Wedden op AZ

  • Laatste update: 28 juni 2023
Home Wedden op Wedden op AZ

Wedden op AZ

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 28 juni 2023
  • Leestijd: 6 minuten

Alkmaar Zaanstreek is een ploeg uit de kaasstad. AZ kent een lange geschiedenis en speelt sinds de oprichting van het betaald voetbal in de hoofdklasse. AZ is een fusie van Alkmaar ’54, die betaald voetbal speelde, en FC Zaanstreek.

Een inzet op AZ

Az is altijd een outsider voor het kampioenschap. Een seizoen weddenschap op het kampioenschap geeft ieder jaar een mooie uitbetaling.

Ga je op wedstrijden van AZ wedden, dan bekijk je de statistieken van de laatste weken. Met deze gegevens in je achterhoofd bekijk je welke weddenschappen een goede kans maken. Aangezien AZ altijd aanvallend voetbal speelt, kan een over 2.5 doelpunt weddenschap vaak winstgevend zijn.

Andere mogelijkheden waar je onder andere op kunt wedden:

  • Wie maakt het eerste doelpunt
  • Winst/gelijk/verlies, de 1×2 weddenschap
  • Wedden met een handicap
  • De exacte score
  • Wie gaat er een rode kaart krijgen

Geschiedenis

De club is in 1967 opgericht en heeft rood en wit als clubkleuren. De kaaskoppen spelen dan ook met een rood shirt en een witte broek. In het logo staan de letters AZ centraal en is er een diagonale scheiding tussen rood en wit. Rood en wit zijn tevens de stadskleuren van Alkmaar.

AZ werd in 1967 opgericht maar al vrij snel stond er een faillissement voor de deur. De gebroeders Molenaar en hun bedrijf Wastora boden financieel licht aan het einde van de tunnel en zorgde met hun impuls voor de eerste bloeiperiode van de club. AZ wist een derde plaats in 1977 in de Eredivisie te bemachtigen en mocht Europees voetbal gaan spelen.

In 1978 won AZ de KNVB Beker, het eerste zilverwerk voor de Kaaskoppen. Deze stijgende lijn resulteerde in 1981 tot de dubbel, zowel de Eredivisie werd gewonnen en de KNVB Beker ging naar Alkmaar. Ze stonden zelfs in de finale van de UEFA Cup maar verloren van Ipswich Town die met 5-4 (3-0 en 2-4) over twee wedstrijden. Het winnen van de dubbel is een historische gebeurtenis en AZ staat daarmee in een rijtje met Ajax, PSV, Feyenoord die sinds de oprichting van de Eredivisie zowel de beker als de schaal wonnen in één seizoen.

Na het gloriejaar 1981 werd in 1982 opnieuw de beker gewonnen, eindigde ze derde in de Eredivisie en werden de kaaskoppen bij de laatste 16 uitgeschakeld in de Europacup 1. De gouden selectie vertrok met transfers naar andere clubs en AZ zakte dieper af. In het seizoen 1987-1988 degradeerde AZ naar de Eerste Divisie. Dit zorgde voor nieuwe financiële problemen en een slechte periode bij de Alkmaarders.

Tot 1996 speelde AZ Eerste Divisie, maar in 1996 werd de Eerste Divisie gewonnen en mochten ze in 1997 dus weer Eredivisie spelen. Dit was echter een kort avontuur want in 1997 degradeerde ze direct weer vanaf de 18e plaats. In 1998 werd de Eerste Divisie wederom gewonnen en sinds het seizoen 1998-1999 speelt AZ onafgebroken Eredivisie.

Sindsdien klommen de Alkmaarders op tot een vaste waarde hoog in het linkerrijtje. Na de traditionele top drie eindigt AZ vaak op de vierde of vijfde positie. In het seizoen 2008-09 gebeurde er opnieuw iets bijzonders in Alkmaar. AZ, onder leiding van Louis van Gaal werd voor de tweede keer in de geschiedenis landskampioen. Met talentvolle spelers als Demy de Zeeuw, Mounir El-Hamdaoui, Moussa Dembele en Graziano Pellè werd toen het kampioenschap binnengehaald. 

