Wedden op Borussia Mönchengladbach

  • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Borussia Mönchengladbach

Wedden op Borussia Mönchengladbach

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 oktober 2021
  • Leestijd: 8 minuten

Borussia Mönchengladbach is een club met relatief veel Nederlandse aanhang. Mönchengladbach ligt ook niet ver van de Nederlandse grens verwijderd. De club heeft voornamelijk haar strepen verdiend in de jaren ‘70 waar de club prijzen pakte in Duitsland en in Europa imponeerde.

Inmiddels is Mönchengladbach een goede subtopper geworden in de Duitse competitie met her en der een uitschieter qua prestaties. Mönchengladbach is geregeld Europees te bewonderen, voornamelijk in de UEFA Europa League. De club heeft vaak een leuk team met talentvolle spelers. Met meer dan 1000 fanclubs is het een van de meest geliefde clubs van Duitsland. 

Een weddenschap op Borussia Mönchengladbach

Bij deze club is het belangrijk om naar de statistieken van de laatste weken te kijken. Vooral omdat de prestaties per seizoen nogal kunnen verschillen. Bij het voetbalwedden is het wel belangrijk om te weten dat er meer weddenschappen zijn dan alleen winst, gelijk en verlies.

De bookmakers bieden iedere wedstrijd van Borussia Mönchengladbach wel honderd verschillende weddenschappen aan. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Over / onder weddenschap

Correcte score weddenschap

Welke speler scoort?

Wedden op corners

Wedden met een Aziatische handicap

Wedden op gele en rode kaarten

Dus naast de vele competities en ploegen zijn er per wedstrijd vele inzetmogelijkheden te vinden. Probeer de inzetten met de beste quotes te vinden. De quoteringen kunnen ook per bookmaker verschillen en daarom is het belangrijk om de aanbieders met elkaar te vergelijken.

Het ontstaan van Borussia Mönchengladbach

Op 1 augustus 1900 ziet Borussia Mönchengladbach het levenslicht. De club bestaat inmiddels uit een voetbalafdeling met jeugd- en vrouwenelftallen een handbal en tafeltennis afdeling. Op 17 november 1899 wordt de vereniging opgericht met de naam FC Borussia, Borussia duidt op de Latijnse naam voor Pruisen waar Mönchengladbach vanaf 1815 onderdeel van was.

In 1900 sloot FC Borussia zich aan bij de Katholieke ‘Jüngelings-Congregation’ in het stadsdeel Eicken aan. Aldaar hadden ze de beschikking over een voetbalveld en wordt de voetbalclub Borussia 1900 opgericht. Na een paar potjes te hebben gespeeld worden ze toegelaten in de regionale competitie. Na juridische onenigheid wordt de club in 1910 geregistreerd als dertigste vereniging in het register als Borussia 1900 M.gladbach.

In 1911 wint Borussia het kampioenschap waardoor ze de Westduitse kampioensronde mogen spelen. Kölner BC 01. (later 1. FC Köln) won van Borussia maar desalniettemin zorgde de deelname voor bekendheid van Mönchengladbach. In 1914 wordt stadion “de Kull” gebouwd, de club zelf kan dit nog niet financieren dus bekostigen ze een deel van de accommodatie door aandeelbewijzen te verkopen.

Oorlog

Door de Eerste Wereldoorlog viel de stadionontwikkeling deels in het water. Veel Duitsers werden opgeroepen om te dienen. Na de oorlog wordt in 1919 het Westdeutsches Stadion geopend. Het is een stadion met afvoer, kassahuisjes en hekken.

Borussia ging samen met turnvereniging Germania 1889 en de fusie leidde in 1920 tot de eerste grote prestatie. Borussia staat in de finale tegenover Kölner BC 01 en wint na verlenging met 3-1. In de kwartfinale van de nationale eindronde vielen ze uit tegen SpVgg Fürth. In ‘29 wordt het Rheinbezirksmeisterschaft gewonnen maar gaan ze in de Westdeutschen Meisterschaft onderuit tegen Schalke 04.

Gauliga

De NSDAP zorgt voor een nieuwe competitieopzet. De zogeheten Gauliga is de nieuwe opzet van het Duitse voetbal, hierin zijn Joden niet welkom en wordt het Führerprinzip ingevoerd. Er worden ook veel fusies doorgevoerd en zo wordt Sport-Club 1894 e.V gedwongen samengevoegd met Mönchengladbach.

