Wedden op Atalanta Bergamo

Home Wedden op Wedden op Atalanta Bergamo

Wedden op Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamasca Calcio 1907 SpA oftewel La Dea, is een van de nieuwe subtoppers in het Italiaanse voetbal. In de tweede helft van de jaren ‘10 komt deze ploeg uit noord-Italië om de hoek kijken.

Atalanta kent een lange geschiedenis met veel ups en downs. De ploeg switchte decennialang tussen de Serie B en de Serie A maar heeft nu haar positie in de Serie A gevonden. Atalanta is bezig met de weg omhoog. Een vaste waarde in de subtop van Italië worden en ieder jaar Europees voetbal gaan spelen is het doel van de ploeg uit Bergamo. Meedoen om de nationale prijzen zit er nog niet in maar is in de toekomst ook een doelstelling. 

Een weddenschap op Atalanta Bergamo

Atalanta is niet langer een underdog. Tegen veel ploegen uit de Serie A wordt er nu verwacht van I Nerazzurri dat ze drie punten pakken. Dit brengt voor de ploeg extra druk met zich mee. Gli Orobici zijn bezig met de opmars naar boven. Een slippertje wordt er dus nog wel eens gemaakt in de competitie.

Atalanta zorgt voor spannende wedstrijden en kan het de absolute top van Italië vaak met goed spel erg moeilijk maken. Als we kijken in de periode 2010-2020, Atalanta promoveerde in 2011 naar de Serie A, naar de wedstrijden tegen Inter en Juventus, de beide grootmachten. Juventus won dertien maal en het eindigde vijf keer gelijk.

Atalanta wist nooit te winnen van Juve maar alle gelijke spelen werden behaald in de periode 2015-2020. De weg omhoog is duidelijk zichtbaar. Tegen de andere zwartblauwe, Internazionale, wist Atalanta zeven keer de punten te verdelen. Inter won zes keer en Atalanta pakte vijf keer de driepunter.

Atalanta is dus een ploeg die ook tegen de topteams punten kan wegsnoepen. In de seizoenen 2015-2020 wist Atalanta achtereenvolgens 13e, 4e, 7e, 3e en 3e te eindigen. De stijgende lijn is duidelijk te zien. Ook in het aantal punten dat per seizoen behaald werd. Achtereenvolgens 45 punten, 72 punten, 60 punten, 69 punten en 78 punten. Het doelsaldo ging van -6 in 2016 naar +50 in 2020.

Ook in de Coppa is de stijgende lijn te zien. In 15/16 werd de vierde ronde door een 3-1 nederlaag op Udinese het eindstation. In 16/17 schakelde Juve hen uit in de achtste finale, één seizoen later wederom Juve in de halve finale.  In 2018/19 stond Atalanta in de finale maar won Lazio en in 2020 eindigde het Coppa avontuur in de achtste finale doordat Fiorentina met 2-1 wist te winnen. 

Wil je wedden op Atalanta dan geven de bookmakers je tal van mogelijkheden bij iedere wedstrijd. Je moet dan denken aan weddenschappen zoals:

Natuurlijk kun je ook op een kampioenschap van Atalanta wedden, dit kan voorafgaand aan het seizoen maar ook tijdens het seizoen. Deze weddenschap evenals het wedden op de topscorer van Italië vind je onder het kopje Outright bij de bookmakers.

Oprichting Atalanta B.C.

Atalanta Bergamasca Calcio is opgericht door enkele Zwitserse studenten en de gymleraar van het Liceo Classico Paolo Sarpi in Bergamo. In Bergamo was er begin 20e eeuw al een voetbalclub genaamd Football Club Bergamo en daarom erkende FIGC (de Italiaanse voetbalbond) Atalanta niet tot 1914.

