Wedden op Arsenal

Home Wedden op Wedden op Arsenal

Wedden op Arsenal

The Gunners hebben een prachtige geschiedenis waar ze erg trots op zijn. Het post-Arsène-Wenger tijdperk is pas net aangebroken en de weg omhoog moet weer worden ingezet. De laatste jaren van Wenger zijn erg zwaar geweest en er werd weinig zilverwerk in de prijzenkast van het Emirates toegevoegd. 

Wedden op de Gunners is een extra spanning die er aan de wedstrijd wordt toegevoegd. Arsenal is een kikker die rare sprongen kan maken. Zo kunnen ze aan de ene kant titelfavorieten als Manchester City, Liverpool of Chelsea flink op de broek geven. Anderzijds wordt er ook nog wel eens verloren van degradatiekandidaten. 

Inzetten op Arsenal

Wil je inzetten op de Gunners dan is het verstandig om te wachten tot kort voor de wedstrijd. Opstelling en tactiek is belangrijk voor de uitkomst van je weddenschap.

Waar Arsenal vroeger wedstrijden kon domineren en tegenstanders kapot kon spelen is die luxepositie verleden tijd. Arsenal kan met een 3-0 voorsprong tijdens rust nog altijd terugvallen naar een 3-3 gelijkspel.

Zekerheid is een lastig begrip voor de Gunners. Een toernooi waar Arsenal altijd uitermate goed presteert is de FA Cup. De Gunners zijn echte cupfighters. Een ploeg die op de korte sprint beter presteert dan op de lange afstand. Ook in Europa presteert Arsenal daarom altijd redelijk aardig.

Voor het wedden op Arsenal zijn er veel mogelijkheden bij de bookmakers. Iedere wedstrijd zijn er honderden weddenschappen af te sluiten. Je kunt daarbij denken aan:

Rivaliteit en clubcultuur

Arsenal heeft een ware aartsrivaal gevonden in Tottenham Hotspur. De Noord-Londense derby wordt ieder jaar afgewerkt op White Hart Lane en in het Emirates.

De rivaliteit startte pas echt toen Arsenal naar Highbury vertrok in Noord Londen. Aldaar begonnen de spanningen tussen Tottenham en Arsenal te vergroten. Als de Gunners hoger eindigen dan Tottenham wordt St. Totteringhamsday gevierd. Een ware feestdag voor Arsenal supporters.

Naast Tottenham is er rivaliteit met Manchester United, deze rivaliteit is ontstaan in de jaren ‘90 en ‘00 toen de teams van Ferguson en Wenger jaarlijks om de prijzen vochten.

Incidenten tijdens wedstrijden tussen United en Arsenal werden groot gemaakt door spelers, media en trainers. Niet in de laatste plaats hebben Ferguson en Wenger een grote rol in de rivaliteit tussen de beide clubs. 

Stadion

Arsenal speelt haar thuiswedstrijden momenteel in het Emirates stadion in Londen. Het stadion opende in 2006 haar deuren en kan 60.600 supporters huisvesten.

De openingswedstrijd in 2006 werd gespeeld tegen Ajax, dat tevens de afscheidswedstrijd was van clubicoon Dennis Bergkamp die zowel bij Ajax als bij Arsenal zijn strepen heeft verdient. Het eerste doelpunt werd gemaakt door Klaas Jan Huntelaar. Uiteindelijk scoorde Arsenal 2 maal waardoor de vriendschappelijke match door de thuisploeg werd gewonnen.

Stadion Arsenal
Emirates stadion

Het stadion ligt midden in de wijk Highbury in Noord Londen. Naast het voetbal is het stadion ook uitermate geschikt voor concerten, zo hebben Bruce Springsteen, Coldplay, Muse en Green Day al in het Emirates opgetreden.

In het Emirates zijn bepaalde belangrijke stukken van Highbury en de geschiedenis van Arsenal meegenomen. Zo is er een zogeheten Time Capsule waarin een aantal originele elementen van de geschiedenis van Arsenal zitten.

