Wedden op AS Roma

  • Laatste update: 08 augustus 2022
Home Wedden op Wedden op AS Roma

Wedden op AS Roma

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 augustus 2022
  • Leestijd: 12 minuten

AS Roma is geen hoogvlieger, ze doen zelden mee in de titelstrijd maar zijn een vaste waarde in de subtop van het Italiaanse voetbal. AS Roma is een club die anno 21e eeuw bekend staat om clubliefde.

Icoon Francesco Totti kreeg in zijn hoogtijdagen aanbiedingen van de top van de Europese clubteams maar vertelde dat hij nimmer AS Roma zal inruilen. Hij gaf in een interview aan dat hij al zijn vriendinnen en vrouwen had bedrogen maar dat hij nooit vreemd zou gaan bij AS Roma.

Hij hield zijn woord en het kind van de club verliet in 2017 na bijna 30 jaar (vanaf 1989) de club. Il Capitano speelde 783 wedstrijden voor AS Roma en scoorde 306 doelpunten. Achter Paolo Maldini en Gianluigi Buffon (die zowel voor Parma als Juventus uitkwam) staat de nummer 10 op de derde plek met meeste wedstrijden in de Serie A. Naast il Capitano zijn Alessandro Florenzi en Daniele de Rossi schoolvoorbeelden van de Romeinse clubhelden die een gigantische tijd voor de Romeinen hebben gespeeld. 

Inzetten op AS Roma

De Romeinen zijn een prima ploeg om op te nemen in een multibet tijdens de Serie A weekenden. Live wedden op AS Roma is ook een goede taktiek. Aangezien AS Roma vaak jong talent opstelt is het op voorhand altijd afwachten met welke formatie ze gaan starten.

Roma speelt wel eens 4-4-2, 5-3-2 en ook 4-3-3 wordt wel eens toegepast. Je mag la Lupa nooit onderschatten, zeker niet als ze gebrand zijn om te winnen. Geregeld weet AS Roma tegen de grote twee uit de Serie A (Juve en Inter) een gelijkspel te behalen of zelfs te winnen.

Tegen Lazio is het sowieso vuurwerk, ongeacht de winnaar uit deze pot. Tijdens de Romeinse derby kun je gerust inzetten op een aantal gele en geregeld rode kaarten. Vanaf 1995 tot 2019 zijn er maarliefst 33 rode kaarten uitgedeeld. Meer dan ieder ander Serie A duel. De deby wordt ook als een van de meest beladen wedstrijden in Europa gezien.

Het ontstaan van AS Roma

Associazione Sportiva Roma is een fusieclub van meerdere Romeinse ploegen die op 7 juni 1927 het levenslicht zag. La Lupa kent veel aanhang uit de arbeiderswijken in het oosten en zuiden van Rome.

Roma wordt in 1927 opgericht uit drie ploegen. US Alba Audace (1926), Roman FC (1901)  en Fortitudo Pro Roma (1926). Deze drie ploegen zijn ook fusieclubs en in totaal staan er 14 ploegen in de stamboom van AS Roma. De fusie ontstaat onder andere na druk van de Italiaanse voetbalbond. Zij willen namelijk zo min mogelijk profclubs per stad.

Associazione Sportiva Roma staat vrij vertaald voor Sportvereniging Rome. La Giallorossi (de geel-roden) spelen met een bordeauxrood shirt, broekje en kousen en hebben oranje accenten. Het logo van AS Roma vindt haar oorsprong in het Romeinse verhaal van Romulus en Remus de stichters van de stad die door de Lupa (wolvin) werden opgevoed.

Zilverwerk

Na de fusie van de drie ploegen tot AS Roma winnen ze direct de CONI-Cup, voorganger van de Coppa Italia. In 1942, het oorlogsjaar waarin de competitie wordt stilgelegd, wint AS Roma de scudetto. Maar de successen blijven helaas beperkt tot een paar oplevingen.

