Wedden op België
Het Belgische voetbalelftal is enigszins te vergelijken met het Nederlands elftal. Zowel Oranje als de Rode Duivels hebben hele hoge pieken gekend maar ook diepe dalen. Er zijn perioden geweest waarin zowel Nederland en België Europees niets in de melk te brokkelen hadden, laat staan op het wereldtoneel. Ook het wedden op België heeft goede en slechte tijden gekend.
Het Belgische elftal heeft echter inmiddels een gouden generatie. De jacht op een trofee is geopend. Wedden op België is door hun goede prestaties nu ook populair geworden in Nederland.
Informatie over wedden op België
Een gokje op het Belgische nationale team kan goed uitpakken. De Rode Duivels zijn namelijk een gevaarlijke outsider geworden. Denk bijvoorbeeld aan een weddenschap Belgium to score, of een andere handicap die je kunt toepassen.
Kijk op voorhand goed of jouw weddenschap daadwerkelijk kans van slagen heeft. Als je een weddenschap inzet op een specifieke speler dan moet je er wel zeker van zijn dat hij ook daadwerkelijk speelt. Lees je daarom op voorhand goed in.
Wedden op België heeft iedere wedstrijd wel meer dan honderd mogelijkheden. Een aantal voorbeelden zijn:
- Wedden op winst, gelijkspel of verlies
- Correcte score
- Wedden met een handicap
- Over/onder weddenschap
- doelpuntenmakers
- Aziatische handicap
Bookmakers voor het wedden op België
We hebben bij wedwiki.nl de bookmakers uitgekozen die legaal hun diensten aanbieden in Nederland. Ga je wedden op België dan is een betrouwbare bookmaker een eerste vereiste.
Het is altijd slim om bij meerdere bookmakers een account aan te maken. Je kan dan altijd voor de hoogste odds kiezen en je pakt ook nog eens alle bonussen mee.
Wedden op België kun je per wedstrijd doen, maar tijdens of vooraf aan een toernooi kun je bij alle bookmakers ook een outright weddenschap plaatsen.
Spelers
België wordt voornamelijk gekenmerkt door keepers van wereldformaat. Jean Marie Pfaff (1986), Michel Preud’homme (1994) en Thibaut Courtois (2018) kregen allemaal de individuele gouden handschoen. De prijs voor de beste keeper van het wereldkampioenschap. België heeft natuurlijk ook andere grote spelers in hun nationale elf gehad.
De meeste records worden door de huidige gouden generatie verbroken. De recordinternationals zijn dan ook voornamelijk namen die nog actief, of recent gestopt zijn. Vertonghen, Hazard, Witzel, Alderweireld, Mertens, Kompany, en Lukaku bijvoorbeeld.
Lange tijd was Jan Ceulemans dé nationale grootheid in België. Hij speelde van 1977 tot 1991 in het Belgische elftal. In 96 duels scoorde Ceulemans 22 maal.
Prestaties op het WK
Tijdens het eerste WK van 1930 deden er zeer weinig Europese landen mee aan het WK. Uruguay was immers een zeer lange afstand om te overbruggen voor een voetbaltoernooi. Veel Europese landen zagen er daarom van af, behalve België. De Rode Duivels deden mee aan het invitatietoernooi.
Ze kwamen terecht in groep 4 samen met de Verenigde Staten en Paraguay. De eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten ging met 3-0 verloren. En ook de ontmoeting met Panama verliezen de Rode Duivels. België gaat terug naar huis.
In 1934 wordt het toernooi in Italië georganiseerd. Het toernooi wordt direct in een knock-out systeem gespeeld. België loot buurland Duitsland. Duitsland komt op voorsprong. Voorhoof maakt voor rust twee treffers voor de Rode Duivels. Hij is de eerste Belg die scoort op een WK-eindtoernooi. In de tweede helft weten de Duitsers vier treffers te maken. Conen schiet een hattrick voor de Duitsers binnen.
1938
Middels twee kwalificatiewedstrijden, waarbij de Belgen 1 gelijkspel spelen en eenmaal winnen, mogen ze deelnemen aan het toernooi in 1938. Dit keer wordt het WK in Frankrijk gehouden. Ook nu weer is er geen sprake van een groepsfase maar start het hoofdtoernooi in een knock-out wedstrijd.
