Wedden op Brazilië
Brazilië wordt gezien als hét mondiale voetballand. De Engelsen vonden het voetbalspel uit en begonnen het te spelen maar de Brazilianen maakte het een genot om te aanschouwen. Brazilië is het meest succesvolste voetballand aller tijden. Iedere generatie weten de Brazilianen talent na talent voort te brengen.
Ze worden ondergebracht in de beste competities van Europa en winnen prestigieuze prijzen. Een gokje op deze grootmacht is daarom vaak een verstandige beslissing.
Weddenschap op Brazilië
Een weddenschap op de kanarievogels is nooit een slecht idee. In het merendeel van de wedstrijden zijn de geel-blauwen favoriet. Een odd op de overwinning kan dus tegenvallen. Je kunt hierom wedden op Brazilië -1 of Brazilië -2. Je zet het land dan op een virtuele achterstand. Wint Brazilië dan met 3-0 dan heb je met de weddenschap -2 dus de bet gewonnen. Via jouw weddenschap wint Brazilië met 1-0.
Een over/under weddenschap is ook een goede optie bij de Brazilianen. Als de kanarievogels heel aanvallend gaan voetballen dan kunnen er redelijk wat doelpunten vallen. Natuurlijk kun je ook op individuele kwaliteiten inzetten.
Spelers

Arthur Friedenreich was een Duits-Braziliaans voetballer die in de begintijd van de selecao een zeer belangrijke rol vervulde. De donkere speler moest zijn huid insmeren met meel en zijn kroeshaar glad stijlen om een lichte huidskleur te krijgen. Dit had te maken met de bevelen die de Braziliaanse president gaf. Er mochten geen donkere spelers deelnemen in de nationale selectie. Toen er openlijk protesten waren en Brazilië het kampioenschap niet won met deze selectie trok Epitacio da Silva Pessoa zijn beslissing in.
Door de strijd met de binnenlandse voetbalbonden miste Friedenreich het toernooi van 1930 in Uruguay. In totaal zal hij tot 23 interlands komen waarin de spits tien maal weet te scoren. Dan zijn er nog de vedettes die iedereen kent; Leônidas, Pelé, Garrincha, Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo, Sócrates, Kaká, Roberto Carlos, Tostao en zo kan de lijst nog flink doorgaan.
Brazilië op wereldkampioenschappen
In de 19e eeuw werd het voetbalspel in Engeland steeds groter. Het duurde enkele decennia tot mondiaal het voetbalspel in de armen gesloten werd. De Brazilianen speelden in 1914 hun eerste interland. In Fluminense kwam de Engelse club Exeter City op bezoek. Aangezien de wedstrijd tegen een clubteam werd gespeeld werd deze niet erkent en dus moest de eerste officieel erkende interland nog gespeeld worden.
Dit gebeurde enkele maanden later tegen Argentinië, de andere Zuid-Amerikaanse grootmacht. De Argentijnen wonnen met 3-0. In 1930 wordt het eerste wereldkampioenschap georganiseerd door de FIFA. Voor die tijd won Brazilië zes maal de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen en in 1924 en 1928 Olympisch goud. In Uruguay verliep het anders. De voetbalbonden van Rio de Janeiro en Sao Paulo maakten het leven van elkander zuur. Dit resulteerde in een gehavende selectie waar bijvoorbeeld sterspeler Arthur Friedenreich in ontbrak. Het toernooi eindigde dan ook snel.
Het Braziliaanse leed
In 1934 ging het niet veel beter. De eerste wedstrijd tegen Spanje was direct een knock-out wedstrijd. Toen het na 30 minuten al 3-0 voor de Spanjaarden stond was er niet veel meer te doen. Leonidas scoorde nog wel de 3-1 maar de uitschakeling was een feit. In 1938 ging het beter. De eerste wedstrijd was een spektakelstuk. Het debuterende Polen maakte er een schiettent van die na verlenging met 6-5 in het voordeel van de Brazilianen eindigde. Tsjecho-Slowakije volgde in de daaropvolgende wedstrijd. In de halve finale werd van Italië verloren. Het brons werd nog wel veilig gesteld ten koste van Zweden in de troostfinale. Leonidas wordt topscorer van het toernooi met zeven doelpunten. .
1950
In 1950 waren de Brazilianen favoriet voor de overwinning in de groep. De eerste groepsfase werd dan ook gemakkelijk overleefd. In de tweede groepsfase werd er erg gemakkelijk van Spanje en Zweden met respectievelijk 7-1 en 6-1 gewonnen. De wedstrijd tegen Uruguay zal de boeken ingaan als Maracanazo. Ruim 200.000 bezoekers kijken in Maracana naar hun helden die vervolgens van Uruguay verliezen.