Het bevat bijvoorbeeld een origineel shirt uit 1913/14, aanvoerdersbanden, en een replica model van het oude Highbury. Ook is uit Highbury de oude klok meegenomen die boven de tribune stond, deze is met een kraan omhoog getakeld en hangt nu in het Emirates.

In 1913 neemt Arsenal Highbury in de gelijknamige wijk in gebruik. Een kleine 100 jaar later wordt het Emirates in gebruik genomen een aantal straten verderop. De oude art-deco ingang van Highbury staat nog steeds overeind. De andere tribunes hebben plaats moeten maken voor huizen.

Arsenal eert haar spelers en koestert de geschiedenis. Zo hebben de Gunners standbeelden geplaatst van belangrijke Arsenal helden. Ken Flair, Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Herbert Chapman en Tony Adams hebben een standbeeld op het plein rondom de ingangen van het Emirates. Coach Arsène Wenger heeft een buste op een sokkel staan in het stadion. 

Ontstaan van Arsenal

De schot David Danskin en vijftien andere arbeiders uit de munitiefabriek hebben Arsenal opgericht en vernoemd naar de ‘Royal Arsenal’. Dat is de koninklijke munitieopslagplaats en het onderzoekscentrum in de Londense wijk Woolwich, waar ook de club gevestigd was.

Royal Arsenal wint in 1890 de Kent Senior Cup en de London Charity Cup, een jaar later werd daar de London Senior Cup aan toegevoegd. In 1891 is Royal Arsenal de eerste Londense professionele voetbalclub.

Arsenal heeft in het verleden verschillende namen gehad en trad onder Woolwich Arsenal toe aan de The Football League. Aldaar speelt Arsenal Second Division en zijn ze de eerste zuid-Engelse ploeg die naar de First Division promoveert.

Door een financiële crisis die de fabriekswerkers trof, dat tevens het publiek van Arsenal was, ging de club failliet. Tevens kwamen er in Londen steeds meer voetbalploegen die publiek van Arsenal wegtrok. 

Noord-Londense rijkdommen

Henry Norris en William Hill, twee business mannen kwamen met de club in aanraking en zochten elders voor Arsenal een onderkomen. In 1913 veranderde Woolwich Arsenal wederom van naam, ditmaal naar het simpele Arsenal. Highbury in Noord-Londen werd gescout als nieuwe locatie voor de club.

In 1919 speelde Arsenal weer First Division dat in een nieuw jasje was gestoken met meer participanten. Het professionele voetbal zorgde voor veel toeschouwers, wat de spaarpot van Arsenal flink deed groeien. Arsenal spendeerde dat geld aan mooie contracten en nieuwe spelers. Door het in- en uitgavenpatroon van de rijke Noord-Londenaren kregen ze de bijnaam ‘The Bank of England club’. 

In 1930 betaalde het geïnvesteerde geld zich uit in zilverwerk. De FA-Cup werd gewonnen. In 1931 en 1933, 1934 en 1935 werd Arsenal ook nog eens landskampioen van Engeland en waren ze een van de ‘big boys’ geworden.

Onder Chapman, die in 1934 overleed aan een longontsteking, werd niet alleen zilverwerk gewonnen maar werden allerlei non-football zaken geregeld. Zo kreeg Arsenal een metrostation waardoor supporters makkelijk naar het stadion konden komen. Spelers kregen rugnummers en witte mouwen, op Highbury werd een prachtige ingang gemaakt in art-deco-stijl die de weelde van de club goed liet zien en tevens werd het stadion voorzien van lichtmasten.

Joe Saw en George Allison kregen het takenpakket van Chapman, na zijn overlijden, toebedeeld en in 1936 werd de FA Cup wederom gewonnen, in 1938 voegde Arsenal daar weer een landstitel aan toe. 

Eind jaren ‘40 en begin vijftiger jaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het voetbal geschrapt. Arsenal heeft tijdens de oorlog de meeste levens van spelers verloren. Tevens had de oorlog financiële gevolgen voor de club.