België komt tegenover gastland Frankrijk te staan. Na 60 seconde staat het al 1-0 voor Frankrijk door een goal van Veinante. Het eindigt 3-1 in het Stade Olympique de Colombes. Na drie toernooien heeft België nog steeds geen wedstrijd gewonnen op een eindtoernooi.
Door de Tweede Wereldoorlog wordt er in 1942 en 1946 geen toernooi georganiseerd. Het is in 1950 de beurt aan Brazilië om het toernooi te organiseren. Veel landenteams weigerden deel te nemen vlak na de Tweede Wereldoorlog. België besloot zich terug te trekken uit het toernooi en nam ook geen deel aan het kwalificatietoernooi.
Terugkeer op het wereldtoneel
In 1954 doet België weer mee. Het toernooi wordt redelijk dicht bij huis georganiseerd. In Zwitserland. De Rode Duivels weten in de kwalificatie driemaal te winnen en een keer gelijk te spelen. Door deze prestaties kunnen ze deelnemen aan het hoofdtoernooi. De Belgen komen in de groep met Engeland, gastland Zwitserland en met Italië.
De eerste wedstrijd tegen Engeland is een spektakelstuk. De wedstrijd eindigt in 3-3 waardoor er verlenging wordt gespeeld. Ook daarin valt een doelpunt aan weerszijde. De wedstrijd eindigt in 4-4 en het is de eerste keer dat België een resultaat weet te behalen op een WK. De wedstrijd die volgt is de ontmoeting met Italië. De Italianen winnen gemakkelijk met 4-1. België mag weer terug naar huis.
Het kwalificatietoernooi voor Zweden 1958 gaat niet goed. België komt tekort om deel te mogen nemen aan het toernooi van ‘58. Ditzelfde gebeurt in ‘62 waar geen enkele kwalificatie wedstrijd gewonnen wordt. In 1966 wint België drie van de vijf wedstrijden maar verliezen ze in de play offs.
In 1970 kwalificeert België zich weer eens voor het hoofdtoernooi. België komt in de groep met gastland Mexico, de Sovjet Unie en met El Salvador. Alleen van laatstgenoemde wordt gewonnen waardoor de Rode Duivels tekort komen voor de tweede fase van het toernooi. In 1974 en 1978 weet België zich niet te kwalificeren.
Belgische glorietijd
Het toernooi van 1982 wordt gehouden in Spanje. De Rode Duivels hebben een prima kwalificatie toernooi en kennen een goed elftal. Jean Marie Pfaff op doel, De Schrijver, Baecke, Millecamps en Gerets achterin. Het middenveld bestaande uit Vancauteren, Coeck, Ceulemans en Vandersmissen. De twee spitsen Czerniatynski en Vandenbergh moesten voor de doelpunten zorgen. In de groepsfase treft België Argentinië, Hongarije en El Salvador.
In de eerste wedstrijd tegen het Argentinië van onder meer Diego Maradona verrassen de Belgen. Vandenbergh scoort de enige treffer dat duel. Ook de tweede wedstrijd tegen El Salvador wordt met 1-0 gewonnen. De wedstrijd tegen Hongarije eindigt in een 1-1 gelijkspel. België gaat voor het eerst in de geschiedenis naar de volgende fase van een toernooi.
In de tweede groepsfase komt België tegenover Polen en de Sovjet Unie te staan. Boniek maakt een hattrick in de eerste wedstrijd voor Polen. Ook de tweede wedstrijd verliest België waardoor ze zijn uitgeschakeld. Het is echter wel een zeer goede prestatie van België dat ze tot ver in het toernooi zijn gekomen.
Mexico ’86
In 1986 weet België zich te kwalificeren voor het toernooi in Mexico. België heeft wederom een goed team. België zit in groep B met Mexico, Irak en Paraguay. De Belgen weten 1 keer te winnen en en eenmaal spelen ze gelijk. De wedstrijd tegen gastland Mexico gaat verloren. In de knock-out fase krijgen ze te maken met de Sovjet Unie. Na een gelijkspel wordt er verlenging gespeeld. Daarin weet België uiteindelijk met 3-4 te winnen.
In de kwartfinale speelt België tegen Spanje. Wederom moet er verlenging gespeeld worden. Ditmaal loopt het zelfs uit op penalty’s. De Belgen winnen daarin uiteindelijk met 4-5. Pfaff pakt de elfmeter van Eloy en België mag naar de halve finale.
