Wedden op cricket

 • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op cricket

Wedden op cricket

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 30 oktober 2021
 • Leestijd: 6 minuten

Je zou het in Nederland niet zeggen, maar cricket is een populaire sport om te spelen en om op te wedden. Met name in India, een land met 1,5 miljard mensen, is cricket volkssport nummer een.

In Nederland is de sport onder de meeste mensen nog niet zo bekend. Ben jij een kenner van cricket, dan liggen hier misschien wel kansen om te gaan verdienen met het wedden op cricket.

Bookmakers voor wedden op cricket

Zeker omdat cricket in de bakermat Engeland ook populair is kun je bij de bookmakers altijd wel een weddenschap vinden die met cricket te maken heeft. Wedstrijden van over heel de wereld worden aangeboden.

Ga je wedden op cricket zorg dan dat je een bookmaker kiest die een licentie in Nederland heeft. Dat wil zeggen dat je dan veilig en vertrouwd kunt wedden en dat je zeker bent van uitbetalingen als je winsten maakt.

We hebben op onze site reviews van alle legale bookmakers en we beoordelen ze op verschillende punten.

 • Kun je wedden op cricket?
 • Welke bonussen worden er aangeboden?
 • Zijn de odds hoog genoeg.
 • Aanbod andere sporten.
 • Is de site overzichtelijk?
 • Kun je ook mobiel gokken?
 • Is er een goede klantenservice?
 • Snelheid van uitbetalen.
 • Stortingsmogelijkheden.

Soorten inzetten bij wedden op cricket

Net zoals bij het wedden op voetbal zijn er bij cricket veel verschillende weddenschappen. We zetten er een paar voor je op een rij.

 • MATCH WINNER 2-WAY – Dit is een weddenschap op wie de wedstrijd gaat winnen.
 • MATCH WINNER 3-WAY – Hier voorspel je ook wie de wedstrijd zal winnen, maar is de mogelijkheid van een gelijkspel ook toegevoegd.
 • OPENING PARTNERSHIP – Deze weddenschap is simpelweg een weddenschap op welk team de meeste runs scoort voordat ze hun eerste wicket verliezen. In Test match cricket is de weddenschap gebaseerd op welk team de meeste runs scoort voordat ze een wicket verliezen in de eerste inning van de wedstrijd.
 • FIRST INNINGS LEAD – Welke ploeg leidt er na de eerste inning.
 • TOP RUN SCORER – Welke speler maakt de meeste runs.
 • TOP WICKET TAKER -Welke speler raakt de meeste wickets.

Verschillende soorten cricket

Je kunt onderscheid maken in drie soorten cricket. De erkende variaties die door de ICC (International Cricket Council) worden erkend zijn: 

 • Test Cricket – deze wedstrijd wordt gespeeld over 5 dagen. Je moet daarbij denken aan dat beide teams kunnen winnen en er is ook een gelijkspel.
 • One Day Cricket – dit wordt gespeeld in 1 dag. Beide teams hebben 50 overs.
 • T20 Cricket – wedstrijd wordt gespeeld in een middag. Beide teams hebben hier 20 overs.

Wedden op test cricket

Test wedstrijden worden gespeeld over vijf dagen, dat betekent dus 5 dagen kijk en wed plezier. Op het moment zijn er tien landen die de Test partij status hebben. Namelijk: Engeland, Australië, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, West Indies, Pakistan, India, Sri Lanka, Zimbabwe en Bangladesh. Test partijen worden door de echte cricket liefhebbers gezien als het toppunt van cricket.

Hoe werkt test cricket?

Iedere test wedstrijd wordt gespeeld over 15 sessies. Iedere dag is er een ochtend, middag en avond sessie. E worden per dag 90 overs gespeeld. Door de natuurlijke lengte van een test partij, zullen de omstandigheden waaronder gespeeld moet worden regelmatig veranderen.