Negentien jaar moeten ze namelijk wachten tot de volgende bokaal. In 1961 winnen ze, als eerste Italiaanse ploeg, de jaarbeursstedenbeker (de UEFA Cup). De jaren ‘60 waren waren succesvol voor Roma want tevens werd de Coppa tweemaal gewonnen (in 1964 en 1969). Ook nu weer moet er een lange tijd gewacht worden op het volgende succes.

In 1980, 1981, 1984 en 1986 wint Roma de beker en in 1983 wordt daar de tweede scudetto aan toegevoegd. In 1984 staat AS Roma, door het landskampioenschap, in de Europacup I. Daar wordt via IFK Göteborg, CSKA Sofia, Dynamo Berlijn en Dundee United finalist van het toernooi. In de finale treft Roma het Engelse Liverpool FC. Na 90 minuten staat er 1-1 op het bord. Uiteindelijk moeten er penalty’s aan te pas komen om een winnaar te bepalen. Liverpool trekt hierin aan het langste eind. Hoewel Nicol de eerste Engelse penalty mist en Roma dus op 0-1 komt worden er daarna 4 strafschoppen raak geschoten door spelers van Liverpool. De Romeinen missen twee penaltys waardoor Liverpool er met de cup vandoor gaat.

Weer moet er even gewacht worden op succes, in 1991 komt het volgende zilverwerk in de vorm van een Coppa richting de Romeinen. Roma zit in een financiële crisis en staat op omvallen. Franco Sensi neemt het over en pompt veel geld in de club. Fabio Capello wordt door hem in 2000 aangesteld als coach en eveneens als semi-aankoopdirecteur.

Capello zorgt voor een opstelling met Totti, Gadú, Tomassi en Candela, Samuel, Batistuta en Emerson worden aangetrokken. De Romeinen hebben een sterk elftal en worden in het seizoen 2000/01 voor de derde maal in de clubgeschiedenis kampioen. In 2002 en 2004 worden ze vice kampioen van Italië. Fabio Capello vertrekt naar Turijn voor een avontuur met Juventus.

Waar ze in 2004 nog runner up werden in de strijd om de scudetto eindigen ze één seizoen later achtste. Na een wisselende tijd met enkele trainers komt de geboren Romein Claudio Ranieri aan het roer te staan van Roma in 2009. Na een slechte seizoensstart en Europese uitschakeling kunnen ze zich volledig focussen op de twee Italiaanse competities. AS Roma weet de eerste plek te behalen maar grijpt uiteindelijk op twee punten naast de titel. Inter wint de Scudetto. Ook in de Coppa weet AS Roma de finale te halen maar ook hierin pakt Inter het zilverwerk. Een fantastisch seizoen van de giallorossi dat niet beloond wordt met bekers.

Money talks

Buitenlandse clubs waren al lang overstag en nu geeft ook AS Roma gehoor. De Romeinen komen in buitenlandse handen waardoor er een grote kapitaalinjectie in de club kan plaatsvinden. Ze zijn de eerste Serie A ploeg die door buitenlanders wordt overgenomen.

Drie jaar na het overlijden van Sensi, die de club tijdens de financiële crisis in de jaren ‘90 overnam, verkoopt dochter Rosella Sensi uit noodzaak de club. De Boston International Group neemt AS Roma over.

Di Benedetto is sinds 1983 president van de Boston International Group (BIG) en tevens voorzitter van Jefferson Waterman een adviesbureau voor internationale bedrijven. Daarnaast is hij commanditaire vennoot van de Boston Red Sox. Een groot zakenman die ook een passie voor AS Roma blijkt te hebben, hij heeft in Rome gestudeerd en heeft de ambitie om van de giallorossi een van de topploegen in Europa te maken.

Op het Trinity College ging hij naar een gelegenheid met een AS Roma sjaal om zijn nek. Tegen de voorzitter van het college, een Lazio supporter, zei hij; “Laten we hopen dat er in de toekomst twee sterke teams zijn in Rome. Dan bedoel ik een sterke en een superieure.” Rosella Sensi had de angst dat de ploeg in handen zou vallen van een rijkaard die hun AS Roma als voetbal-speeltje zou gebruiken. Dat is voor de Romeinen gelukkig niet aan de orde. 