Het ging in deze tijd niet goed met Mönchengladbach en ze degraderen naar de Bezirksliga. Ondanks de slechte prestatie wordt tijdens de spelen van ‘36 in Berlijn aanvaller Heinz Ditgens geselecteerd voor het Olympisch team. 

Na de Tweede Wereldoorlog

Het Bökelbergstadion werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als tankfabriek. Met hulp van de Britten richt de club het stadion weer in voor wedstrijden. De eerste wedstrijd na de Tweede Wereldoorlog wordt in 1946 gespeeld. Ze zitten nog niet in de hoogste klasse en het duurt even voordat Borussia naar de hoogste klasse promoveert.

In 1949/1950 eindigt Mönchengladbach als vicekampioen en komen ze in de Oberliga West terecht. Mönchengladbach eindigde 14 op de lijst tijdens het debuutseizoen. In de wedstrijd tegen Dortmund (0-5 verlies) hadden de tegenstanders een niet speelgerechtigde speler opgesteld. Hierdoor werd beslist dat Mönchengladbach won met 0-0.

Deze wedstrijd telde niet mee voor degradatiewedstrijden. Hierdoor moest Mönchengladbach een play-off spelen tegen Alemannia Aachen. Deze wedstrijd zou beslissen wie er nog deel mocht nemen aan de daadwerkelijke play off. Mönchengladbach verloor de wedstrijd en ging naar de 2. Liga West. Hierdoor verlieten veel spelers de club.

De blijvende spelers zorgde direct voor promotie. In ‘53 was de veertiende plek genoeg om aan te blijven in de Oberliga. Financiële problemen zorgde ervoor dat het Bölkenbergstadion verkocht moest worden en ze er op huurbasis gingen spelen. In 1957 eindigt Mönchengladbach met 112 tegentreffers stijf onderaan. Ze degraderen dan ook naar de 2. Liga. Het seizoen eindigt dramatisch, een schamele 1.000 mensen komen nog naar het stadion in plaats van de 25.000 aan het begin van het seizoen.

Één seizoen later krabbelen ze weer op en promoveren ze wederom. Langzamerhand wordt de stijgende lijn ingezet. Ook het toeschouwersaantal gaat gestaag omhoog en met een gemiddelde van 15.125 wordt een record gevestigd. 

Prijzen

In 1960 wint Borussia Mönchengladbach in de halve finale van HSV. Karlsruher SV is de andere finalist. In de finale winnen Die Fohlen met 3-2 waardoor de DFB Pokal in de prijzenkast wordt toegevoegd. Het is de eerste grote prijs voor de club. Mönchengladbach degradeert en promoveert net op tijd terug.

In 1965 winnen ze de promotieronde via de 2. Oberliga West. Ze mogen deelnemen aan de nieuwe Duitse competitie, de Bundesliga. In 1965/66, het eerste seizoen, eindigen Die Fohlen op de dertiende positie. In de seizoenen die volgen zit er een stijgende lijn in. Vervolgens eindigen ze in 1967 achtste, in 1968 en 1969 derde.

In 1970 wordt Borussia Mönchengladbach kampioen van Duitsland. Met 23 gewonnen partijen wordt de titel behaald. In 1971 wordt de titel geprolongeerd. De strijd met Bayern München is ieder seizoen eentje om van te genieten. In 1972, ‘73 en ‘74 wint Bayern München de titel daar waar in 1973 Mönchengladbach de DFB Pokal wint. In 1974, ‘75 en ‘76 gaan Die Fohlen er met de Bundesliga vandoor.

En in 1975 wordt ook de UEFA Cup gewonnen. Via SSW Innsbruck, Olympique Lyon, Real Zaragoza, Banik OKD Ostrava en 1. FC Köln wordt de finale bereikt. FC Twente staat in de finale tegenover de Duitsers. In Mönchengladbach wordt het uiteindelijk 0-0. Tijdens de terugwedstrijd komt Mönchengladbach al snel op voorsprong en via een hattrick van Heynckes winnen ze met 1-5.

