Wedden op Bayer Leverkusen

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Bayer Leverkusen

Wedden op Bayer Leverkusen

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Bayer 04, of Bayer Leverkusen is bij veel Nederlanders een bekende club. Leverkusen heeft zich in de afgelopen tientallen jaren omhoog gevoetbald in Duitsland. De club kent een lange historie maar wist in de jaren ‘80 pas echt potten te breken.

Inmiddels is Leverkusen een vast gezicht in het linker rijtje van de Bundesliga. Ook speelt de ploeg bijna ieder seizoen in Europa. Echter is Bayer een ploeg die de ene week kan schitteren en de andere week niet thuis geeft. Hierdoor is het een interessante club om mee te nemen in je weddenschap. 

Gokken op Bayer Leverkusen

De algehele verwachtingen van de club ieder seizoen zijn een Europese positie bemachtigen in de Bundesliga. In Duitsland houdt dat een top vijf positie in. Daarom moeten ze veel wedstrijden winnen maar mogen her en der ook een slippertje maken.

Tegen ploegen als BVB, Bayern München en RB Leipzig speelt Leverkusen als underdog maar kan de ploeg zomaar eens een gelijkspel of meer eruit weten te slepen. Maar tegen ploegen als 1. FC Köln, Schalke en Werder Bremen kan Leverkusen ook enorm uitglijden.

Het is op voorhand dus belangrijk om te kijken naar de vorm van de ploeg. Daarnaast kun je altijd kijken naar de side-bets op Leverkusen. Both teams to score, een handicap of een dubbele kans weddenschap kunnen soms mooiere odds opleveren dan een gokje op een winst of verlies partij. 

Het ontstaan van Bayer Leverkusen

In 1904 in de Bayer fabriek in het Duitse Leverkusen wordt er een fabrieks ploeg opgericht. De club is vandaag de dag nog steeds 100% eigendom van Bayer. Hoewel de Duitse wetgeving het verbiedt om commerciële bedrijven te koppelen aan voetbalploegen, waar bijvoorbeeld Red Bull Leipzig mee te maken kreeg tijdens de oprichting van hun club, wordt er voor Bayer een uitzondering gemaakt opdat deze club is opgericht in 1904 als fabrieksclub.

In Nederland is een soortgelijk voorbeeld het Eindhovense PSV. Wilhelm Hauschild schreef in 1903 een brief aan de directie waarin hij hen vroeg of er een sportclub kon worden opgericht. In 1904 zag de Turn- und Spielverein 1904 der Farbenfabrik vormals Friedrich Bayer Co. Leverkusen het levenslicht. Het duurde drie jaar voordat er ook een voetbalelftal werd opgericht.

In de jaren ‘20 scheidde de voetbaltak zich af van de andere sporten die werden beoefend en ging de club verder onder de naam Sportvereinigung Bayer 04 Leverkusen. De club nam de rood-zwarte kleuren aan. Sportief ging het in de eerste jaren gestaag steeds beter. In ‘36 ging Bayer voor het eerst naar de 2e klasse. Vijftien jaar later promoveert Leverkusen voor het eerst naar de Oberliga West.

Ze komen daar in de competitie met Borussia Dortmund, Schalke 04, Alemannia Aachen, 1. FC Köln, Rot Weiss Essen en Fortuna Dusseldorf. In het debuutseizoen eindigt Leverkusen op een keurige zevende stek. In ‘55 eindigen ze derde op drie punten achter SV Sondigen. De tweede stek gaf toegang tot de nationale eindronde. Één seizoen later gaat het een stuk minder, met 17 punten komen ze niet verder dan de voorlaatste plaats wat degradatie voor de club inhield. 

De lange weg omhoog

In 1962 promoveerde Leverkusen wederom, ditmaal naar de Regionalliga West, de toenmalige tweede klasse. Het was nog niet direct een succesformule en het duurde zes jaar voordat Leverkusen het kampioenschap in de wacht kon slepen. Ze speelde in de eindronde om promotie maar eindigde daar achter Kickers Offenbach waardoor Leverkusen bleef steken in de Tweede Klasse.

Vijf jaar later degradeerde de club zelfs uit de Regionalliga om drie jaar later weer terug te keren in de tweede klasse. Intussen was de Regionalliga veranderd in de 2. Bundesliga. De weg omhoog werd ingezet en in 1979 wist de club voor het eerst te promoveren naar de Bundesliga.