Recente geschiedenis

De kansen dat AS Roma de scudetto pakt worden steeds kleiner. Roma heeft zich moeten mengen in de subtop die in Italië almaar groter wordt. Samen met ploegen als Napoli, Atalanta, AC Milan en Lazio strijdt la Lupa om de Italiaanse  Champions League plaatsen.

Het doel voor AS Roma is ieder seizoen Champions League spelen en ver komen in de Coppa Italia. Soms leidt dit tot onverwachte successen. Één magisch moment is bijvoorbeeld het Champions League avontuur van 2018. Roma eindigt in 2017 tweede op vier punten achterstand van Juventus en is hiermee direct geplaatst in de groep van de Champions League.

In de poulefase stuit Roma op Chelsea, Atletico Madrid en Qarabag. Roma eindigt als groepswinnaar met 11 punten. Chelsea eindigt weliswaar ook op elf punten maar heeft een slechter doelsaldo. Bij de laatste 16 loot AS Roma het Oekraïense Shakhtar Donetsk. De eerste wedstrijd wordt met 2-1 verloren en in Olimpico eindigt het 1-0 voor AS Roma waardoor de Italianen door stomen naar de kwartfinale. 

Barcelona als tegenstander

Aldaar wordt Roma gekoppeld aan FC Barcelona. In Camp Nou voltrekt zich een drama. Na 56 minuten staat er 2-0 voor Barcelona op het bord. Daniele de Rossi en Kostas Manolas scoren beiden in het eigen doel. Pique maakt na rust de 3-0. Dzeko schiet in de 80e minuut de 3-1 nog binnen, maar vlak voor tijd weet Suarez de 4-1 binnen te schieten.

De odds voor AS Roma zijn gigantisch, want ze gaan een achterstand van drie doelpunten nooit goedmaken tegen het superieure Barcelona. Op 10 april 2018 betreden de spelers het veld van Olimpico. Drie doelpunten had Roma minstens nodig om in het miljarden bal te blijven. Dzeko opent de score in de zesde minuut dat een schok van hoop door het stadion doet golven. Als Daniele de Rossi in de 57e minuut een penalty krijgt wordt het Olimpico-publiek uitzinnig.

Nog één goal zijn ze verwijderd, mits het aanvallende Barcelona niet weet te scoren. Dan valt het sprookje in duigen. Als het laatste kwartier ingaat is de hoop omgeslagen in trots. Roma speelt alles op de aanval waardoor een tegengoal op de loer ligt. Barca slaagt er niet in om de doelman te passeren.

AS Roma krijgt een corner van de rechterkant. Aleksandar Kolarov geeft de bal voor waar de kleine Griekse verdediger Kostas Manolas staat. Die springt op het juiste moment en knikt de bal achter Ter Stegen.

Commentator Peter Drury gaf live commentaar; “Roma has risen from their ruins. Manolas the Greek God in Rome!” Manolas juicht vol ongeloof, AS Roma had het grote Barcelona uitgeschakeld. Totti zat op de tribune en keek vol trots naar de spelers. De kwartfinale was een feit. Liverpool was de volgende tegenstander. 

Next stop; Anfield Road

In de halve finale staat AS Roma tegenover Liverpool FC. Een zware tegenstander en ook dit tweeluik zal zich ontvouwen in een spektakelstuk. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op Anfield. Het staat 2-0 met de rust en na 69 minuten staat er 5-0 op het scoreverloop.

Een verloren zaak lijkt het voor AS Roma. Echter komen de Romeinen in de laatste tien minuten terug tot een 5-2 verlies. Door de twee uitdoelpunten zijn er mogelijkheden. In de return in Olimpico komt AS Roma al gauw op achterstand. Maar door een eigen doelpunt van Milner staat het snel weer gelijk. Gini Wijnaldum maakt voor Liverpool de 1-2. Roma moet nu vier doelpunten scoren om er een verlenging uit te halen.