In 1946 gaat de competitie weer van start en winnen The Gunners direct het tweede post-WO2 seizoen in 1947/48. Het was de zesde landstitel voor Arsenal en daarmee evenaarde Arsenal de club met de meeste kampioenschappen.

Sunderland had toentertijd, net als Arsenal, zes landskampioenschappen gewonnen. In 1950 won Arsenal haar derde FA Cup en in 1952/53 verbraken de Gunners het pas geëvenaarde record door de zevende landstitel te winnen. Het record bleef tot 1966 staan toen Liverpool het record evenaarde.

Middenmoot

Het ging na de successen van the Gunners vlak na de Tweede Wereldoorlog slechter met Arsenal. In de jaren ‘50 en ‘60 speelde Arsenal niet meer mee om de prijzen maar streden ze in de middenmoot.

In 1970/1971 won Arsenal weer prijzen. Het werd zelfs een superseizoen want met zowel de First League als de FA Cup werd de dubbel binnengehaald. Na de opleving in 1971 speelde Arsenal de rest van het seizoen wederom in de middenmoot.

Arsenal had meer succes in de FA Cup waar ze in 1978, 79 en 80 de finale behaalde. In 1979 wonnen ze de FA Cup waardoor Arsenal zich plaatste voor de Europacup II. Daar behaalde Arsenal ook de finale die werd verloren op penalty’s (5-4).

Europese prijs

In 1986 werd George Graham coach van de Gunners. Graham zorgde in het decennium dat hij als coach voor de ploeg stond voor een aantal prijzen. De League Cup in 1987, De First Division in 1989 en 1991 en de FA Cup in ‘93.

Maar de meest belangrijke prijs werd in 1994 gewonnen in Kopenhagen. In het Parken stadion verslaat Arsenal het Italiaanse Parma met 1-0. De Europacup II is voor de Gunners.

Graham was succesvol als het ging om de prijzenkast maar zijn afscheid was minder positief. Hij werd namelijk ontslagen door de club. Dit kwam omdat Graham een aanzienlijk bedrag van een spelersmakelaar had aangenomen. Die makelaar had een aantal spelers aan Arsenal verkocht. Naast zijn ontslag  schorste de FA hem ook nog eens voor één jaar. 

Manager Wenger

Een redelijk jonge Franse trainer werd aangesteld om het Graham schandaal te vergeten. Wenger zorgde voor een nieuw elan in het team. Hij bracht nieuwe spelers met zich mee en zorgde voor een nieuwe kijk op het voetbal. In zijn eerste seizoen als coach van The Gunners eindigde hij op een derde positie, een knappe prestatie.

Trainer ARSÈNE WENGER
ARSÈNE WENGER

Het was slechts het begin. In 1998 gebeurde er iets bijzonders, vanaf Boxing Day (26 december) tot en met 3 mei werd er niet meer verloren waardoor de voorsprong van Arsenal groot genoeg was om de titel binnen te slepen. Tevens won Arsenal in dat seizoen de FA Cup, hierdoor werd de tweede dubbel in de geschiedenis van de club behaald.

Wenger schreef geschiedenis met Arsenal. Waar de Fransman pas recentelijk was begonnen aan het bouwen van zijn dreamteam in Londen gebeurde er zo’n 200 mijl noordelijker sinds 1986 iets soortgelijks in Manchester.

De concurrent

Op Old Trafford had coach Alex Ferguson zijn droomelftal opgesteld bij Manchester United. United en Arsenal streden in de periode rond de millenniumwissel om de prijzen. In 1999 pakte Manchester United de dubbel en werd Arsenal runner up.

Het seizoen 2001/02 werd wederom een bijzonder seizoen voor Wenger. Arsenal pakte de FA Cup en de landstitel waardoor de dubbel voor de derde keer gewonnen werd en het record van United geëvenaard werd. 

Het is 2003 en het seizoen begint, Arsenal en United zijn, als te doen gebruikelijk, titelfavoriet. Wenger speelt met spelers als Henry, Lehman, Vieira, Bergkamp, Campbell en Touré, het gaat het hele seizoen gigantisch goed.