De studenten kozen voor de naam naar de Griekse atlete en jaagster Atalanta. Volgens de Griekse Mythologie een koningsdochter die door haar vader achtergelaten was in de bergen. Atalanta werd gezoogd door een berin en werd later een befaamd jaagster die een fantastische fysieke gesteldheid had. De ploeg mengt zich een aantal jaar later met een andere club uit Bergamo. In 1928 verhuist Atalanta naar de locatie waar de club vandaag de dag nog steeds haar wedstrijden speelt. 

In 1929 doet Atalanta voor het eerst mee aan de nationale competitie, de Divizione Nationale A. Atalanta eindigt op de veertiende positie en mag het seizoen later in de nieuwe Italiaanse voetbalpiramide aantreden in de Serie B. Het duurt acht seizoenen voordat Atalanta in de Serie A terecht komt.

In 1937/38 wordt het hoogste niveau behaalt, echter degraderen de Nerazzurri direct weer terug naar de Serie B. In 1940 wint Atalanta de Serie B en mogen ze het opnieuw proberen in de hoogste nationale klasse. Ondanks de noodgedwongen onderbreking van het voetbal door de Tweede Wereldoorlog, weet Atalanta 16 seizoenen in de hoogste Italiaanse competitie te spelen.

In 1958 maakt een zestiende plaats een einde aan de reeks Serie A seizoenen. Het seizoen dat volgt is direct een seizoen waarin veel gebeurde. Niet alleen weet Atalanta de Serie B te winnen waardoor ze direct terugkeren, ook doet de ploeg voor het eerst na de oorlog weer mee aan de Coppa Italia. Atalanta komt in de achtste finale maar verliest aldaar van Torino. In 1959 keren ze terug in de Serie A. 

Van nationaal zilverwerk naar de derde divisie

Atalanta blijft ook nu weer een periode van tien seizoenen in de hoogste Italiaanse competitie. Begin jaren ‘60 gaat het erg goed met I Nerazzurri. In 1961/62 behalen ze de zesde plaats. Een knappe prestatie. In 1962 weet Atalanta zich via Como, Catania, Padova en Bari naar de finale van de Coppa Italia te plaatsen.

In de finale staan ze tegenover Torino. Al na 4 minuten staat het 1-0 voor Atalanta. Domenghini weet een hattrick te maken voor Atalanta. Gli Orobici winnen de wedstrijd met 3-1 en pakken voor het eerst in de geschiedenis van de club een nationale hoofdprijs. In 1963 mogen ze daarom meedoen aan de UEFA European Cup Winners Cup maar dat avontuur strandt al in de eerste ronde.

Atalanta en Sporting Club stonden na 120 minuten in het tweeluik gelijk dus moest er een play off aan te pas komen. Deze wedstrijd werd met 1-3 gewonnen door de Portugezen. Later wint Sporting de beker. Het is achteraf dus geen schande om door de winnaar van het toernooi uitgeschakeld te worden. 

In de jaren die volgen gaat het minder met Atalanta. Het rechterrijtje wordt vijf keer op rij behaald waarvan het laatste seizoen zorgde dat men wederom aan moest treden in de Serie B. In de Serie B ging het niet direct goed waardoor Atalanta steeds een stapje terug moest doen. In 1977 promoveerden ze nog wel, om vervolgens twee jaar later wederom terug te keren naar de tweede divisie.

In 1981 eindigt Atalanta op de 15e plaats in de Serie B. Hierdoor degraderen de Nerazzurri voor het eerst sinds de oprichting van de Calcio naar de Serie C. Het volgende seizoen worden ze direct kampioen en de twee seizoenen later worden ze ook kampioen van de Serie B. Vanaf 1984 krabbelt Atalanta op tot een relatief vaste waarde in de Serie A. Langere periodes van aanwezigheid in de Italiaanse hoofdklasse worden onderbroken door her en der één seizoen Serie B. 