De Romeinen spelen aanvallend, agressief en kwalitatief beter dan hun tegenstanders. Na rust scoort Dzeko de 2-2. Lange tijd gebeurt er niets tot de Romeinse variant op het Haagse kwartiertje aanbreekt. Radja Nainggolan scoort in de 86e minuut de 3-2 en via een penalty staat het in de 94e minuut 4-2. Het scheelt heel weinig en door botte pech wordt er net geen verlenging uit het duel gesleept.

Liverpool mag naar de finale. AS Roma laat een geweldige indruk achter en Europa is fan geworden van de giallorossi. Voor de toekomst is het plan van AS Roma om door een combinatie van jong talent en ervaren spelers een gebalanceerd team te creëren om mee te vechten. 

Stadion

De wedstrijden van AS Roma worden gespeeld in het Olympisch stadion van Rome. Het Stadio Olimpico wordt tevens gebruikt door rivaal Lazio Rome, evenals AC Milan en Inter samen in San Siro spelen.

De bouw van het stadion begon in 1928 en in 1937 werd het stadion geopend. Het stadion is oorspronkelijk onderdeel van het plan; Foro Mussolini dat voor de dictator was ontworpen. De constructie van het Stadio dei Cipressi (Stadion van de Cipressen, een boomsoort dat veel rondom het stadion te vinden is) was in 1932 klaar.

In 1950 begonnen ze wederom met werken aan het stadion om het geheel klaar te krijgen. Het stadion kon 100.000 man huisvesten in 1951. En het Stadio dei Centomila (het stadion van honderdduizend) was gereed voor de Olympische spelen van 1960. In 1953 werd het stadion officieel geopend met een wedstrijd tussen Italië en Hongarije.

Na de Olympische spelen van 1960 kreeg het stadion nog wat metamorfoses tot in 2008 de huidige vorm van het stadion zichtbaar werd. In 2009 werd hier de Champions League finale tussen Barcelona en Manchester United (2-0) gehouden. 

Spelers

AS Roma kent veel grote spelers die voor de ploeg zijn uitgekomen. Mister AS Roma is natuurlijk Francesco Totti. Het kind van de club speelde nooit een wedstrijd voor een andere club dan AS Roma. De nummer 10 scoorde meer dan 300 goals in bijna 800 wedstrijden voor la Lupa.

Andere grootheden voor de ploeg zijn Daniele de Rossi die van 2001 tot 2019 meer dan 600 wedstrijden speelde. Giacomo Losi speelde in de jaren ‘50 450 wedstrijden voor Roma. Ook Gianni en Aldair passeerden de grens van 400 wedstrijden voor Roma.

Tancredi, Santarini, Massetti, Perrotta, Pruzzo, Tomassi en Conti speelden allen meer dan 300 wedstrijden voor de club. Er zijn maar weinig Nederlanders die ooit bij AS Roma speelden. Justin Kluivert, Kevin Strootman, Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson en Rick Karsdorp zijn er daar een aantal van. 

Faq

⚽ Bieden alle bookmakers de wedstrijden uit de serie A aan?

Ja, de Italiaanse competitie is erg geliefd bij de mensen die wedden op voetbal. Je vindt alle grote competities terug in het aanbod van de door ons geselecteerde bookmakers

⚽ Heeft het nut om op een kampioenschap van AS Roma te wedden?

Het is een ploeg uit de subtop van Italië. De kans is er altijd en de quotering zal aan het begin van het seizoen goed zijn.

⚽ Kun je serie A duels met wedstrijden uit de Eredivisie combineren?

Ja, alle weddenschappen die de bookmakers aanbieden kun je in een combi weddenschap plaatsen.

⚽ Welke bookmaker heeft de hoogste quotes voor het wedden op de serie A?

Dat kan per week verschillen. Ons advies is dan ook om bij verschillende bookmakers een account aan te maken. Je bent een die van je eigen portemonnee als je niet de hoogste quotes pakt.

Nieuws