De eerste dag kan er een gladde ondergrond zijn, maar na 3 dagen spelen ziet het veld er heel anders uit. Omstandigheden in de ochtend met mist en vocht kunnen het slaan moeilijk maken, met een bal die alle kanten op kan gaan. Zon kan de omstandigheden in de middag weer moeilijk maken.

De verschillende omstandigheden in Test cricket wedstrijden zorgen ervoor dat de scores soms heel erg kunnen verschillen. Dit van dag tot dag en zelfs van sessie tot sessie. Dat is echt iets waar je rekening mee moet houden met het wedden op cricket.

Populaire test cricket partijen

De meest bekende en oudste live cricket series heet ‘The Ashes’, die worden gespeeld tussen Engeland en Australië. Dit is een vijf partijen Test cricket series en wordt om de twee jaar gespeeld.

Wedden op cricket is tijdens The Ashes zeer populair. Bij deze series wordt er meer gegokt dan bij welke andere cricket wedstrijd.

Twee andere bekende Test partij series om op te wedden zijn de Basil D’Oliveria Trofee ( Engeland – Zuid Afrika) en de Border-Gavasker Trofee ( India – Australië).

Wedden op T20 cricket

Het T20 cricket groeit erg snel, met veel internationale teams die stoppen met een gedeelte van de ODI’s of zelfs Test partijen om meer T20 wedstrijden in te kunnen spelen. Toen de televisiestations T20 massaal gingen uitzenden en veel cricket fans ter wereld inzagen dat het eigenlijk het beste format van de drie was, zijn het aantal wedstrijden flink toegenomen.

Door de tv uitzendingen wordt de sport nog populairder en valt er ook door de spelers veel meer geld te verdienen. Dit is echt te danken aan de nieuwe T20 formule.

Vervolgens is dit voor de mensen die wedden op cricket ook een groot voordeel, het aantal cricket wedstrijden waar je op kan gokken is behoorlijk gestegen en de odds zijn zeker ook goed te noemen.

Wedden op een dags cricket

Vaak worden deze partijen gespeeld in de middag/avond. De (eerste innings in de late middag en de tweede innings in de nacht met verlichting. Iedere kant die 50 over slaat met een winnaar die de meeste runs scoort.

ODI series tussen twee ploegen worden vervolgens gespeeld als drie, vier of vijf partijen series. Sommige landen doen mee in de Tri-series, waar drie teams twee keer tegen elkaar spelen om de finalisten te bepalen die eenmaal tegen elkaar spelen. Vervolgens komt dan daar weer de winnaar uit.

Grote cricket ODI toernooien

Er zijn twee grote ODI ICC cricket toernooien en die worden ieder eenmaal in de 4 jaar gespeeld. Ten eerste is er de ICC Champions Trophy en als tweede de ICC Cricket World Cup. Dit zijn de evenementen waar de fans van het wedden op cricket hun vingers bij aflikken.

Wil je gaan wedden op cricket dan is het verstandig om de regels van het spel eerst te leren kennen!

Veelgestelde vragen

Wat is de laagste score in de eerste innings in Test cricket?

Het laagste Innings totaal in Test cricket was in 1955 gemaakt door Nieuw Zeeland met een score van 26.

Wie scoorde de hoogste run in één inning tijdens de test?

Het huidige record is van de West-Indische batsman Brian Lara, die de hoogste score van 400 * in een inning tegen Engeland in 2004 heeft behaald en daarmee het record van 380 van de Australische cricketspeler Mathew Hayden overtrof.

Wat is Lead Test cricket?

Wet 14 van de Cricketregels houdt rekening met de lengte van de wedstrijd bij het bepalen van de minimale voorsprong die het verdedigende team nodig heeft om de follow-on af te dwingen. In een wedstrijd van vijf dagen of meer heeft een partij die als eerste slaat en minstens 200 runs voorloopt, de mogelijkheid om van de andere partij een “follow on” te eisen.