Dit lukt soms maar lang niet altijd. Sinds de laatste rentree in de Eredivisie (2008/09) is ADO viermaal in het linkerrijtje geëindigd maar eindigde het ook tweemaal vijftiende. In 2011/’12 ontsnapte ADO Den Haag op één punt de nacompetitie. Kortom is het in Den Haag altijd spannend hoe de ploeg ontwikkeld in een seizoen.

Rivaliteit en clubcultuur

De supporters van ADO Den Haag kunnen worden beticht als fanatiek. ADO staat bekend om het Haagse kwartiertje waarin de supporters de hoofdrol spelen. In het verleden speelde ADO in het Zuiderpark dat plek bood aan 11.000 supporters. De North Side was de plek waar de harde kern stond en in 1977 werd deze supportersvereniging onder de naam ‘Hague City’ opgericht.

Midden jaren ‘80 ontstond er een negatief beeld over deze supporters omdat er veel rellen waren en er geweld gepleegd werd. Andere supporters en de sponsoren distantieerde zich hiervan en dat heeft mede geleid tot het verval dat ervoor zorgde dat ADO uiteindelijk Eerste Divisie heeft moeten spelen. De reputatie van de ADO supporters is er niet veel op vooruit gegaan, mede door spreekkoren die in begin ‘00’s voor een boete zorgde, maar de rust is relatief wedergekeerd.

In het huidige stadion heeft ADO ervoor gekozen om geen harde kern op de lange zijde van het stadion te stationeren en zit de harde kern op de Aad Mansveld tribune. Echter is niet alle berichtgeving over de supporters negatief. In een uitwedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip zaten de supporters boven een vak met kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis. Feyenoord nodigt ieder jaar zieke kinderen uit om een wedstrijd van de Rotterdammers te bekijken. Toen de supporters van ADO wisten dat zij boven dit vak kwamen te zitten zamelden ze honderden knuffels in. Dit resulteerde tijdens de wedstrijd in een ware ‘knuffelregen’. Honderden knuffels vlogen naar het vak met de kinderen wat een prachtig initiatief en gebaar is.

Stadion

In de beginjaren van de club speelde ADO op verscheidene plekken in Den Haag. Tot 1925 want toen werd het Zuiderpark gebouwd. Het Zuiderpark op zich kent een heel rijke historie, zo is het meermaals verbouwd, uitgebreid en gerenoveerd. Er heeft brand gewoed en er moesten aanpassingen worden gemaakt wegens vandalisme. Daarnaast molesteerde supporters de tribunes nog voor de ‘afscheidswedstrijd’ in het Zuiderpark gespeeld was.

Uiteindelijk speelde ADO er tot 2007. In dat jaar stapte de club over naar het nieuwe stadion waar het tot op de dag van vandaag speelt. Het ADO Den Haag stadion werd in het begin niet omarmd. Het zat niet vol aangezien ADO in de Eerste divisie speelde en het gemis van het gesloopte Zuiderpark was er nog bij vele. In 2010 kreeg het de naam Kyocera stadion naar de hoofdsponsor van ADO, vanaf 2017 heet het stadion het Cars Jeans Stadion door de switch van de hoofdsponsor.

Spelers

ADO is een volksclub waar opvallend veel spelers terugkeren na een binnenlands of buitenlandse uitdaging. Dat begon al in de jaren ‘60 toen bijvoorbeeld Dick Advocaat na een Amerikaans avontuur terugkeerde in Den Haag. Ook Martin Jol begon en eindigde zijn voetballoopbaan bij ADO (toentertijd FC Den Haag). Sexy-Lexy (Lex Schoenmaker) is een derde voorbeeld dat bij ADO meerdere malen gespeeld heeft, later heeft hij ook de taak als coach binnen de club opgepakt.

Ook André Wetzel speelde bij en coachte ADO Den Haag. In de jaren 70 en 80 speelde Tscheu La Ling tweemaal bij de Hagenezen na ook een poos gespeeld te hebben bij aartsrivaal Ajax. Kortom een ploeg waar clubliefde nog heerst, zowel onder de die-hard fans als de spelers die iets speciaals met de club en de stad “achter de duinen” hebben.

Faq

⚽ Wat gebeurt er met mijn inzet als de wedstrijd niet doorgaat?

Dan zal je inzet worden teruggestort.

⚽ Wat is hedging?

Hiermee sluit je een weddenschap af die tegenovergesteld is aan je eerdere weddenschap. Je dekt hiermee een eventueel verlies af.

⚽ Wat betekent “void” ?

Bij een void wordt de weddenschap ongeldig verklaard en krijg je het geld van de inzet terug. Dit kan gebeuren bij een Draw no bet als het een gelijkspel wordt. Of bij een inzet op een doelpunt van Depay, maar hij blijft de gehele wedstrijd op de bank. In beide gevallen krijg je de inzet weer teruggestort op je account.

Nieuws