Brazilië was heel dicht bij de titel en waren ook de torenhoge favoriet. Echter is het Uruguay dat met de titel aan de haal gaat. De witte Braziliaanse shirts worden ingeruild voor het inmiddels iconische geel-blauw. Vier jaar later wordt er in Zwitserland met een compleet ander elftal gespeeld. Joegoslavië wordt verslagen maar dan volgt de wedstrijd tegen het dominante Hongarije. De Hongaren waren al vier jaar onverslaanbaar. De wedstrijd zal uitlopen tot een verschrikkelijke schoppartij die toepasselijk de slag van Bern zal worden genoemd.
Na een, in Braziliaanse optiek, onterechte penalty voor Hongarije in de tweede helft slaat de wedstrijd om in een schoppartij. Er vallen drie rode kaarten en zelfs nadat Hongarije de wedstrijd had beslist kwamen er Brazilianen de Hongaarse kleedkamer binnen om te matten. De slag van Bern had zo’n prachtige voetbalwedstrijd moeten worden maar mondde uit in een smerige wedstrijd.
Na regen komt zonneschijn
In 1958 heeft Brazilië wederom een prachtig team. Met spelers als Vavá, Garrincha, Didi en Pelé hebben de Brazilianen flinke vedettes in de selectie zitten. De groepswinst werd makkelijk binnengehaald. Vervolgens wordt er gewonnen van Wales. In de halve finale verslaan de kanarievogels Frankrijk met een overtuigende 5-2. De finale wordt gespeeld tegen Zweden. Ook deze wedstrijd eindigt in 5-2. Brazilië is wereldkampioen. De pijn van de finale tegen Uruguay is een beetje verzacht. Grootmacht Brazilië heeft een wereldtitel.
Ook in 1962 heeft Brazilië een fabelachtig team. Pelé is inmiddels een volwassen speler geworden en mag zich met de grote der aarden gaan vergelijken. Ook tijdens dit toernooi wordt Brazilië groepswinnaar. Engeland en Chili worden gepasseerd op weg naar de finale. De tegenstander is Tsjecho-Slowakije. Armadillo, die speelde sinds Pelé geblesseerd was geraakt, scoorde in de 17e minuut de gelijkmaker nadat Tsjecho-Slowakije op voorsprong was gekomen. 1-1 is de ruststand. In de tweede helft weten Zito en Vavá het net te bereiken en pakt Brazilië de titel.
1966
In 1966 wilde Brazilië het eerste land worden die driemaal achter elkaar wereldkampioen werd. Ze komen in de groepsfase met Portugal, Hongarije en Bulgarije. Tegen de Bulgaren weet Brazilië te winnen. Maar tegen Hongarije en het Portugal van Eusebio moeten de Braziliaanse vedettes hun meerdere erkennen. Twaalf jaar lang was Brazilië ongeslagen gebleven, de laatste keer dat ze verloren op het wereldtoneel was van Hongarije tijdens de slag van Bern. Brazilië eindigt als derde in de poule en is uitgeschakeld. 1966 is een jaar om snel te vergeten.
In 1970 staat er een nieuw Brazilië opgesteld. De oude vedettes worden ingewisseld voor nieuw talent. De verjonging slaagt en Brazilië behaalt wederom de finale. Italië wordt daarin met 4-1 verslagen. De kanarievogels worden driemaal in vier toernooien kampioen, een uitzonderlijke prestatie. Jairzinho scoort in iedere wedstrijd tijdens het WK van ‘70.
1974
Omdat Brazilië dus driemaal wereldkampioen werd in vier toernooien waren de verwachtingen voor het WK van 1974 hooggespannen. Het toernooi werd in West-Duitsland georganiseerd en de Brazilianen komen in de groep met Joegoslavië, Schotland en Zaïre. Brazilië had één doelpunt meer dan de Schotten waardoor ze doorgingen naar de tweede groepsfase. Daar troffen de kanarievogels de DDR, Argentinië en Nederland.
Van De Oost-Duitsers en Argentinië wordt gewonnen maar Oranje is te sterk voor de Brazilianen. Hierdoor speelt Brazilië de troostfinale tegen Polen. Door een goal van Lato wordt er ook nog naast het brons gegrepen. Een toernooi met een bittere nasmaak. In 1978 is het wederom kiele-kiele. Brazilië weet zich nipt te kwalificeren voor de tweede groepsfase. In de tweede groepsfase komt Brazilie tegenover Argentinië, Peru en Polen te staan. Door het gelijkspel tussen de beide zuid-Amerikaanse landen was de laatste wedstrijd cruciaal. Beide teams wonnen. Maar aangezien Argentinië met 6-0 van Peru won mochten zij naar de finale en Brazilië naar de troostfinale.
matchfixing
De ontmoeting tussen Argentinië en Peru rook naar matchfixing en voornamelijk de in Argentinië geboren keeper van Peru kreeg het achteraf zwaar te verduren. De troostfinale werd gewonnen door Brazilië. Ze versloegen Italië met 2-1. Het brons werd meegenomen maar ook deze prijs smaakt zuur.