In 1979 staat Borussia Mönchengladbach wederom in de finale van de UEFA Cup. Ditmaal is Rode Ster Belgrado de tegenstander. Mönchengladbach. Ivan Jurisic maakt een eigen doelpunt waardoor de 1-1 op het bord komt te staan. In de terugwedstrijd wint Mönchengladbach met 1-0 door een goal van Simonsen. In 1980 staan ze voor de derde keer in de finale maar trekt landgenoot Eintracht Frankfurt aan het langste eind. Borussia wint de thuis ontmoeting met 3-2 maar doordat Eintracht met 1-0 in Frankfurt wint mogen ze de winst op basis van uitdoelpunten vieren. 

Middenmoot

Na de successen van de jaren 70 zijn de tachtiger jaren magerder. Er wordt in 1984 een finale van de DFB Pokal gehaald maar die wordt met 7-6 verloren op penalty’s. Rivaal Bayern München grijpt de cup.

In 1992 staat Mönchengladbach wederom in de finale. Ditmaal is Hannover 96 de tegenstander. Ook ditmaal moeten er strafschoppen genomen worden om een winnaar te bepalen. Hannover wint met 4-3. In de Bundesliga bungelt Mönchengladbach tussen linker en rechter rijtje.

In 1998 bereiken ze een dieptepunt, door een achttiende plaats degraderen die Fohlen naar de 2. Bundesliga. 21 duels worden er verloren in dat seizoen. In de 2. Bundesliga wordt de vijfde positie behaald. Topschutter van dat seizoen is Arie van Lent. De Nederlander maakt 19 doelpunten.

In 2001 promoveert Mönchengladbach weer terug naar de Bundesliga. Ze eindigen op de tweede positie. Arie van Lent scoort nu 14 maal. Vijf seizoenen blijft Mönchengladbach in de Bundesliga maar in 2007 degraderen ze opnieuw naar de 2. Bundesliga. Ditmaal keren ze direct terug in de hoogste Duitse voetbalklasse.

Recente geschiedenis

Borussia Mönchengladbach is een subtopper geworden. Ze eindigen geregeld in de top 5 en hebben uitschieters naar boven en beneden toe. In de DFB Pokal doen ze redelijke zaken maar het behalen van de finale is echt een uitzondering.

Daarnaast speelt Mönchengladbach Europees veelal in de UEFA Europa League. Via de Champions League ligt de route naar Europa League na de winterstop vaak open. Het doel is om middels leuk voetbal op een positie te eindigen die Champions League voetbal voorziet. De concurrentie om P4 in Duitsland is erg sterk. 

Spelers

Berti Vogts heeft de meeste wedstrijden in het shirt van Borussia Mönchengladbach gespeeld. Met 419 wedstrijden staat hij bovenaan de lijst. Jupp Heynckes wist de meeste doelpunten te scoren. Hij schoot 195 maal raak voor Die Fohlen.

Andere bekende spelers zijn Herbert Wimmer, Günter Netzer, Rainer Bonhof, Allan Simonsen, Lothar Matthäus en Patrick Anderson. Nederlandse spelers die voor Mönchengladbach uitgekomen zijn; Arie van Lent, Patrick Paauwe, Niels Oude Kamphuis, Quido Lanzaat, Berthil ter Avest, Max Huiberts, Erik Willaarts, Marcel Meeuwis, Tobias Levels en Luuk de Jong.  

Leuk weetje

Op 30 januari 1955 speelt Borussia Mönchengladbach tegen Borussia Dortmund. Tijdens de rust staat het 4-2 in het voordeel van Mönchengladbach. Maar in de tweede helft werden er wederom zes doelpunten gescoord. Het eindigt uiteindelijk 6-6 en is daarmee het meest doelpuntrijke gelijkspel uit de geschiedenis van de club. Ewald Nienhuis maakte een hattrick voor Mönchengladbach.

Faq

Bieden alle bookmakers de wedstrijden van Mönchengladbach aan?

Alle door ons geselecteerde bookmakers hebben de Duitse wedstrijden in hun pakket. Door bij ons een account aan te maken ben je ook verzekerd van een bookmaker met een licentie in Nederland.

Kun je wedden op een kampioenschap van Borussia Mönchengladbach?

Als je bij een bookmaker naar de betreffende competitie gaat vind je onder het kopje “outright” deze weddenschap.

Wat is wedden met een handicap?

Hierbij geef je een van de twee ploegen een virtuele voorsprong. De quotes liggen een stuk hoger bij het wedden met een handicap en zijn daarom aantrekkelijk voor veel gokkers.

Nieuws