Wedden op de NFL

Home Wedden op Wedden op de NFL

Wedden op de NFL

De NFL (National Football League) is dé American Football competitie die wereldwijd zeer bekend is. Miljoenen fans van over de hele wereld kijken naar de American Football wedstrijden. Het seizoen begint met de AFC en de NFC competities en eindigt met de apotheose genaamd de Super Bowl.

Naast het Football is er ook een gigantische berg aan wed opties te bedenken bij deze football wedstrijden. Op voorhand kun je een weddenschap maken maar er is ook de optie om live tijdens het kijken een gokje te wagen. Sterker nog de NFL maakte het sportwedden in de Verenigde Staten erg groot. Ter voorbeeld tijdens de Super Bowl finale van 2020 werd er in Amerika alleen al meer dan 117 miljoen dollar gegokt.

Weddenschap op de NFL

Welke conference je ook kiest, NFC of AFC, de opties bij iedere wedstrijd zijn meestal hetzelfde. Je kunt op voorhand je favoriete AFC of NFC kampioen aanwijzen, of de Superbowl winnaar. Je kunt ook week per week de wedstrijden analyseren en op basis van de wedstrijden een gokje wagen op de winnaar uit een ontmoeting.

Let op, anders dan bij sommige sporten kan er niet op een gelijkspel gegokt worden. Mocht er na reguliere speeltijd geen winnaar aan te wijzen zijn dan telt overtime mee in je weddenschap. Binnen de wedstrijden zijn er tal van opties. Je kunt op de halftime wedden en op de fulltime, welk team leidt in de rust? Zo kun je wedden op handicaps, jouw team een virtuele voorsprong of achterstand geven.

Je kunt een over/under weddenschap zetten op één team of in de wedstrijd, inclusief overtime, gecombineerd. Het kan per team en wedstrijd verschillen, kijk op voorhand dus goed naar je weddenschap en de statistieken. De meeste wedstrijden eindigen tussen de 35 en 50 punten. Aangezien de sport zeer tactisch is en de wedstrijd vele pauzes kent is het een ideale sport om live op te wedden.

Ontstaan van de competitie en Super bowl

Al in 1920 spraken een aantal football ploegen over een kampioenschap. Daaruit ontstond de APFC (American Professional Football Conference). Hierin deden in de jaren ´20 telkens rond de twintig ploegen aan mee. Ondanks wat dubieuze winnaars werd het toch een steeds groter wordend succes. In 1932 stonden aan het einde van het seizoen de Chicago Bears en de Portsmouth Spartans op precies hetzelfde puntenaantal. Hierdoor werd er besloten om één beslissende wedstrijd te gaan organiseren.

Deze wedstrijd werd een gigantisch succes waardoor het idee kwam om jaarlijks een finale te gaan organiseren aan het einde van het seizoen. Om de finale te kunnen bepalen en toch in competitievorm te kunnen blijven spelen werd de competitie ingedeeld in de Eastern en Western Division. In 1936 bleef het aantal ploegen dat deelnam aan de competitie even groot waardoor het spelen van een gelijk aantal wedstrijd mogelijk werd. In ´36 deden onder andere de Bears, Cardinals, Lions, Packers, de Giants, Eagles en de Pirates (later de Pittsburgh Steelers) mee aan de competitie. Allen zijn dat ploegen die vandaag de dag nog steeds meedoen.

Fusie

Net na de Tweede Wereldoorlog ontstond de AAFC (All America Football Conference). Ze wilden een tegenwicht bieden tegen de NFL die voornamelijk in het noordoosten van de Staten gevestigd waren. In de beginjaren lukte dit vrij aardig, de teams uit de AAFC waren rijker en doordat in de NFL zich voornamelijk op het noordoosten richtte lagen er veel mogelijkheden. In 1949 besloten de AAFC en de NFL te fuseren om zich gezamenlijk te richten op Amerikaans Football door heel het land.

Dit kwam mede doordat bij de AAFC kampioenschappen de Cleveland Browns alle jaren hadden gewonnen en de concurrentie binnen de competitie niet heel groot was. De Browns, de San Francisco 49’ers en de Baltimore Colts sloten zich nu ook aan bij de NFL. In de jaren ‘50 wordt de AFL de grootste concurrent van de NFL waar laatstgenoemde dan ook niet heel tevreden mee is. In de begintijden van de AFL werd er vanuit de NFC gedacht dat deze nieuwe competities een storm in een glas water zou zijn en vanzelf wel weer van het toneel zou verdwijnen.

Toen de concurrentiestrijd losbarstte werd er uiteindelijk besloten te fuseren met de AFL. De AFL groeide uit met hetzelfde concept van de NFL, een draft. Jonge spelers kozen voor teams in de AFL waardoor het niveau steeds beter werd. De AFL werd uitgezonden op tv waardoor de aandacht en interesse in deze league ook werd aangewakkerd. Uiteindelijk besloten de beide partijen om de tafel te zitten en tot de volgende overeenkomst te komen. Alle AFL partijen kwamen in 1970 bij de NFL. Ze zorgden beide voor hun eigen draft zoals dat al gebeurde voor de fusie en om te bepalen wie echt de winnaar van het seizoen was werd er een finale gespeeld, de Super Bowl.

De opzet van het toernooi

In September start het reguliere seizoen van de NFL. Deze duurt vier maanden waarin de competitie afgewerkt wordt. De AFC en de NFC. Zowel de AFC als de NFC hebben zestien teams in de competitie. Deze teams zitten verspreid over de regio’s noord, oost, zuid en west. In achttien weken worden er zestien wedstrijden gespeeld. De teams spelen dus eerst in de eigen ‘groep’ van vier teams. A

an de hand van winstpartijen wordt de ranglijst gevormd. Na de zestien groepswedstrijden, waarvan een aantal inter-divisionnaire wedstrijden, volgt een knock-out. Voor sommige teams zit het seizoen er dan dus op. Voor zeven teams uit de NFC en AFC volgt het tweede gedeelte van het seizoen. De vier regio winnaars gaan automatisch door. Er worden wildcards uitgedeeld aan de drie beste niet groepswinnaars.

De best geplaatste groepswinnaar slaat tevens de eerste ronde van de knock-out in de conference over. Er komen dus zeven teams in de knock-out te staan waarvan zes de eerste ronde spelen. Dit is zowel bij de AFC en de NFC. De eerste ronde wordt daarom ook het wildcard weekend genoemd. Via de knock-out spelen de teams om het kampioenschap van hun divisie. De AFC of de NFC. De winnaars van beide kampioenschappen staan tegenover elkaar in de welbekende Super Bowl finale.