Wedden op Darts

  • Laatste update: 29 juni 2022
Home Wedden op Wedden op Darts

Wedden op Darts

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 29 juni 2022
  • Leestijd: 8 minuten

Darts kent een gigantisch lange geschiedenis. Eeuwen geleden moesten soldaten zich tussen de veldslagen door zien te vermaken. Met korte speren mikte ze toen op omgekeerde wijnvaten of doorgezaagde boomstammen. Het richten zorgde natuurlijk voor een betere hand oog coördinatie die weer gunstig was tijdens de veldslag.

In de zomer kon men zich buiten vermaken met de wijnvaten maar in de koude wintermaanden was er nog geen equivalent voor binnen. Het spel kreeg een kleinere variant die binnen gespeeld kon worden. Dit leek al veel meer op de huidige dartsport aangezien er een spel van werd gemaakt en er een puntensysteem werd toegevoegd.

Een weddenschap op Darts

Bij het darts zijn er gigantisch veel variabele waarop een gokje gewaagd kan worden. Wie de wedstrijd wint en wat de uitslag wordt zijn logischerwijs klassieke weddenschappen waarop gegokt kan worden. Maar binnen het darten zijn er tal van mogelijkheden binnen legs.

Hoe vaak wordt er bijvoorbeeld meer dan 100, 120, 140 of 160 gegooid? En hoe vaak mag de mastercaller “onehundredandeighty” roepen? Wie gooit de meeste 180ers? Wordt er misschien een 9-darter gegooid? Worden er legs uitgegooid met een score van boven de honderd? En zo ja, hoeveel? Welke speler gooit uit boven de honderd? Enzovoort, enzovoort.

Er is een schat aan verschillende weddenschappen tijdens het darten.  Tegenwoordig is live-betting binnen het darten erg populair en de sport leent zich er ook voor. Iedere leg is in principe namelijk een nieuwe mini-wedstrijd waarbij er weer iets nieuws gebeurt. Binnen iedere leg kan er ineens een 180 gegooid worden door een van de beide spelers, en binnen iedere leg kan er een fantastische finish gegooid worden.

Verschil per speler

Lees je van tevoren goed in over een speler. Een speler als Michael van Gerwen speelt natuurlijk meestal fantastisch maar heeft een gewoonte om tijdens de wedstrijd als het lekker loopt nog wel eens 177 (T20, T20, T19) te gooien in plaats van 180 om zich goed te positioneren. Hierdoor kun je beter geen gokje wagen op het aantal 180 ers die hij gooit, hoewel van Gerwen er ook daar een hoop van raakt.

Michel van Gerwen
Michel van Gerwen

Een speler als Michael Smith gooit vaak hoge finishes en weet zich goed te positioneren maar is scorend vaak weer wat minder. Tevens doet de tegenstander veel met het niveau van de tweede speler. Wedstrijden tussen Michael Smith en Gary Anderson zijn een genot om naar te kijken omdat de beide spelers een bepaald gooi ritme hebben waardoor de spelers in een flow raken, wat het niveau vaak ten goede komt.

Een wedstrijd tussen Mensur Suljovic en Ricky Evans zal bijvoorbeeld heel erg anders eruit zien. Rapid Ricky gooit gemiddeld zijn drie pijlen binnen 3 seconde terwijl Suljovic voor iedere pijl zijn tijd neemt en misschien 10 tot 15 seconde nodig heeft om zijn drie pijlen te hebben gegooid. 

Geschiedenis van darts

In 1530 kreeg Hendrik de Achtste (Koning van Engeland en Ierland) een dartset van Anne Boleyn, zijn tweede vrouw. Naast soldaten en de onderkant van de samenleving had ook de elite dus interesse in dit spel. Er zijn verhalen dat de Engelse Pelgrims in 1620 op het schip richting de Verenigde Staten darts speelde.

Darts evolueerde in een kroegsport evenals het biljarten. Het dartbord bestaat sinds 1896 uit de huidige 20 vlakken, plus de bull, en spelers moeten met drie pijlen gooien om een score neer te zetten. Er werd een ocky toegevoegd waardoor spelers vanaf een bepaalde afstand moesten gooien en er werden steeds meer kleine regels toegepast. Darten was in de Engelse pubs een gigantisch succes en steeds meer Engelsen werden er zeer goed in.

Kroeg toernooien groeide uit tot dorps- en stads toernooien en langzamerhand kreeg de sport steeds meer fantastische spelers. In 1973 werd de BDO opgericht, een professionele organisatie die darttoernooien ging organiseren en met prijzengelden ging spelen. De British Darts Organisation heette niet voor niets zo, het was een immens populaire sport in Groot Brittannië maar moest de rest van de wereld nog veroveren op professioneel gebied.