1982
Vier jaar later in 1982 hadden de kanarievogels wederom een prachtig elftal. De tweede groepsfase werd behaald en er werd gewonnen van Argentinië. De laatste wedstrijd tegen Italië maakte uit welk team naar de knock-out ging. Paolo Rossi zorgde voor drie doelpunten aan Italiaanse zijde. De twee treffers die Brazilië daar tegenover zetten waren niet genoeg. Italië ging naar de halve finale en wint later het toernooi. In 1986 wint Brazilië de drie groepswedstrijden. In de achtste finale wordt Polen met 4-0 verslagen.
Vervolgens stuiten ze op Frankrijk. 1-1 na 120 minuten zorgt voor een strafschoppenserie. Socrates mist de eerste voor Brazilië. Als Platini de vierde voor Frankrijk mist komt alle druk op Julio Cesar te staan. Hij bezwijkt onder de druk en omdat Fernandez de vijfde voor Frankrijk wél benut winnen de Fransen de wedstrijd. In 1990 wint Brazilië de drie groepspotjes. Vervolgens moet er worden gespeeld tegen Argentinië. Een doelpunt van Caniggia in de ‘80e minuut zorgt voor het einde van het toernooi van de Brazilianen.
Finale na finale
In 1994 speelt het toernooi zich af in de Verenigde Staten. De groepsfase van het WK wordt overleefd en via gastland de VS, Nederland en Zweden komt Brazilië in de finale terecht. Aldaar staat oude bekende Italië op het programma. De wedstrijd eindigt in 0-0. Strafschoppen moeten worden genomen. Dit was de eerste keer dat het wereldkampioenschap werd beslist vanaf de stip. Zowel Marcio Santos als Baresi miste de eerste strafschop. Als de vierde én de vijfde penalty van Italië worden gemist vervalt de vijfde Braziliaanse strafschop. Brazilië is voor de vierde keer wereldkampioen.
Ook vier jaar later wordt de finale gehaald. Ditmaal is Frankrijk de tegenstander. De Fransen spelen in het eigen Stade de France waar 80.000 mensen de wedstrijd bekijken. Frankrijk is het hele toernooi al soeverein en wint de wedstrijd tegen Brazilië met 3-0. Zinedine Zidane en Petit tekenen voor de doelpunten. In 2002 vindt het wereldkampioenschap plaats in Zuid-Korea en Japan. Brazilië weet wederom de finale te bereiken en staat tegenover Duitsland. Ronaldo Lima is man van de wedstrijd en scoort de 0-1 en de 0-2. Brazilië is voor de vijfde maal wereldkampioen en sluit het WK van 2002 af met alleen gewonnen wedstrijden. Ronaldo is topscorer met acht doelpunten.
2006
In 2006 komt er een einde aan de ‘finalereeks’ van de Brazilianen. Ze overleven de groepsfase en winnen van Ghana. Vervolgens is Frankrijk in de kwartfinale nét te sterk. Thierry Henry zorgt voor de enige goal deze wedstrijd. In 2010 is het een soortgelijk verhaal. De groepsfase overleven de Kanarievogels. Chili wordt in de achtste finale verslagen en in de kwartfinale is Nederland te sterk. De kopbal van de 1 meter 70 grote Wesley Sneijder doet Brazilië de das om.
2014
Het toernooi van 2014 wordt georganiseerd door de vijfvoudig kampioen zelf. Brazilië bouwt nieuwe stadions, ondanks de erbarmelijke armoede, en faciliteert het toernooi. Er is kritiek maar ook hoop en vreugde. Voetballand Brazilië moet zichzelf verkopen. De groepsfase sluit Brazilië af als groepshoofd met een beter doelsaldo dan Mexico. In de achtste finale wordt Chili op uiteindelijk strafschoppen verslagen. Tijdens de kwartfinale wordt Colombia met 2-1 opzij gezet.
In de halve finale staat Brazilië tegenover Duitsland. Het zal een wedstrijd worden die zowel de Duitsers als de Brazilianen niet snel zullen vergeten. Duitsland vermorzeld Brazilië door ze met 7-1 te vernederen. Als een lammetje werd Brazilië naar de Duitse slager gebracht. Brazilië speelde de wedstrijd om de derde plek tegen Nederland. Maar ook deze wedstrijd ging roemloos verloren. Nederland pakt het brons en Brazilië druipt af. Vier jaar later is Brazilië wederom groepshoofd. Het wint van Mexico in de achtste finale maar moet haar meerdere erkennen tegen de Belgen in de kwartfinale.
Brazilië in de Copa América
De Copa America is vergelijkbaar met het Europees Kampioenschap. Dit toernooi wordt sinds begin 20e eeuw georganiseerd. Brazilië is iedere editie één van de titelfavorieten. In 1919 werd er voor het eerst gewonnen. In 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007 en 2019 was Brazilië wederom de sterkste van het toernooi. De medaillespiegel is gigantisch want er werden ook heel wat verloren finales gespeeld en troostfinales gewonnen.