Statistieken

In het AFAS stadion staan dus een aantal bekers en schalen opgesteld. AZ is de succesvolste ploeg, na Ajax, Feyenoord en PSV, van Nederland. De Alkmaarders spelen attractief voetbal met veel lef. Niet voor niets hebben bijna alle clubs het lastig in Alkmaar. Met hun durf en lef speelt AZ geregeld ploegen compleet weg maar kunnen de kaaskoppen tevens ongenadig hard verliezen.

AZ heeft een goede jeugdopleiding en is voor jong talent een springplank naar de top van de Eredivisie. Waar talenten bij andere ploegen weinig minuten krijgen zijn de spelers voor de kaaskoppen juist een aanwinst en mogen de talenten zich bewijzen.

Ook goede spelers uit de Eerste Divisie worden geregeld door AZ op de kop getikt. Regelmatig keren er wat oudere ervaren spelers terug in de nadagen van hun carrière. Zo ontstaat er een goede mix in de kleedkamer tussen veel creatieve jonge talenten en een kleine oude garde. 

Rivaliteit en Clubcultuur

AZ heeft geen specifieke aartsrivaal maar geografisch gezien hebben de Alkmaarders één grote boze buurman, Ajax. Hoewel de Amsterdammers AZ niet beschouwen als een directe concurrent annex rivaal zien supporters van de Alkmaarders de wedstrijden tegen Ajax wel degelijk als een derby.

Het is de meest beladen wedstrijd van het seizoen. Als directe concurrent kan AZ zich meten met clubs als sc Heerenveen en FC Utrecht. Ook dat zijn ploegen die ieder seizoen strijden om direct achter Feyenoord, PSV en Ajax te eindigen.

Stadion Van AZ

In de beginjaren van AZ werkten ze hun wedstrijden af op de Alkmaarderhout in het gelijknamige stadsbos. Het stadion opende in 1948 en was de thuisbasis voor Alkmaar ‘54 (vanaf 1967 AZ) en de Alkmaarsche Boys. Tot het seizoen 2006-2007 speelde AZ in “de Hout”. Toen werd het nieuwe stadion in gebruik genomen.

De fans hadden gehoopt op de naam “Victorie-Stadion” gezien de geschiedenis in Alkmaar. Echter werd het stadion gedoopt tot DSB-Stadion. Na het faillissement van Dirk Scheringa kreeg het stadion de naam AZ-Stadion. In 2010 werd AFAS Software de nieuwe hoofdsponsor van AZ en tevens veranderde de naam van het stadion in het AFAS-Stadion. Het heeft een grasmat dat gebruikmaakt van een mengsel van kunstgras en gewoon gras.

Een deel van het dak van het stadion stortte tijdens een storm in 2019 ineen. Aangezien het geen wedstrijddag was vielen er bij dit ongeluk geen gewonden. De ravage was echter zo groot dat AZ geen wedstrijden kon spelen in het stadion en week daardoor tijdig uit naar het stadion van ADO Den Haag. 

Spelers

AZ kent een lange lijst met succesvolle spelers. De speler met de meeste wedstrijden voor de Alkmaarders is Michael Buskermolen met 399 duels. Kees Kist is topscorer aller tijden en wist 212 doelpunten te maken voor AZ.

Willem van Hanegem speelde na zijn tijd bij Feyenoord voor AZ. Andere namen die voor AZ hebben gespeeld zijn Jan Kromkamp, Danny Landzaat, Kenneth Perez, Mounir El-Hamdaoui, Joris Mathijssen, Ron Vlaar en Dirk Marcellis. 

FAQ

⚽ Wat is de beste bookmaker om bij te wedden.

Iedere bookmaker biedt de wedstrijden van AZ aan. Het beste kun je kijken naar welke aanbieder de hoogste uitbetaling heeft. Alle betrouwbare bookmakers vind je terug op onze site.

⚽ Krijg je een bonus bij het wedden voetbal?

Maak je voor het eerst een account aan dan kun je meestal een bonus claimen. Natuurlijk mag je deze in zijn geheel op AZ inzetten.

Nieuws