In 1978 werd het eerste wereldkampioenschap gespeeld (Lakeside). Lange tijd speelde alle grote namen bij de BDO tot er onenigheid kwam tussen topspelers en de dartbond. Zestien spelers, waaronder vijfmalig Lakeside kampioen Eric Bristow, Bob Anderson, Phil Taylor, John Lowe en Jocky Wilson richtten hun eigen bond op; de WDC (World Darts Council).

Vandaag de dag kennen we deze bond als de PDC en hebben zij de grote namen en de grootste toernooien in handen. 

Darts als sport

Het dartspel is simpel te begrijpen en heeft niet veel gecompliceerde regels. In de wedstrijden strijden de spelers om sets of legs. Een speler moet bijvoorbeeld als eerste 7 legs gewonnen hebben of de spelers spelen om bijvoorbeeld best of 9 legs.

Bij sets moeten er drie legs gewonnen worden voordat er één set gewonnen is. Een leg win je door als eerste van 501 naar de nul te gooien. Men moet eindigen met een dubbel of de roos, de bulls-eye.

Het dartbord bestaat uit 20 vlakken (van 1 tot 20) verdeeld met een buitenste ring (dubbele punten) en een binnenring (driedubbele punten). Met 501 punten beginnen beide spelers en men mikt om een zo hoog mogelijk aantal punten daar vanaf te halen. De hoogst mogelijke score is drie keer triple twintig; 180.

9 darter

Een unicum in het darten die meestal één of tweemaal per jaar op televisie te zien is is een 9 darter. Dat is een perfecte leg. Daarbij moeten acht triples gegooid worden en een dubbel als afsluiter. De meest bekende is 180, 180, 141.

Bij het darten is hand-oog coördinatie een belangrijk vereiste. Het creëren van een perfecte worp waarbij de pijl precies in het vlak terecht komt waar de speler hem in wil hebben lijkt misschien eenvoudig op televisie maar is in werkelijkheid heel moeilijk.

De entertain waarde van het darten zit hem in de eenvoud. Het spel is makkelijk te begrijpen en heeft een lage drempel om zelf te kunnen spelen. Voor een klein bedrag hang je zelf thuis een bord op en speel je ook darts.

Een ander belangrijk vereiste voor een dartspeler is rekenkunst. Men moet combinaties kunnen maken om te eindigen. Als met bijvoorbeeld op 101 staat kan je die op heel veel manieren uitgooien. T17, Bullseye is een manier, driemaal zeventien is namelijk 51 waardoor er vijftig overblijft en met de tweede pijl kun je de bullseye proberen te raken die telt als dubbel.

Maar de bullseye is lastig te raken en als je de enkele bull per ongeluk raakt houd je 25 over. T20, enkele 1, Dubbel 20 is bijvoorbeeld ook een optie. T19, enkele 20 dubbel 12 is weer een andere optie. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden. De speler moet in een fractie van een seconde de beslissing maken op welke manier hij gaat proberen uit te gooien. Rekenkunde is hierbij erg belangrijk.  

Grote toernooien

Het aller grootste darttoernooi ter wereld is het jaarlijkse wereldkampioenschap dat midden december begint en op nieuwjaarsdag de finale van is. De Premier League is een langdurig groot toernooi. Dit toernooi duurt enkele maanden en wordt door heel Europa gespeeld.

Daarnaast zijn er nog the masters, het EK, de UK Open, de World Cup of Darts (waarin met duo’s wordt gespeeld) en de World Matchplay. Er zijn nog talloze toernooien en darts-weekenden die zorgen dat de kalender vol staat met wedstrijden.

De PDC heeft de meeste toernooien en grote namen onder contract staan. Sterren als Michael van Gerwen, Gary Anderson, Peter Wright, James Wade, Rob Cross, en nog veel meer grote namen spelen voor dartbond de PDC. In het verleden speelde namen als Raymond van Barneveld, Peter Manley, John Part en Phil Taylor voor de PDC.

Faq

🎯 Wat is de beste bookmaker voor darts?

Bekijk voor je gaat wedden naar de quotes bij iedere bookmaker. Die kunnen per wedstrijd onderling verschillen. Het is verstandig om bij verschillende bookmakers een account te hebben.

🎯 Kun je bij darts ook wedden met een handicap?

Ja, je kunt een van de spelers een virtuele voorsprong geven

🎯 Is het slim op het aantal 180 worpen te wedden?

Niet altijd. Van Gerwen gaat bijvoorbeeld na 2x triple 20 vaak naar de 19. Dus vaak een hoge score maar geen 180.

Nieuws