Wedden op bobsleeën

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op bobsleeën

Wedden op bobsleeën

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

In Nederland is wintersport niet zo populair als in Oostenrijk of Zwitserland. De bookmakers geven toch in Nederland de mogelijkheid om te wedden op bobsleeën. De landgenoten die op bobsleeën wedden, hebben meestal een binding met de sport. Tijdens de Olympische spelen zijn er ook leken die af en toe een gokje wagen op deze sport.

Waarop kun je wedden?

Bij het bobsleeën zijn er twee disciplines waarop je kunt wedden, namelijk de twee mans en de vier mans bob. De inzetten die je kunt doen zijn o.a de outright weddenschappen. Hierbij wed je op de winnaar van een toernooi. Bij de Olympische Spelen zou dat een weddenschap zijn op wie er goud wint in een bepaalde categorie.

Je kunt bij een wedstrijd ook head to head wedden. Dan gok je wie van twee teams het snelste over de finish komt. Als je bij de bookmaker deze sport selecteert dan komen alle weddenschappen overzichtelijk voor je in beeld.

Wat zijn de populaire toernooien?

Zoals gezegd zijn de Olympische Spelen het belangrijkste toernooi in de bobslee wereld. Teams werken jaren om op de spelen een goed resultaat neer te zetten. Naast het vele trainen wordt er ook veel tijd in het materiaal gestoken. Earodynamica en techniek kunnen net de paar honderste seconden uit maken die een team goud kunnen opleveren.

Gedurende een niet olympisch jaar zijn de belangrijkste wedstrijden de wereldbeker en en het wereldkampioenschap. Wereldbeker wedstrijden worden in de winterperiode bijna wekelijks gehouden en is er genoeg kans om te wedden op bobsleeën.

Hoe werkt het wedden bij een bookmaker?

Als je wilt wedden op bobsleeën dan moet je eerst een account aanmaken bij een bookmaker. Je zoekt dan aan de linkerkant naar de sport bobsleeën. Hier is ook een zoekfunctie voor te gebruiken.

Heb je de sport geselecteerd, dan zoek je naar de weddenschap die je wilt plaatsen. Door deze te selecteren open je een zogenaamde betslip en kun je het bedrag invullen waarmee je wilt wedden. Je kunt één weddenschap plaatsen maar als je wilt ook meerdere weddenschappen combineren.

Vervolgens is het afwachten en hopen dat het goede team wint. Bij winst kun je de deze uit laten betalen of gebruiken voor een nieuwe weddenschap.

Mobiel wedden op bobsleeën

Het leuke van het wedden op sport is dat je het 24/7 en overal kan doen. Op je mobiel zal je bij een bookmaker alle sporten kunnen zoeken. Je krijgt alle sporten alfabetisch te zien en bij de B vind je dan het bobsleeën. Vind je het niet, dan zou je nog bij wintersporten kunnen zoeken.

Profiteer ook van de extra bonussen die bookmakers vaak geven als je via je mobiele telefoon speelt.

Bijzondere omstandigheden

Bobsleeen is een buitensport en de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn bij het wedden. Het kan voorkomen dat een wedtrijd niet doorgaat of wordt verplaatst naar de volgende dag.

Bij een verplaatsing naar een ander tijdstip gaat je weddenschap gewoon mee en bij annulering van een wedstrijd krijg je het ingezette bedrag terug op de account gestort. Let op dat je een weddenschap zelf nooit kan terugtrekken.

Tips voor het wedden op bobsleeën

Zorg dat je alleen speelt als je verstand van deze sport hebt. Ben je niet thuis in het wedden op bobsleeën, dan moet je goede informatie zoeken voordat je je geld gaat riskeren.

Zoals bij het wedden op iedere andere sport is het goed beheren van je geld erg belangrijk. Zet niet al je geld op een weddenschap maar verdeel het risico. Vermijd zoveel mogelijk de combinatie weddenschappen en probeer verlies nooit in een klap goed te maken.

Bekijk welke teams er goed presteren op bepaalde banen. Ook het weer kan van invloed zijn op resultaten. Als het kouder is gaat een bob sneller en zal het het moeilijker zijn om door de bochten te komen. De ene stuurman kan hier beter mee omgaan dan de andere.

Bekijk het laatste nieuws voordat je gaat wedden. Is er een teamlid geblesseerd en moet deze worden vervangen. Zeker als een stuurman moet worden vervangen heeft dit grote invloed op het resultaat.

Kijk wedstrijden live zodat je de laatste informatie hebt voordat je een inzet plaatst.

Geschiedenis van het bobsleeën

In 1900 bedachten ze in Zwitserland het bobsleeën en de eerste regels ervoor. Het begon allemaal met drie mannen en twee meisjes in de slee. Later werden er afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke teams gemaakt.

De sport ontwikkelde zich in de loop der jaren. Vooral de techniek en aerodynamica zorgde voor steed snellere tijden. Ieder team had zijn eigen monteurs en die waren net zo belangrijk als de fysiek van de atleten. De technologie werd alsmaar beter en tegen het begin van de jaren 2000 zaten veel teams op ongeveer hetzelfde niveau.

Er worden zoals gezegd twee soorten wedstrijden gehouden op de Olympische Spelen, voor twee en voor vier personen in een slee. Dit geldt alleen voor de mannen. want vrouwen kennen maar 1 variant. Vanaf 2022 zal het single programma worden gepresenteerd. Dan zit er maar 1 persoon in de slee.

Regels bij het bobsleeën

De belangrijkste regels bij bobsleeën zijn niet moeilijk en zullen zelfs voor een beginner in deze sport duidelijk zijn. Er zijn teams met een verschillend aantal mensen. Ieder neemt deel in zijn eigen categorie. Sporters moeten in de kortste tijd naar de finish rijden. De bemanning moet bij de start zo snel mogelijk hun slee duwen. Zo geven zij een eerste versnelling.

Er is ook een stuurman die verantwoordelijk is voor het goed insturen van de bochten. Het starten en het sturen bepalen voor een groot deel hoe snel je gaat. Je krijgt tijden per race maar het kan ook zijn dat de tijden van 4 races bij elkaar worden opgeteld.

Veelgestelde vragen over wedden op bobsleeën

Wat zijn goede bookmakers voor het wedden op bobsleeën?

De bookmakers op wedwiki.nl hebben allemaal een licentie in nederland. Hier kun je veilig een weddenschap plaatsen.

Hoe kun je informatie inwinnen over bobsleeën?

De teams zijn allemaal actief op social media. Hier kun je de beste informatie vinden. Op de site van de IBSF vind je alle laatste resultaten.

Kun je een weddenschap op bobsleeën combineren met een weddenschap op voetbal?

Ja dat kan. Alle weddenschappen die bookmakers aanbieden kun je op een betslip combineren. De uitbetalingen kunnen hoog oplopen met een combinatie weddenschap, maar de kans om te winnen wordt ook kleiner.