In de halve finale staan de Rode Duivels tegenover Argentinië. De wedstrijd wordt gedomineerd door Pluisje. De nummer 10 van Argentinië weet de enige twee doelpunten te maken deze wedstrijd. België ligt uit het toernooi en mag de troostfinale spelen. Na een gelijkspel verliest België de strijd om het brons met 2-4 tegen Frankrijk. Argentinië wordt uiteindelijk wereldkampioen.
De negentiger jaren
In 1990 komt België in de groepsfase van het toernooi in Italië. Via Spanje, Uruguay en Zuid Korea wordt een plek bemachtigd in de tweede fase. Aldaar maakt Engeland in de verlenging met 1-0 een einde aan de Belgische droom. Vier jaar later, tijdens het toernooi in de Verenigde Staten komt België de groepsfase met Nederland, Saudi Arabië en Marokko. De eerste wedstrijd tegen Marokko wordt met 1-0 gewonnen.
Ook de clash met Nederland wordt in het voordeel van de Rode Duivels beslist. De laatste wedstrijd tegen Saudi Arabië verliezen ze. België heeft genoeg punten om door te gaan naar de knock-out fase. Duitsland is de tegenstander. Rudi Völler maakt na zes minuten de 1-0. Grün maakt er voor de Rode Duivels 1-1 van maar nog voor rust staat Duitsland 3-1 voor. In de 90e minuut wordt de achterstand tot een doelpunt verkleind maar wederom moet België naar huis in de achtste finale.
Dichtbij huis
In 1998 wordt het WK dichtbij huis georganiseerd. Buurland Frankrijk neemt de organisatie voor zijn rekening. België komt wederom in de groep met Nederland. Mexico en Zuid Korea maken Groep E compleet. De eerste wedstrijd is Nederland – België. Deze wedstrijd eindigt in 0-0. De tweede wedstrijd wordt gespeeld tegen Mexico en eindigt in 2-2. Ook de laatste wedstrijd van de Rode Duivels eindigt in een gelijkspel. België heeft drie punten en komt daarmee te kort om door te stomen naar de achtste finale.
Het WK van 2002 start voor de Rode Duivels in groep H. Tegen gastland Japan wordt de eerste wedstrijd beëindigt met een stand van 2-2. De tweede wedstrijd tegen Tunesië eindigt in 1-1. De laatste wedstrijd tegen Rusland wordt gewonnen met 3-2. De Belgen mogen weer door naar de achtste finale. In de achtste finale komen ze tegenover een weergaloos Brazilië te staan. Brazilië is een van de favorieten voor de WK winst op dat moment. Rivaldo en Ronaldo zorgen voor de eindstand van 2-0. Later zal Brazilië het wereldkampioenschap winnen.
Een decennium van hoogte en dieptepunten
Tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK van 2006 worden er drie wedstrijden gewonnen, drie gelijkgespeeld en vier wedstrijden gaan verloren. Dit is uiteindelijk niet genoeg om deel te mogen nemen aan het toernooi dat in Duitsland wordt georganiseerd. Ook voor het toernooi van 2010 in Zuid Afrika wint België niet genoeg wedstrijden. Het is een tijd van nationale droogte in België want ook de Europese kampioenschappen moeten de Rode Duivels enige tijd missen.
Maar er staat langzamerhand een nieuwe generatie op. Namen als Kompany, Hazard, de Bruyne, Courtois, Vertonghen en Lukaku vormen de basis van een nieuw tijdperk in de Belgische voetbalgeschiedenis. De kwalificatie voor het toernooi van 2014 gaat magnifiek. Acht wedstrijden worden gewonnen en de overige twee eindigen in een salonremise. Met twee vingers in de neus eindigt België eerste in de kwalificatiepoule.
Op het hoofdtoernooi komen de Belgen in de groep met Algerije, Rusland en Zuid Korea. Ook hier eindigt het 3 uit 3 voor België. In de knock-outfase moeten de Rode Duivels het eerst opnemen tegen de VS. Er is extra tijd voor nodig om deze horde te overwinnen. In de kwartfinale staat België tegenover Argentinië. Higuain maakt in de achtste minuut de enige treffer van de wedstrijd. België strandt in de kwartfinale.