De jaren ‘10

Atalanta werkte zich in de jaren ‘90 en de ‘00’s op tot een club met veel potentie. In de jaren ‘10 van de 21e eeuw werd de weg omhoog ingezet. Atalanta promoveerde in 2011 naar de Serie A en sindsdien ging het ieder seizoen beter. Er werd een goed team neergezet en de Serie A werd gehandhaafd.

Na de komst van coach Gasperini gaat het allemaal in een stroomversnelling. Gian Piero Gasperini tekent in 2016 een contract als coach bij de Nerazzurri. In 2016 wordt een vierde plek behaald. Ze mogen voor het eerst sinds een ruime 25 jaar Europa weer in. In de Europa League overwinteren ze als groepswinnaar maar worden ze bij de laatste 32 uitgeschakeld door Borussia Dortmund dat met 4-3 het tweeluik wint.

Dat seizoen eindigt Atalanta op de zevende positie en in de kwartfinale van de Coppa. Atalanta moet zich via de play offs proberen te kwalificeren voor het nieuwe Europa League seizoen. In de laatste ronde stuit Atalanta op FC Kopenhagen. Na 120 minuten, plus een half uur verlenging in het tweeluik is er nog geen één goal gescoord. Penalty’s worden beslist in het voordeel van de Denen waardoor het Europese seizoen van de Italianen snel ten einde is gekomen.

Hierdoor kunnen ze zich wel volledig focussen op de nationale prijzen. Het seizoen eindigt spectaculair. De derde plek wordt behaald, de beste klassering uit de clubgeschiedenis. In het bekertoernooi staan ze in de finale maar blijkt Lazio te sterk. Echter is een zilvere plak in het nationale bekertoernooi zeker een prestatie om over naar huis te schrijven. 

In 2020 spelen ze het eerste seizoen ooit in het miljoenenbal. In de groepsfase komen ze terecht met Manchester City, Shakhtar Donetsk en Dinamo Zagreb. Ze eindigen als tweede en dus mogen ze het in de achtste finale opnemen tegen Valencia. Atalanta wint het tweeluik met 4-1 en 4-3. De kwartfinale wordt behaald.

Iets dat op voorhand niemand voorspeld had. Daar wacht het Franse Paris Saint Germain. Wegens het Coronavirus werd er één beslissingswedstrijd gespeeld in plaats van het normale tweeluik. Deze finale pot werd met 1-2 gewonnen door de Parijzenaren. Het sprookje van Gasperini en zijn elftal eindigde in het knotsgekke corona-seizoen met een kwartfinale plek in de koningsklasse van het voetbal.

Spelers

Cristiano Doni is de clubtopscorer met 112 doelpunten in 323 wedstrijden. Gianpaolo Bellini heeft de meeste wedstrijden in het blauw zwarte shirt gespeeld. De Italiaan speelde 435 wedstrijden voor Atalanta. Bonacina speelde 326 wedstrijden voor de club.

Andere belangrijke spelers voor Atalanta in de geschiedenis waren; Angeleri, Ferron, Roncoli, Strömberg, Papu Gomez, Carrera, Zenoni Vavassori, Gardoni en Consigli.

Jan Peters, Urby Emanuelson, Sam Lammers, Hans Hateboer en Marten de Roon zijn Nederlanders die voor de Nerazzurri zijn uitgekomen. 

Faq

⚽ Welke bookmaker geeft de hoogste quotes voor Atalanta?

Dat verschilt per week. Vergelijk altijd de quotes van iedere bookmaker. Op de lange duur pak je extra veel geld om voor de hoogste quotes te gaan.

⚽ Mag je bij meerdere bookmakers op dezelfde wedstrijd wedden?

Ja dat kan. Mooie bijkomstigheid van accounts maken bij verschillende bookmakers is dat je van alle welkomstbonussen profiteert.

⚽ Kun je ook op het aantal doelpunten in een wedstrijd wedden?

Ja ook dat is een mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld een over/onder weddenschap doen met betrekking tot het aantal doelpunten.