Maar het niveau in de hoogste Duitse klasse was erg hoog. Ze moesten strijden tegen degradatie. De club fuseerde in 1984 terug met de turnvereniging waar ze zich een halve eeuw eerder nog van scheidde. TSV Bayer 04 Leverkusen was herboren. In 1985 eindigde de club zesde en plaatsten ze zich hierdoor voor de UEFA Cup. 

Het Europese avontuur

Bayer Leverkusen had zich dus geplaatst voor de UEFA Cup maar het internationale avontuur kwam al snel ten einde. In de tweede ronde was Dukla Praag te sterk voor de Duitsers. Het debuut was gemaakt maar de prestaties waren nog niet om over naar huis te schrijven.

In het seizoen dat volgde wist Leverkusen zich wederom op een UEFA Cup plaats te vestigen. Nu waren de prestaties beter te noemen. Feyenoord, FC Barcelona en Werder Bremen werden achtereenvolgens uitgeschakeld waardoor ze in de finale kwamen te staan.

De finale werd over twee wedstrijden gespeeld tegen Espanyol. In Barcelona werd de eerste wedstrijd gespeeld en gingen de Duitsers met 3-0 onderuit. Een zeer moeilijke terugwedstrijd in Leverkusen stond nu op het programma. Het werd in Leverkusen echter ook 3-0 waardoor er strafschoppen moesten worden genomen om de beslissing te vormen. In de penaltyreeks trokken de Duitsers aan het langste eind en werd de eerste internationale beker gewonnen. Met uiteindelijk een 6-5 als uitslag.

In 1993 wordt de finale van de DFB Pokal gehaald. Ook deze prijs werd gewonnen. Het is de derde en lange tijd laatste prijs die Leverkusen in de wacht weet te slepen. Leverkusen klopt inmiddels wel hard op de deur van de Duitse subtop. Met deze prestaties weten ze eind jaren ‘90 en begin jaren ‘00 geregeld deel te nemen aan de UEFA Champions League. Vaak wist Leverkusen door te stomen naar de UEFA Cup. 

Recente geschiedenis

Bayer Leverkusen heeft zich weten op te werken tot een vaste waarde in het linkerrijtje van de Bundesliga. Nagenoeg ieder seizoen weet Leverkusen Europees voetbal te spelen.

Het uitkomen in de Champions League is ieder jaar het doel, maar realistischer is het spelen van Europa League voetbal. Leverkusen wil offensief voetbal spelen, wat kan leiden tot profiterende counterploegen. Ook Leverkusen scoort in de wedstrijden geregeld en veelal gemakkelijk.

Spelers

De Bundesliga heeft een Ultimate XII gemaakt van de grootste vedettes die zijn uitgekomen voor Bayer Leverkusen. Op doel vinden we Leno, de doelman speelde 233 wedstrijden voor Leverkusen tussen 2011 en 2018. De verdediging bestaat uit Lucio, Juan en Nowotny.

De Braziliaan Lucio speelde 121 wedstrijden waarin hij 21 maal tot scoren kwam. Na zijn jaren bij Leverkusen maakte hij de overstap naar Bayern München. Juan, tevens Braziliaan, speelde 140 wedstrijden voor Leverkusen tussen 2002 en 2007.

Nowotny speelde 231 wedstrijden voor de club in tien jaar. Het middenveld van de Ultimate XII bestaat uit Zé Roberto, Ballack, Vidal, Kroos en Schneider. De Braziliaan Zé Roberto speelde een aantal jaar voor Leverkusen waarin hij af en toe tot scoren kwam. Ook Roberto vertrok naar München evenals Ballack.

Toni Kroos werd door de Münchener één seizoen uitgeleend aan Leverkusen. In dat seizoen speelde Kroos 43 wedstrijden waarin hij 10 treffers maakte. Bernd Schneider maakte het middenveld af. Hij speelde tussen 1999 en 2009 263 wedstrijden voor de club.

Kirsten en Kiessling zijn het spitsenduo en maken het elftal compleet. Der Schwatte speelde tussen 1990 en 2003 350 wedstrijden waarin hij 182 maal scoorde. Stefan Kiessling kwam in 2006 over van FC Nürnberg en speelde tot 2018 voor Leverkusen. In zijn twaalf jaar scoorde hij 131 doelpunten in 344 wedstrijden.