Er wordt gewonnen en hier en daar wordt er een wedstrijd gelijk gespeeld. De ontmoetingen tegen Manchester United eindigen met 0-0 en 1-1. Arsenal schrijft geschiedenis door het hele seizoen 0 verliespunten te pakken. Een gouden Premier League trofee wordt in de handen van aanvoerder Patrick Vieira gedrukt na de laatste competitiewedstrijd van het seizoen op Highbury tegen Aston Villa (3-1).

Gouden Premier League beker

Arsenal is de enige club die de gouden Premier League beker heeft en deze pronkt in het Emirates. In 2003 en 2005 wint Arsenal de FA Cup. In acht van de eerste negen seizoenen dat Arsène Wenger coach was eindigde Arsenal als tweede of werden ze kampioen.

In 2006 staat Arsenal in de finale van de Champions League tegenover FC Barcelona. Campbell scoort Arsenal naar 0-1 maar uiteindelijk trekt Barcelona met 2-1 aan het langste eind en verliest Arsenal de finale om de cup met de grote oren.

Na de finale gaat het bergafwaarts met de club, de grote sterren vertrekken en tot 2014 werd er geen noemenswaardige prijs gewonnen. In 2014 werd de FA Cup wederom gewonnen evenals een jaar later en in 2017. Een landstitel bleef voor Arsenal uit. Arsène Wenger nam in 2018 na 22 jaar Gunners afscheid van de Londense ploeg

Het tijdperk na Wenger

De Spanjaard Unai Emery nam het takenpakket van Wenger over. Hij moet Arsenal in goede banen leiden en de weg omhoog vinden. Waar de relatie tussen Wenger en Arsenal in het begin overladen werd met zilverwerk bleven de prijzen de laatste jaren van de Fransman uit.

Arsenal wil terug naar waar de ploeg ooit was, bovenaan de ranglijst, domineren, aanvallen, jagen op prijzen en focussen op het doel. Europees heeft Arsenal de capaciteit om ver te komen, zeker in de Europa League komt Arsenal vaak ver. Dat bewijst de verloren finale tegen stadgenoot Chelsea in 2019. Bekers liften is wat er moet gebeuren in het Emirates, tot die tijd is de honger naar succes niet gestild.

Spelers

De lijst van legendarische Arsenal spelers is lang. Nederlanders zijn zeker terug te vinden op die lijst. Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Robin van Persie, Giovanni van Bronckhorst en Glenn Helder zijn voorbeelden van Nederlanders die bij de Gunners hebben gevoetbald.

Standbeeld Dennis Bergkamp bij Arsenal
Dennis Bergkamp standbeeld Emirates Stadium

Arsenal heeft de Gunners Greatest 50 players gepubliceerd waarin de meest legendarische Gunners staan. Op nummer 1 staat Thierry Henry, hij speelde van 1999 tot 2007 voor de Gunners en maakte in 254 wedstrijden 174 doelpunten. Dennis Bergkamp staat op nummer 2,  de Non-Flying-Dutchman was van 1995 tot 2006 actief voor Arsenal en maakte in 316 wedstrijden 87 doelpunten.

Daarna volgen achtereenvolgens Tony Adams, Ian Wright, Patrick Vieira, Robert Pires, David Seaman, Liam Brady en Charly George. De top tien wordt afgesloten door keeper Pat Jennings.

FAQ

⚽ Kun je ook wedden op het ontslag van een coach?

Ja, er zijn bookmakers die dit soort weddenschappen aanbieden.

⚽ Moet je bij een Engels bookmaker zijn voor het wedden op Arsenal?

Ook de Nederlandse aanbieders hebben de Premier League in hun pakket.

⚽ Kun je wedden dat Arsenal bij de eerste 4 gaat eindigen in de PL.

Ja, bij de zogenaamde outright of seizoen weddenschappen heb je deze mogelijkheid.