Wedden op boksen

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op boksen

Wedden op boksen

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Boksen is één van de meest favoriete spektakels voor miljoenen sportliefhebbers van over de hele wereld. Een bokswedstrijd zit boordevol supersnelle actie van epische proporties, rivaliteit en heel veel bloed, zweet en vloeken.

Bokswedstrijden hebben niet alleen een hoog testosteron gehalte, ze zijn ook goed voor grote winsten. Ze behoren tot de best betaalde evenementen in de sportbranche en zijn in trek bij gokkers wereldwijd.

  • Soorten boks weddenschappen
  • Tips voor wedden op boksen
  • Vijf manieren om een bokswedstrijd te winnen
  • Wedden op boksen – FAQs

Soorten boks weddenschappen

Resultaat van de strijd: Deze weddenschap is vrij eenvoudig omdat je moet voorspellen wie van de twee boksers de wedstrijd zal winnen.

Wijze van overwinning: Je moet voorspellen welke bokser wint, samen met de methode van de overwinning. Straks meer over de verschillende manieren waarop een bokser de wedstrijd kan winnen. 

Gelijkspel: Net als bij de resultaat van de strijd, moet je voorspellen of de wedstrijd zonder winnaar eindigt. Ook moet je voorspellen of het een normaal gelijkspel wordt of en technisch gelijkspel.

Aantal rondes: Deze betreft het aantal rondes dat er gevochten wordt alvorens er een winnaar is. Meestal zijn het over/under weddenschappen, al dan niet met een Aziatische handicap. 

Tot het einde boksen: Dit is een favoriete weddenschap onder liefhebbers van boksen. Er zijn namelijk behoorlijk wat winstgevende quotes te vinden bij de bookmakers. Bij deze weddenschap zet jij geld in op de bokser die de wedstrijd wint zonder Knockout (KO), Technische Knockout (TKO) of diskwalificatie. In professioneel boksen is dat meestal na twaalf rondes. 

Tips voor wedden op boksen

Voordat we ingaan op de tips en strategieën, is het belangrijk te benoemen dat boksen veel overeenkomsten vertoont met andere individuele sporten, zoals vechtsporten, racen of zelfs tennis.

Gokkers moeten de sterke en zwakke punten van beide boksers beoordelen, en kijken naar hun conditie en eerdere ontmoetingen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met wat er precies op het spel staat, omdat boksers meestal voorzichtiger zullen zijn wanneer ze strijden om een ​​titel dan bij een entertainment show. 

Vechtstijl: Afgezien van de rechtshandige en linkshandige categoriën, zijn er vier algemeen aanvaarde soorten boks stijlen. De “Swarmer”, de “Slugger”, de “Boxer Puncher” en de “Counter Puncher”. Het is belangrijk om de stijl van beide vechters te kennen, omdat er specifieke moves zijn die zelfs een ervaren kampioen uit kunnen schakelen.

Gewicht: Zoals veel gokkers al weten, zijn er acht verschillende gewichtsklassen. Veel boksers zullen ofwel op gewicht komen, of afvallen, om te kunnen strijden tegen bepaalde boksers uit een andere klasse. Mocht dat zo zijn, dan gaat ervaring een grote rol spelen spelen. Een bokser heet namelijk meestal een paar gevechten nodig voordat hij zich echt kan aanpassen aan zijn nieuwe gewichtsklasse. Daarnaast kan een gewichtsafname leiden tot verlies van spieren, terwijl het toevoegen van massa net zo min garant staat voor meer kracht.

Psychologie: Dit is een belangrijk aspect van vrijwel elke individuele sporter. Het is aan te raden grondig onderzoek doen naar de aanloop van elk gevecht en kijken of de twee boksers bijvoorbeeld een wrok jegens elkaar koesteren. Onervaren vechters worden vaak verleid tot een agressieve aanpak, maar kunnen vrij vroeg vermoeid raken tegen mondige tegenstanders.

Risico spreiden: Om succesvol te zijn met het wedden op boksen, moet je je onderzoek richten op verschillende gokmarkten. Dit maakt het mogelijk betere voorspellingen te doen en waardevolle quotes te vinden in onverwachte hoeken. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om een ​​winnaar te kiezen uit twee ervaren boksers die van dezelfde stijl houden. In dat geval kan een “tot het einde boksen” weddenschap erg winstgevend zijn.

Vijf manieren om een bokswedstrijd te winnen

Voordat je gaat wedden op een bokswedstrijd, is het belangrijk om de regels van de sport te kennen. Een schijnbaar onbeduidende beslissing kan de uitkomst van de wedstrijd zomaar beïnvloeden. Een bokser kan de wedstrijd op vijf manieren winnen:

Knockout (KO): De bokser slaagt erin zijn tegenstander uit te schakelen zodra die meer dan tien seconden op de grond blijft liggen. 

Diskwalificatie: Een tegenstander wordt gediskwalificeerd na een illegale treffer zoals met de elleboog, knie of onder de gordel. 

Technische knock-out (TKO): De scheidsrechter beslist hiertoe als het te gevaarlijk is om door te boksen vanwege overmatig letsel of bloedingen.

Technische beslissing: Als een gevecht tot de laatste ronde doorgaat, is het aan de drie scheidsrechters om een bokser tot winnaar uit te roepen. Zij baseren dit op de toegekende punten aan het einde van elke ronde. De meerderheid van de drie stemmen geldt bij een technische beslissing.

De handdoek in de ring gooien: Dit is een van de meest iconische beelden van een boksring. Deze methode wordt vaak door coaches gebruikt als laatste redmiddel om een ​​ernstig letsel of een levensbedreigende situatie voor zijn bokser te voorkomen. In dit geval geeft de bokser zich over aan zijn opponent. 

FAQ

🥊 Wat is een technisch gelijkspel?

Het komt niet vaak voor. Een technisch gelijkspel is aan de orde als de scheidsrechters de bokswedstrijd stoppen voor de 5e ronde omdat een bokser gewond raakt door een overtreding. 

🥊 Hoe worden punten gescoord bij boksen?

Aan het einde van elke ronde beoordelen de juryleden hoe elke bokser presteerde volgens een 10 puntensysteem. De winnaar krijgt 10 punten. De verliezer van de ronde krijgt standaard 9 punten min één punt voor elke keer dat hij neergeslagen is. 

🥊 Is wedden op boksen legaal?

Nederlanders mogen legaal wedden op bokswedstrijden bij Europese bookmakers met een licentie in één van de Europese lidstaten. 

🥊 Waar kan je het beste wedden op boksen?

Bij de betere online bookmakers kan je doorgaans wedden op nationale en  internationale bokswedstrijden. Check onze bookmaker reviews voor meer informatie hierover. 

Nieuws