2018
Ook de kwalificatie voor het WK van 2018 in Rusland verloopt goed. Negen van de tien wedstrijden gewonnen en één gelijkspel. 43 doelpunten voor en maar zes tegen. In de groepsfase in Rusland komt België tegenover Engeland, Tunesië en Panama te staan. Wederom is het drie uit drie.
De knock-out fase wordt makkelijk gehaald. In de eerste ronde wordt Japan met 3-2 verslagen. Een zeer moeilijke wedstrijd die pas diep in de extra tijd door Chadli wordt beslist. In de kwartfinale wordt Brazilië verslagen. In de halve finale staat België tegenover Frankrijk. Samuel Umtiti maakt de enige goal en België moet de troostfinale spelen. Deze wordt nog wel gewonnen van Engeland waardoor de Rode Duivels voor het eerst een medaille mee naar huis mogen nemen.
Prestaties op het EK
België en het EK is geen fantastische combinatie. In 1960 speelt België niet mee. In 1964 en 1968 verzuimen ze zich te kwalificeren. 1972 is het jaar dat ze het EK zelf mogen organiseren en eindigen ze derde van de vier deelnemers. In 1976 kwalificeren ze zich niet.
Tijdens het EK van 1980 bereiken de Belgen hun hoogtepunt. In Italië komen de Rode Duivels in de poule met het gastland, Engeland en Spanje. Een zeer zware poule waar ze zich knap doorheen vechten. Tegen Engeland eindigt de eerste wedstrijd gelijk. Van Spanje wordt gewonnen en de laatste wedstrijd tegen de gastheren eindigt in de brilstand. België heeft evenveel punten als Italië maar gaat op doelsaldo als groepshoofd rechtstreeks naar de finale. De tegenstander is de andere groepswinnaar; Duitsland. De Duitsers trekken aan het langste eind. België pakt zilver.
In 1984 komt België in de groep met gastland Frankrijk, Joegoslavië en Denemarken. De Rode Duivels winnen de eerste ontmoeting met Joegoslavië maar krijgen in de tweede wedstrijd tegen Frankrijk flinke weerstand. Frankrijk wint met 5-0. In de laatste wedstrijd tegen de Denen komt België op een 0-2 voorsprong. Arnessen benut vlak voor rust een penalty en in de tweede helft komen de Denen helemaal terug. Elkjaer maakt in de 84e minuut de 3-2. Denemarken gaat door naar de volgende ronde in plaats van België.
Vanaf 1988
In 1988, 1992 en 1996 verzuimt België het wederom om deel te mogen nemen aan het Europees Kampioenschap. Terwijl ze wél deelnemen aan de WK’s van ‘82, ‘86, ‘90, ‘94, ‘98 en 2002. Het was dan ook wachten op het nieuwe millennium. Nederland en België mochten samen het EK organiseren in 2000. Hierdoor was België automatisch gekwalificeerd. België komt terecht in groep B, samen met Italië, Turkije en Zweden. De eerste wedstrijd tegen Zweden wordt in de eerste wedstrijd verslagen met 2-1. Totti en Fiore zorgen voor de overwinning van Italië op België. En ook de laatste wedstrijd, van Turkije, wordt verloren. België ligt uit het toernooi.
In 2004, 2008 en 2012 lukt het België wederom niet om zich te kwalificeren. Het toernooi van 2016 in Frankrijk is voor België een kans om zich te laten zien. In 2014 hadden de Rode Duivels een goede indruk achter gelaten op het wereldkampioenschap in Brazilië. Ze komen in de groep met Italië, Ierland en Zweden. De eerste wedstrijd van Italië gaat verloren.
Van Ierland en Zweden wordt gewonnen. In de knock-outfase staat België eerst tegenover Hongarije. Die worden met 4-0 verslagen. In de kwartfinale komen de Belgen tegenover Wales te staan. Nainggolan schiet de Rode Duivels op voorsprong maar uiteindelijk wint Wales verrassend met 3-1. België ligt er uit.
Veelgestelde vragen over wedden op België
Ja dat kan. Let er wel op of de bondscoach de wedstrijd niet gebruikt om spelers te testen. De mindere spelers opstellen kan invloed hebben op het resultaat.
Dat kan per wedstrijd verschillen. Houd onze tips in de gaten en doe zelf altijd onderzoek.
Alle bookmakers die je op onze site vindt, hebben een licentie in Nederland.